Blog

Anunt de angajare model

Anunt de angajare model


Un anunt de angajare este prima interactiune a candidatilor cu organizatia ta. Prin urmare, acesta reflecta o serie de elemente esentiale despre companie, de la cultura organizationala, viziunea organizatiei, mediul de lucru si pana la felul in care compania isi trateaza angajatii. Cu cat anuntul de recrutare este mai clar si mai exact, cu atat cresc sansele ca acel candidat sa aloce timp parcurgerii lui.




De ce este important sa construiesti un anunt de angajare reusit

Anuntul de recrutare devine o prima carte de vizita a angajatorului si a companiei pe care o reprezinta in contactul cu piata muncii si cu potentialii angajati. A atrage forta de munca talentata si angajati care aduc valoare organizatiei este intentia oricarei companii aflate in proces de recrutare. Astfel, pentru ca viitorii angajati sa doreasca sa se alature companiei, prima impresie trebuie sa fie impecabila.
Iata cateva motive pentru care merita sa aloci timp unui anunt de angajare bine construit:
●    Atragerea candidatilor potriviti cu cerintele postului: Un anunt bine redactat, care ofera claritate, poate atrage candidati cu potential ridicat pentru pozitia vacanta. O descriere detaliata a cerintelor postului si a beneficiilor pe care compania le ofera poate determina candidati valorosi si bine pregatiti sa aplice pentru respectiva pozitie deschisa;
●    Cresterea vizibilitatii si consolidarea brandului de angajator: Un anunt de angajare reusit reflecta cultura organizationala si valorile companiei, evidentiaza aspecte importante despre mediul de lucru si despre identitatea angajatorului in piata. Aceste aspecte atrag, in general, candidati care impartasesc valorile si interesele companiei.
●    Eficientizarea duratei si economisirea resurselor in procesul de selectie: Un anunt de recrutare redactat cu exactitate si claritate poate contribui la filtrarea candidaților intr-un mod eficient. Prin furnizarea unor informatii detaliate si cerinte clare, anuntul poate ajuta candidatii sa decida daca sunt potriviti pentru rolul vacant si daca acesta corespunde nevoilor si planului lor de cariera. Astfel, scade numarul de aplicari nepotrivite cu nevoile angajatorului.
●    Prima impresie pozitiva despre companie: Un anunt de angajare bine structurat si redactat intr-un mod profesionist poate crea o prima impresie pozitiva despre companie. Prin prisma acestuia, candidatii evalueaza seriozitatea si profesionalismul recrutorului si ale organizatiei.
●    Transparenta si respect fata de candidati: Prin furnizarea unor informatii relevante si precise despre postul disponibil, cerintele postului, beneficiile oferite si desfasurarea procesului de selectie, compania se pozitioneaza drept adept al comunicarii deschise si transparente.
●    Influentarea deciziei candidatilor de a aplica pentru un post sau de a-si continua cautarea: Un anunt reusit poate influenta decizia candidatilor de a aplica sau nu pentru o anumita pozitie intr-o companie. Un anunt atractiv si bine formulat poate starni interesul candidatilor si ii poate determina sa ia in considerare oportunitatea de a lucra in cadrul companiei.
Important de mentionat este faptul ca informatiile comunicate in anuntul de recrutare trebuie sa fie oneste si reale, pentru a nu seta candidatilor asteptari nerealiste. Astfel, ceea ce candidatii citesc in anuntul de angajare trebuie sa coincida cu informatiile pe care le primesc la interviu si cu experienta pe care o vor avea in organizatie.


In timpul interviului, este indicat sa-ti notezi cateva informatii cheie despre fiecare candidat. Pe Officedirect gasesti o oferta variata de instrumente de scris si agende, care sa-ti foloseasca in discutiile cu candidatii.

Sfaturi utile pentru un anunt de recrutare de succes

Cum se completeaza corect datele de pe un plic - Office Direct

Inainte de a redacta un anunt de angajare, ia in considerare cateva aspecte importante care iti vor garanta reusita. Aloca timp etapei de cercetare si prospectare a pietei, discuta cu persoanele aflate in aceleasi roluri din cadrul organizatiei si aduna cat mai multe informatii despre pozitia vacanta.
Te poti inspira urmarind cateva exemple de anunturi de angajare, adaptand informatiile pe care doresti sa le comunici si transpunandu-le in limbajul specific organizatiei. In plus, atunci cand intocmesti anuntul, tine cont de urmatoarele sfaturi:
1.    Foloseste un titlu relevant si sugestiv
Titlul anuntului de angajare este primul factor care capteaza atentia. Prin urmare, acesta trebuie sa fie captivant, dar in acelasi timp explicit, ajutand candidatul sa-si formeze o prima idee despre pozitia disponibila din cadrul organizatiei.
Este de ajutor sa verifici care sunt denumirile obisnuite pentru un anumit post si care sunt cele mai frecvente cautari ale candidatilor atunci cand prospecteaza piata muncii. Adapteaza denumirea postului vacant la termenii pe care ii utilizeaza angajatii atunci cand iau in considerare un anunt de job, iar sansele tale de a aparea in cautarile acestora vor creste.
2.    Include informatii despre companie
Cateva informatii relevante despre companie vor oferi un context candidatului si rolului pentru care decide sa aplice. Prezentarea companiei nu trebuie sa fie lunga sau prea detaliata, ci sa surprinda aspectele esentiale despre activitate, obiective si mediu organizational.
Pentru a te delimita de competitie, gaseste o maniera prietenoasa in care sa prezinti compania, aratandu-i candidatului cum ar putea sa se integreze. Este indicat ca textul sa fie aerisit, usor de parcurs, cu informatii concise si utile pentru candidat.
3.    Enumera in mod clar sarcinile si responsabilitatile
Dupa ce candidatul a parcurs sectiunea de sarcini si responsabilitati, acesta ar trebui sa inteleaga in mod clar care sunt atributiile lui in cadrul firmei. Aceste informatii trebuie sa fie cat mai explicite si adaptate intelegerii generale.
O enumerare clara a sarcinilor si responsabilitatilor va ajuta candidatii sa inteleaga care sunt asteptarile angajatorului si sa evalueze potrivirea lor cu cerintele postului.
4.    Mentioneaza adresa, programul de munca si datele de contact
Informatii precum zona, daca postul prevede munca de la birou, si programul de munca sunt detalii extrem de relevante pentru candidati. Acordand aceste informatii ajuti candidatul sa decida daca cerintele companiei se potrivesc cu asteptarile si nevoile sale.
Totodata, anuntul de angajare trebuie sa cuprinda datele de contact ale persoanei care se ocupa de procesul de recrutare si selectie, pentru ca potentialul angajat sa poata solicita oricand informatii suplimentare cu privire la postul vacant.
5.    Include oferta salariala si beneficiile pe care compania le acorda
Pachetul de beneficii pe care o companie il pune la dispozitia salariatilor sai este un punct de mare interes pentru candidati. Este important ca astfel de beneficii sa fie mentionate explicit in anuntul de recrutare.


Daca, spre exemplu, angajatul va lucra de acasa si decizi sa-i pui la dispozitie o serie de accesorii IT care sa-i faciliteze munca, poti mentiona acest aspect in sectiunea de beneficii a anuntului. Pe Officedirect gasesti o gama larga de accesorii IT, precum genti pentru laptop, mouse si tastaturi, dar si suport ergonomic pentru picioare sau mousepad cu suport ergonomic pentru incheieturi, pentru a asigura confortul angajatilor tai.

De asemenea, desi anumite companii prefera sa pastreze confidentialitatea salariilor, s-a demonstrat ca un anunt care prezinta oferta salariala are o rata de aplicare cu aproape 40% mai mare. Mai mult, prezentand oferta salariala, candidatul poate decide inca de la inceput daca nivelul salarial corespunde nevoilor si asteptarilor sale si daca doreste sa se implice in procesul de recrutare si selectie.
6.    Utilizeaza un limbaj pozitiv si prietenos
Un anunt de angajare redactat intr-un limbaj prietenos le arata candidatilor ca organizatia este aproape de angajatii sai, valorizandu-le nevoile si punand pret pe fiecare persoana in parte. Astfel, evita un limbaj mult prea formal sau tehnic si incearca sa creezi o conexiune emotionala cu candidatii.
Nu in ultimul rand, invita candidatii sa aplice pentru rolul vacant si sa te cunoasca in persoana, definind cu exactitate urmatorii pasi in procesul de selectie (analiza CV-urilor, proba practica, interviu).

Anunt de angajare model- Office Direct

Daca in momentul interviului doresti sa ai la indemana CV-urile candidatilor in format fizic, iti recomandam sa le pregatesti inainte, cu notitele personale de rigoare si sa le organizezi intr-un biblioraft. Pe Officedirect gasesti o gama variata de bibliorafturi la preturi competitive. In plus, comanda poate fi plasata online, telefonic sau prin e-mail si va ajunge la tine in 24-48 de ore.

Ce trebuie sa contina un anunt de angajare: model

Cand iei in calcul redactarea unui anunt de angajare, nu omite urmatoarele aspecte din continutul acestuia:
●    Titlu: un titlu clar si concis care sa descrie pozitia vacanta din cadrul organizatiei;
●    Descrierea companiei: o prezentare succinta a companiei, care sa includa domeniul de activitate, marimea organizatiei, obiectivele sale si cultura organizationala;
●    Descrierea postului: o prezentare detaliata a responsabilitatilor, sarcinilor si atributiilor asociate postului;
●    Cerinte si calificari: enumerarea competentelor, experientei si calificarilor necesare pentru postul vacant (educatie, experienta profesionala, abilitati tehnice si lingvistice, certificari);
●    Beneficii extrasalariale si oferta salariala: descrierea beneficiilor oferite angajatilor (pachet de asigurari medicale, prima de vacanta, program de lucru flexibil, oportunitati de dezvoltare profesionala si traininguri) si mentionarea ofertei salariale;
●    Modalitati de aplicare: modul in care candidatii pot aplica pentru pozitie (trimiterea CV-ului si a scrisorii de intentie prin e-mail, completarea unui formular de aplicare online). Asigura-te ca furnizezi informatii de contact relevante;
●    Procesul de selectie: o scurta descriere a pasilor si etapelor procesului de selectie (interviuri, teste sau evaluari). Poti mentiona si calendarul estimativ al procesului de recrutare;
●    Termenul limita: specificarea termenului limita pentru aplicari. Acest lucru ofera un cadru de timp clar pentru candidati si permite companiei sa organizeze un proces de selectie eficient;
●    Informatii de contact: furnizarea informatiilor de contact (numele persoanei de contact, adresa de e-mail si numarul de telefon) pentru intrebari suplimentare;
●    Informatii suplimentare: optional, poti adauga informatii suplimentare relevante, cum ar fi programul de formare si integrare al noului angajat sau oricare alte detalii care ar putea fi importante pentru candidati.


 Daca vrei sa te informezi despre cum sa integrezi un nou angajat in cadrul companiei, citeste despre procesul de induction: cum iti pregatesti angajatii din prima zi.

Anunt de angajare model

Anunt de angajare model- Office Direct

Desi anunturile de angajare pot varia in complexitate, un model de anunt de recrutare pe care sa-l particularizezi cu cerintele specifice postului vacant poate reprezenta un punct de pornire valoros.
Mai jos, redam un anunt de angajare (model), pe care sa-l poti particulariza. Anuntul se refera la compania X, care doreste sa angajeze un web designer.
Descrierea companiei
Compania X este o agentie de marketing digital specializata in campanii inovatoare si strategii de branding. Suntem dedicati crearii unor experiente digitale memorabile si dezvoltarii unor solutii personalizate pentru clientii nostri. Echipa noastra este in cautarea unui Web Designer talentat care sa se alature misiunii noastre de a oferi servicii de design remarcabil si de a aduce valoare adaugata clientilor nostri.
Descrierea postului:
●    Crearea unui design web atractiv si functional, respectand cerintele clientilor si obiectivele proiectului;
●    Dezvoltarea unor concepte si solutii inovatoare pentru site-uri web si landing page-uri;
●    Implementarea corecta si eficienta a designului, in colaborare cu echipa de dezvoltare si marketing;
●    Participarea activa la sesiunile de brainstorming, identificarea si implementarea bunelor practici in materie de design web;
●    Realizarea modificarilor si optimizarilor de design in functie de feedbackul clientilor si al echipei interne.
Cerinte si calificari:
●    Experienta de minimum 2 ani in web design;
●    Cunostinte solide in proiectarea UX/UI;
●    Abilitati avansate in utilizarea instrumentelor de design grafic (Adobe Photoshop, Illustrator si Sketch);
●    Cunoasterea HTML, CSS si JavaScript reprezinta un avantaj;
●    Capacitatea de a lucra intr-un mediu dinamic si de a gestiona mai multe proiecte simultan;
●    Abilitati excelente de comunicare si spirit de echipa.
Beneficii si compensatii:
●    Pachet complet de asigurari medicale;
●    Bonuri de masa si prima de vacanta;
●    Oportunitati de dezvoltare profesionala, traininguri organizate periodic in cadrul companiei si decontarea cursurilor de specialitate organizate de formatori externi;
●    Program de lucru flexibil, posibilitatea de a lucra de acasa;
●    Programe care sustin echilibrul intre viata personala si cea profesionala (abonamente fitness, decontarea biletelor la spectacole, reduceri la restaurante si alte activitati de petrecere a timpului liber).
Nivel salarial: 1500 euro/ luna
Cum aplici: Daca esti interesat sa faci parte din echipa noastra, te rugam sa ne trimiti CV-ul tau si un portofoliu al proiectelor anterioare, la [adresa de e-mail]. Ne poti trimite CV-ul si lucrarile tale pana in [data]. Pentru orice intrebari sau informatii suplimentare, contacteaza-ne la [numar de telefon].
Acest model de anunt de angajare poate fi adaptat si optimizat in functie de specificul postului vacant pentru care doresti sa recrutezi. Poti aborda o adresare mai formala sau mai prietenoasa, in acord cu personalitatea companiei.

Greseli de evitat atunci cand redactezi un anunt de recrutare

Anunt de angajare model- Office Direct

Un anunt de recrutare prestabilit este de ajutor ca punct de pornire in redactarea unui anunt de angajare. Totusi, atunci cand il personalizezi, pentru a intocmi un anunt cat mai reusit, evita urmatoarele greseli:
●    limbajul vag si ambiguitatea in exprimare;
●    exagerarea sau subestimarea cerintelor;
●    lipsa informatiilor despre companie, mediul de lucru, echipa, beneficiile angajatului sau salariul;
●    erori gramaticale sau de scriere;
●    lipsa precizarii unui termen limita;
●    discriminarile, lipsa egalitatii de sanse.
Totodata, pentru succesul unui anunt de angajare, este important sa iei in calcul canalele de promovare potrivite. Fie ca doresti sa apelezi la anunturi gratuite de locuri de munca sau esti dispus sa platesti pentru a-ti promova postul vacant, studiaza piata si identifica locurile frecvent vizitate de candidatii care ti-ai dori sa faca parte din compania ta.
 Daca lucrezi in departamentul de resurse umane sau iti doresti un job in acest domeniu, informatiile din articolul Departamentul de resurse umane: rol si responsabilitati iti pot fi de folos.
Exista numeroase sectiuni de anunturi gratuite de angajari care iti permit sa publici si sa promovezi anuntul de angajare. De asemenea, pe langa site-urile de recrutare specializate, ia in considerare si platformele de social media, care dispun de sectiuni speciale pentru publicarea locurilor de munca.Anunt de angajare model - Office Direct
Ba mai mult, procesul de aplicare optimizat pentru mobil este un criteriu obligatoriu pentru publicarea unui anunt de recrutare. Ia in considerare faptul ca cea mai mare parte a fortei de munca tinere isi cauta un loc de munca utilizand telefonul mobil.
Plecand de la un model de anunt de angajare, poti intocmi un anunt de recrutare de succes, care sa atraga candidatii si care sa reflecte personalitatea companiei tale. Important de retinut este faptul ca un anunt de recrutare bine redactat va influenta intregul proces de recrutare si selectie.
Sursa foto: Shutterstock

Ultimele postari
sus