Blog

Departamentul de resurse umane: rol si responsabilitati

Departamentul de resurse umane: rol si responsabilitati

Departamentul de resurse umane se ocupa de numeroase procese care au loc intr-o companie si, de cele mai multe ori, combina mai multe roluri pentru a gasi angajatii potriviti, dar si pentru a mentine buna functionare a unei companii.

Afla, in cele ce urmeaza, care este rolul departamentului de resurse umane si care sunt principalele responsabilitati, dar si care este importanta acestuia intr-o companie.
Rolul departamentului de resurse umane
Responsabilitatile departamentului de resurse umane
Importanta departamentului de HR intr-o companie

Rolul departamentului de resurse umane

Departamentul de HR sau resurse umane indeplineste mai multe roluri in interiorul unei companii. Acestea includ recrutare, management al angajatilor, invatare si dezvoltare, dar si multe altele.

Departamentul de resurse umane se ocupa cu numeroase activitati care sunt vitale pentru orice companie. Acesta este instrumentul principal care are grija sa fie respectate drepturile si obligatiile din Codul Muncii, tine evidenta angajatilor, se ocupa de gasirea persoanelor potrivite si de instruirea acestora, dar si de salarii si alte beneficii. In ansamblu, rolul departamentului de HR este de a crea o legatura intre management si angajati si de a se ocupa de diferite probleme legate de performanta companiei.

Toate aceste roluri sunt esentiale pentru orice companie. Fara un departament de resurse umane, unei firme ii poate fi dificil sa tina pasul cu schimbarile de personal, dar si cu alte procese ce tin de motivarea angajatilor sau de legislatia muncii.

Cu alte cuvinte, departamentul de resurse umane ajuta compania sa evolueze, sa rezolve conflicte, sa scoata in evidenta derapajele si sa contribuie la rezolvarea acestora. HR-ul poate fi considerat un partener strategic al conducerii companiei, dar si sprijinul de care au nevoie angajatii pentru solutionarea diferitelor probleme care pot sa apara.

Citeste si Igienizarea spatiului de lucru: cum iti ajuti angajatii sa se simta in siguranta!

Responsabilitatile departamentului de resurse umane

Printre principalele responsabilitati ale departamentului de resurse umane se numara urmatoarele:
- Recruteaza oamenii potriviti pentru jobul potrivit - succesul unui specialist in resurse umane depinde, in mare masura, de numarul de pozitii pe care reuseste sa le ocupe cu angajatii performanti, dar si de timpul necesar pentru a gasi persoana potrivita pentru un anumit job. Departamentul de HR este cel care se ocupa de postarea joburilor pe site-urile de recrutare, de selectia candidatilor, de desfasurarea interviurilor preliminare, dar si de coordonarea eforturilor alaturi de managerii responsabili pentru a face selectia finala a candidatilor.
- Mentine un mediu de lucru sigur - siguranta la locul de munca este un factor extrem de important, iar angajatorii au obligatia de a asigura un mediu de lucru sigur pentru angajatii sai. Rolul departamentul de HR este de a instrui angajatii cu privire la aceste reguli de siguranta, dar si de a garanta ca mediul de lucru ramane sigur. Tot departamentul de HR se va ocupa de compensarea angajatilor in eventualitatea unui incident neprevazut.
- Salarizare si alte beneficii extrasalariale - departamentul de HR are responsabilitatea de a stabili o grila de salarizare si de a evalua diferite practici salariale competitive.
- Retentia angajatilor - beneficiile extrasalariale, dar si organizarea de traininguri ori posibilitatea de a participa la diferite cursuri sau evenimente specializate fac parte din pachetul de beneficii care ajuta la retentia angajatilor. Bineinteles, departamentul de HR poate stabili impreuna cu angajatorul diferite procese care pot fi utile pentru a creste gradul de satisfactie al angajatilor.
- Comunicare interna - departamentul de HR are rolul de a crea si mentine legatura intre angajator si angajati si de a facilita comunicarea interna. Acest lucru poate fi facut prin masurarea satisfactiei la locul de munca, nivelul de implicare al angajatilor, dar si prin modul in care sunt rezolvate conflictele.
- Evaluarea performantelor angajatilor si stabilirea programelor de beneficii - asa cum am mentionat si mai sus, departamentul de HR stabileste care sunt programele de beneficii, in urma unui proces de evaluare al angajatilor. Acestia pot primi diferite recompense personalizate, in functie de rezultatele obtinute.
- Training si dezvoltare profesionala - angajatorul trebuie sa le puna la dispozitie angajatilor intrumentele necesare pentru a avea succes la locul de munca, ceea ce se traduce prin programe de training si orientare, in special in cazul noilor angajati. Majoritatea departamentelor de HR sunt responsabile de oferirea programelor de training si dezvoltare profesionala, atat pentru angajatii noi, cat si pentru cei aflati in functii de conducere, caz in care poate fi vorba de programe de training de leadership.

Citeste si Cum poate asigura managerul echilibrul psihic si fizic al echipei!

Importanta departamentului de HR intr-o companie

Un departament de resurse umane bine structurat poate ajuta o companie sa se dezvolte si sa aiba capacitatea de a ramane competitiva pe piata muncii, prin gestionarea celei mai importante componente, cea a angajatilor.

Mai mult decat atat, departamentul de HR are grija ca toti angajatii sa fie tratati in mod echitabil si sa fie recompensati pe masura muncii depuse. Departamentul de HR va identifica nevoile de training si se va ocupa de cresterea nivelului de performanta al angajatilor.

Importanta departamentului de HR este masurata si prin modul in care ajuta la conservarea culturii organizationale a companiei si a rezolvarii conflictelor, care pot afecta modul de lucru al angajatilor si buna functionare a firmei.

Citeste si Formarea profesionala - ce este, cum este reglementata, obiective si beneficii pentru angajati!

In concluzie, rolul unui departament de resurse umane este destul de complex, mai ales ca are o serie de responsabilitati diferite, de la gestionarea personalului si pana la stabilirea grilei de salarizare si a beneficiilor extrasalariale sau mentinerea unui mediu de lucru sigur. Pe scurt, departamentul de HR aduce valoare companiei prin angajarea persoanelor potrivite, dar si prin cresterea nivelului de productivitate si retentie al angajatilor.

Sursa foto: Shutterstock

Ultimele postari
sus