Blog

6 idei de jocuri pe asfalt cu creta

6 idei de jocuri pe asfalt cu creta

Pentru ca vremea s-a incalzit, este timpul oportun sa iesi cu copilul afara si sa practicati jocul in aer liber. Citeste 6 idei de jocuri pe asfalt cu creta care pot fi extrem de distractive.
6 idei de jocuri pe asfalt cu creta  
Odata ce a sosit primavara si afara s-a incalzit, timpul petrecut in casa devine plictisitor, iar aerul de afara ne imbie sa iesim si sa ne bucuram de razele revigorante ale soarelui. Cei mai incantati sunt copiii, pentru ca iesirile afara reprezinta pentru ei momente de bucurie si de petrecere a timpului intr-un mod distractiv.
Ca parinti, iesirile cu copiii in natura pot reprezenta uneori o provocare, pentru ca energia lor este nelimitata, iar ideile noastre in legatura cu petrecerea timpului pot fi destul de reduse. De aceea, este important sa apelam la memoria noastra si sa ne amintim de copilarie si de clipele in care, bucurosi de sosirea primaverii, ieseam afara, ne jucam nestingheriti si lumea parea a noastra. Nu aveam nevoie de multe obiecte, ci, de cele mai multe ori, creta colorata era cel mai pretios si mai util instrument.

Intoarce-te cu mintea in copilarie, rememoreaza jocuri pe asfalt si adapteaza-le pentru copilul tau

Cu siguranta ca, daca iti oferi ragaz ceva vreme sa te gandesti la copilarie, iti vei aminti de numeroasele activitati pe care le puteai crea dintr-o bucata de creta. Imaginatia copiilor este nesfarsita, iar nu obiectele numeroase sunt cele care le creeaza jocurile, ci acelea putine, calitative si de care se pot bucura pana le epuizeaza.

Pot fi numeroase jocuri pe asfalt pentru copii, dar, dintre cele mai populare, le amintim pe urmatoarele:

●    sotron;
●    desene cu creta pe asfalt;
●    X si O;
●    twister;
●    melcul;
●    tarile.

Unele jocuri interactive pe asfalt pot fi surse inepuzabile de creativitate si de amuzament
De exemplu, desi exista niste reguli pentru jocurile mai sus mentionate, acestea pot fi usor adaptate in functie de numarul de participanti, de cadrul in care se petrece jocul, de disponibilitatea jucatorilor. Evident, si creativitatea este un factor important, de aceea posibilitatea de alegere a copilului si culorile pot stimula imaginatia acestuia, fapt ce ii poate fi de folos in lumea jocului unde imaginatia si creativitatea primeaza.

Daca vrei sa ii stimulezi creativitatea copilului tau, un set de creta colorata poate fi o metoda eficienta. Nu uita ca in shopul Officedirect gasesti mereu instrumentele de care ai nevoie, iar produsele pe care le doresti se afla in permanenta in stoc.

Sotron pe asfalt

Fara indoiala ca acest joc nici nu are nevoie de prea multe explicatii, fiind atat de popular si de distractiv. Tot ce ai nevoie este sa desenezi cu creta pe asfalt traseul, si anume cateva casute numerotate, in general, de la 1 pana la 10 (daca spatiul permite). Fiecare jucator trebuie sa parcurga traseul aruncand o piatra in fiecare casuta (porneste de la 1 si trebuie sa ajunga la final), dus-intors, sarind intr-un picior, fara sa calce liniile si fara sa iasa din perimetrul acestuia.              

Desene cu creta pe asfalt    6 idei de jocuri pe asfalt cu creta- Office Direct

Desenul, in general, reprezinta activitatea preferata a copiilor, fiindca nu implica nicio regula, nu necesita concentrare si se bazeaza pe libertate totala. Astfel, cu o gama variata de culori, intr-o dupa-amiaza senina, iesiti intr-un parc sau intr-o zona necirculata si dati frau liber imaginatiei. Puteti sa faceti echipa si sa lucrati impreuna la un desen comun, de exemplu un peisaj mai complex care sa surprinda atat natura in splendoarea ei, cat si activitatile oamenilor din acel cadru. Aceasta activitate de colaborare reprezinta o metoda buna prin intermediul careia spiritul de echipa poate fi dezvoltat. Spiritul de echipa este o aptitudine pe care orice copil ar trebui sa si-o dezvolte, pentru ca face parte din topul aptitudinilor care contribuie, intr-o masura sau alta, la succesul copiilor.

Exista cateva aptitudini si deprinderi pe care orice copil ar fi indicat sa si le dezvolte. Daca vrei sa afli care sunt acestea, citeste un top al deprinderilor si aptitudinilor pentru succesul copilului tau.          

De asemenea, sunt numeroase idei de desene pe asfalt pentru copii si surse de inspiratie chiar si atunci cand inspiratia lipseste – lucru destul de rar intalnit in cazul micutilor, mai ales ca simplul fapt de a colora si a desena este un stimulator perfect al imaginatiei.   

X si 0    

In cazul acestui joc, este nevoie de doi jucatori. Desenati pe asfalt 3 coloane si 3 linii. Unul dintre participanti alege semnul X, iar celalalt alege 0. Scopul jocului este ca unul dintre jucatori sa obtina o linie, o coloana sau o diagonala marcata cu simbolul ales (X sau 0). 6 idei de jocuri pe asfalt cu creta- Office Direct

Twister

Cu siguranta, e un joc contemporan pe care, ca parinte, nu l-ai jucat niciodata in copilarie, dar poate fi extrem de amuzant si de provocator. Desenati impreuna cateva coloane de cercuri colorate, fiecare coloana avand culoarea ei proprie. Ca numar de jucatori, este indicat sa fiti intre 2 si 4 jucatori.

Jocul original presupune:
●    6 buline de culoare galbena;
●    6 buline de culoare rosie;
●    6 buline de culoare albastra;
●    6 buline de culoare verde.

Va puteti crea un indicator asemenea celui din jocul original, astfel incat sa stabiliti pe care culori trebuie puse piciorul si mana. Aceasta activitate presupune dexteritate si echilibru, deoarece, odata ce un jucator se dezechilibreaza sau isi asaza cotul pe o culoare, este descalificat. Castiga cel care reuseste sa ramana in picioare pana la finalul jocului.

Dexteritatea poate fi deprinsa de copii prin intermediul jocurilor senzoriale. Citeste despre acestea mai multe informatii si practica impreuna cu copilul tau jocul senzorial.

Melcul

6 idei de jocuri pe asfalt cu creta- Office Direct

Cu ajutorul unei crete, deseneaza o spirala. Spirala trebuie impartita in casute egale ca marime, prima dintre ele fiind denumita cu start, iar cealalta cu stop. Fiecare participant trebuie sa parcurga traseul intr-un picior, sarind dintr-o casuta intr-alta, fara a atinge marginile acestora. Cel care reuseste sa parcurga primul traseul isi scrie initiala numelui intr-o casuta. Urmatorul jucator trebuie sa evite casuta marcata. Jocul se finalizeaza in momentul in care sunt marcate prea multe casute, iar castigatorul e cel ale carui initiale se regasesc mai des in casute.

Tarile  

Pentru acest joc, sunt necesare:
●    creta;
●    o minge.
Se deseneaza un cerc pe asfalt si se feliaza precum triunghiurile de pizza. Pe fiecare felie este scris numele unei tari. Fiecare copil isi va alege o tara. Jucatorii se asaza in locul destinat tarii lor, iar unul dintre ei arunca o minge cat mai sus, strigand: „Sa iasa la atac… (numele unei tari)”. Tara respectiva prinde mingea, iar copiii fug. Acestia trebuie sa se indeparteze cat mai mult de acea tara, pentru ca, odata ce tara aleasa ii atinge cu mingea, le poate lua o bucata din tara. Daca tara aleasa nu reuseste sa il atinga cu mingea pe copilul ales, atunci este nevoita sa ii cedeze o parte din teritoriul sau. Va castiga cel care castiga cele mai multe teritorii, pentru ca cel ales initial de tara, atins sau nu, va trebui, la randul sau, sa lanseze strigarea: „Sa iasa la atac…(numele unei tari)”.  

Beneficiile jocului in aer liber

In ceea ce priveste petrecerea timpului in aer liber, beneficiile acestuia sunt incontestabile. De aceea, specialistii recomanda ca micutii sa aiba parte de cat mai multe activitati in cadrul naturii, sa inspire aer curat si sa se bucure de razele soarelui.6 idei de jocuri pe asfalt cu creta - Office Direct
Exista, totusi, momente in care vremea nu ne permite sa iesim prea des afara si nici sa petrecem prea mult timp in natura.
De aceea, daca esti fortat de imprejurari sa petreci mai mult timp in casa alaturi de copilul tau, citeste articolul Cele mai distractive jocuri pentru copii care se pot desfasura in casa.

Totodata, in cazul importantei jocului in aer liber pentru micuti, de mentionat sunt urmatoarele aspecte:
●    acestia isi iau portia de vitamina D, esentiala pentru dezvoltarea lor;
●    invata prin descoperire, prin atingere, prin cercetare, mai mult senzorial si vizual;
●    isi mentin sanatatea fizica si psihica si este prevenita obezitatea;
●    devin mai organizati, mai sociabili, dezvoltandu-si spiritul de echipa si cooperarea;
●    contribuie la dezvoltarea tuturor simturilor;
●    invata reguli de siguranta rutiera si devin mai responsabili.

Astfel, jocurile pe asfalt cu creta sunt interactive si reprezinta metode optime de invatare si de descoperire pentru copii. Nu numai ca acestea au uneori rolul de a-i purta pe parinti in trecut, amintindu-si cu nostalgie de jocurile copilariei lor, dar ele pot deveni si pentru copii activitati preferate, amuzante care se vor transforma, la un moment dat, in amintiri. Inainte ca acest lucru sa se petreaca, jocurile pe asfalt sunt ocazii minunate de amuzament, de dezvoltare a dexteritatii, a coordonarii, a spiritului de echipa, a organizarii, de consumare a energiei si de deplina fericire.

Sursa foto: Shutterstock.com


Ultimele postari
sus