Blog

Procesul de induction: cum iti pregatesti angajatii din prima zi

Procesul de induction: cum iti pregatesti angajatii din prima zi

O organizatie nu poate progresa si nu isi poate atinge obiectivele fara ajutorul angajatilor ei. Din acest motiv, un proces de recrutare este complex si diferit de la o companie la alta, in functie de ce isi doreste fiecare de la oamenii pe care ii vrea in echipa. Insa, dupa selectarea celor pe care ii vei angaja, urmeaza o perioada si mai grea, in care are loc un permanent schimb de informatii si cunostinte intre tine si noii membri. Nu este suficient sa ai in organizatie persoana cea mai talentata sau cu cele mai dezvoltate abilitati profesionale, deoarece, chiar si daca ai gasit una care este astfel, este esential ca ea sa se integreze in mediul de lucru din organizatia ta.

Cele mai bune rezultate se obtin in urma eforturilor de echipa, nu in urma celor individuale. De aceea, daca ai un angajat nou, va fi nevoie sa te ocupi de procesul de integrare a acestuia in mediul de lucru - induction - astfel incat sa contruiesti toate premisele pentru o colaborare durabila si eficienta cu acesta. Un astfel de proces va avea efecte pozitive pe termen lung asupra organizatiei, prin ceilalti angajati si prin atmosfera de lucru; beneficiile initiale cele mai mari le va avea, insa, chiar noul angajat, asa ca iata ce ar trebui sa iei in calcul pentru o pregatire cat mai buna a acestuia inca din prima zi.

Aprovizioneaza-i biroul cu toate cele necesare

Prima zi de lucru poate fi stresanta sau cu emotii din mai multe puncte de vedere pentru un angajat, astfel ca o idee buna este sa incerci sa reduci cat mai mult din acestea. Asigura-te ca, atunci cand ajunge pentru prima data la birou, noul angajat are la dispozitie tot ce are nevoie pentru a-si desfasura cat mai bine activitatea: spatiu de lucru, scaun, masa, laptop, agenda, pixuri. Astfel, vei evita situatia in care acesta se va simti inconfortabil sa ceara diverse lucruri celor din jur pe care nu ii cunoaste inca, distragandu-le atentia de la ceea ce au de facut. Cand va vedea ca are deja locul lui amenajat, noul angajat va simti ca ai acordat importanta venirii lui in companie si ca, pentru tine, confortul lui conteaza cu adevarat.

Integrarea noilor angajati - Office Direct

Desemneaza un mentor pentru noul angajat

Unii oameni se simt confortabil si in contextul in care sunt inconjurati pe persoane total necunoscute, deoarece au capacitatea de a se adapta la orice mediu si de a lega conversatii cu oricine. Insa nu toti sunt asa, iar cu un angajat nou nu trebuie sa risti, pentru ca inca nu ii cunosti abilitatile sociale. De aceea, este ideal sa alegi pentru acesta un alt angajat  - cu experienta de cateva luni in organizatie, capabil sa ofere informatii corecte - care sa ii fie mentor si care sa ajute la integrarea in echipa a celui nou.

Mentorul va fi, practic, persoana cea mai importanta pentru noul angajat in primele sale zile la locul de munca, de la care va afla nu doar cele necesare despre organizatie, dar si detalii neoficiale, informale, despre modul in care functioneaza lucrurile.

Fa-i cunostinta cu ceilalti colegi de birou

Noul angajat trebuie sa stie cu cine va imparti cea mai mare parte a zilelor care vor urma si, cel mai important, trebuie sa stie la cine trebuie sa apeleze atunci cand va avea nevoie sa colaboreze cu cineva. Mai intai, angajatul trebuie sa afle care sunt departamentele organizatiei si cu ce se ocupa fiecare. Apoi, acesta are nevoie sa cunoasca liderul din fiecare departament, astfel incat sa se familiarizeze cu ierarhia din organizatie si cu responsabilitatea pe care o are fiecare. Nu in ultimul rand, prezinta-i celui nou persoanele din fiecare departament in parte si evidentiaza-le pe cele cu care va interactiona cel mai des din punct de vedere profesional.

De asemenea, nu uita sa te asiguri ca angajatul stie cine este, ierarhic, prima persoana careia i se subordoneaza, pentru ca acesta sa nu se simta dezorientat si sa cunoasca cine este responsabil de activitatea sa.

Munca in echipa - Office Direct

Informeaza-l despre obiceiurile din companie

Cand este vorba despre un loc de munca, nu sunt importante doar obiectivele firmei angajatoare si activitatea pe care salariatii o desfasoara, ci si alte aspecte care sunt vitale pentru orice angajat nou. De exemplu, acesta cu siguranta vrea sa afle cum se procedeaza cu pranzul - daca isi poate aduce mancare de acasa sau daca exista un loc apropiat de unde isi poate cumpara - daca trebuie sa respecte un program fix de lucru sau daca exista un cod vestimentar care trebuie adoptat.

Este adevarat ca, treptat, angajatul isi va da seama si singur cum stau lucrurile in companie, dar este mult mai simplu sa il informezi despre acestea inainte, pentru ca persoana in cauza sa aiba din timp o imagine generala despre mediul in care isi va desfasura activitatea. In plus, acest fapt il va ajuta sa afle daca se potriveste noii echipe sau nu, dar si sa nu se simta marginalizat de ceilalti in cazul in care are obiceiuri diferite.

Prezinta-i firma, dar si imprejurimile

Nu conteaza doar adaptarea sociala, ci si cea din punct de vedere spatial. De aceea, este bine ca noul angajat sa fie familiarizat cu spatiul de lucru si sa stie daca exista incaperi in care se poate retrage cand vrea sa lucreze singur, unde se afla bucataria, in cazul in care aceasta exista, unde se gaseste toaleta. Prezinta-i si spatiile recreative pe care le are la dispozitie sau locurile unde ceilalti isi petrec, de obicei, pauzele.

Este important ca angajatul sa stie si care este localul cel mai apropiat cu mancare la pret accesibil sau unde se gaseste cea mai buna cafea, asa ca il poti duce si intr-o mica plimbare prin imprejurimile sediului.
Integrarea noilor angajati - Office Direct
Procesul de induction nu trebuie ignorat sau subestimat, deoarece de el depinde buna integrare a unui nou angajat in echipa. Daca acesta nu se simte confortabil si va renunta la locul de munca din firma ta, acest lucru nu va insemna doar reluarea procesului de recrutare, dar si pierderea resurselor financiare si de timp investite. Din acest motiv, este spre beneficiul tuturor ca nou angajat sa se integreze cat mai rapid, sa fie eficient si sa ramana pe termen lung in organizatie.

Sursa foto: shutterstock.comUltimele postari
sus