Blog

Importanta iluminatului la birou si cum influenteaza productivitatea

Importanta iluminatului la birou si cum influenteaza productivitatea

Modul in care sunt organizate spatiile de birouri s-a modificat mult de-a lungul timpului, iar daca acum cativa ani, o incapere anosta, cu patru pereti, mobilier vechi si o instalatie de iluminare rudimentara putea fi numita birou de lucru, in prezent, situatia s-a schimbat.

Majoritatea antreprenorilor au inceput sa inteleaga avantajele unui spatiu de lucru bine organizat, dar si necesitatea unei astfel de amenajari pentru cresterea productivitatii angajatilor. Totusi, pe langa dispunerea mobilierului si a elementelor de decor, un aspect foarte important in orice birou este iluminatul.

Cu toate ca in Romania nu exista standarde reglementate prin lege de iluminat la locul de munca, este dovedit faptul ca lumina interioara ii influenteaza in mod direct pe angajati. In cele ce urmeaza, vom discuta despre cat de importanta este amenajarea corespunzatoare a unui sistem de iluminat la birou si ce beneficii are acesta asupra angajatilor.

Citeste si: Retentia angajatilor - cum iti motivezi cei mai buni angajati sa ramana in companie

Imbunatateste experienta vizuala

Tipul luminii de la birou va influenta capacitatea de concentrare a angajatilor, fapt ce se va reflecta in productivitatea acestora pe tot parcursul zilei de lucru. Astfel, aceasta va trebui adaptata atat in ceea ce priveste intensitatea, cat temperatura de culoare, pentru a determina modul in care membrii echipei functioneaza pe tot parcursul zilei.

De exemplu, o temperatura de culoare rece, de pana in 6.000 Kelvin si o intensitate luminoasa puternica vor creste nivelul de concentrare a membrilor echipei si ii vor ajuta pe acestia sa finalizeze cu succes activitati solicitante intr-un timp mai scurt. Totusi, acest tip de iluminat tinde sa devina obositor pentru ochi, de aceea nu se recomanda folosirea sa pentru un timp indelungat.

In schimb, pentru activitatile uzuale, care nu necesita un grad de concentrare foarte mare, se recomanda utilizarea unei temperaturi de culoare neutra, de pana la 4.000 Kelvin, cu o intensitate luminoasa medie. Astfel, angajatii vor putea sa lucreze ore in sir la activitatile lor, fara a fi deranjati de lumina prea puternica.

Citeste si: Inteligenta emotionala - ce este si cum influenteaza relatiile profesionale

Importanta iluminatului la birou

Influenteaza starea de spirit

Pe langa confortul vizual pe care il poate oferi, tipul luminii utilizate la birou va avea o foarte mare influenta si asupra starii de spirit a angajatilor. Expunerea prelungita la lumina nepotrivita poate afecta si calitatea somnului angajatilor si, implicit, randamentul dat de acestia la munca.

Mai mult, lumina nepotrivita va afecta in mod direct starea emotionala a membrilor echipei si ii va face pe acestia mult mai agitati si predispusi la a-si face griji in legatura cu lucruri nesemnificative. Toate acestea din cauza a doi hormoni, respectiv cortizolul si serotonina, care sunt eliberati haotic de catre corp si produc toate aceste dereglaje.

Pentru a evita aceasta situatie, este important sa adaptam sistemul de iluminat pentru fiecare incapere din birou, in functie de tipul activitatii care se desfasoara in fiecare dintre acestea. Salile destinate activitatilor intense, precum sesiunile de brainstorming, luarea de decizii importante pentru companie sau intocmirea bugetelor trebuie sa beneficieze de lumina rece, care incurajeaza concentrarea si care nu va fi folosita atat de mult timp incat sa-si puna amprenta asupra starii de spirit a angajatilor.

In schimb, incaperile in care angajatii isi desfasoara activitatile de zi cu zi trebuie sa beneficieze de lumina neutra, care sa-i mentina activi pe tot parcursul zilei, fara a le induce o stare de stres.
.
Iluminatul si cresterea productivitatii la birou

Imbunatateste capacitatea de memorare

Tipul luminii la care este expusa o persoana de-a lungul zilei influenteaza si activitatea hipocampului, acea regiune a creierului responsabila cu formarea memoriei si a capacitatii de a studia. Pentru ca multe persoane petrec o perioada insemnata a zilei la birou, este foarte important ca acest mediu sa le asigure lumina corespunzatoare.

Potrivit neurologilor, intensitatea luminii este cea care influenteaza in mod direct activitatea hipocampului. Astfel, o persoana expusa constant la o sursa de lumina cu intensitate scazuta va experimenta probleme de memorie, iar peformantele creierului vor fi afectate semnificativ. Acest lucru se va rasfrange asupra sarcinilor de la locul de munca si il va impiedica pe angajat sa functioneze la adevarata sa capacitate.

Cu toate ca, din punct de vedere neurologic, sistemele de iluminat cu o intensitate mare sunt cele mai potrivite pentru a sustine performantele creierului, trebuie tinut cont si de faptul ca o lumina prea intensa  va induce angajatilor o stare de agitatie continua. De aceea, este important sa gasim o modalitate de a alterna intensitatea luminii si sa alegem o solutie de iluminat care sa ofere ambele beneficii.

Iluminatul la birou

Confera un aspect placut biroului

Pe langa beneficiile functionale pe care un sistem de iluminat bine pus la punct le ofera, trebuie luat in calcul si factorul estetic al unei astfel de instalatii. Toti angajatii isi doresc sa lucreze intr-un birou primitor, in care sa vina cu drag in fiecare dimineata si in care sa-si desfasoare activitatea cu placere.

Alaturi de decoratiunile interioare si mobilierul aspectuos, lumina poate juca un rol foarte important in estetica intregului birou, deoarece accentueaza culorile prezente in incapere si creeaza o atmosfera destinsa, insa prielnica muncii.

Pentru realizarea acestui lucru, se pot imbina elemenele functionale de iluminat cu cele decorative, astfel incat rezultatul obtinut sa fie unul unic.

Este foarte important sa intelegem importanta luminii la locul de munca si sa ne folosim de toate tehnologiile existente pe piata, astfel incat sa beneficiem la maximum de toate avantajele pe care aceasta ni le ofera.

Sursa Foto: Shutterstock

Ultimele postari
sus