Vrei sa descoperi potentialul copilului tau? Este important sa-l observi cu atentie si sa identifici ce ii place cel mai mult sa faca.
Desigur, toti parintii isi doresc copii independenti, responsabili, cu inteligenta emotionala, insa, pentru a-i ajuta sa se dezvolte in fiecare etapa de tranzitie, este important sa primeasca stimulii potriviti.
Iata top abilitati pe care copilul tau e bine sa le dezvolte, pentru a avea succes!
Rolul aptitudinilor
Exercitarea capacitatii motorii, dezvoltarea cognitiva, comunicarea, empatia si inteligenta emotionala sunt abilitati care au un impact direct asupra dezvoltarii copilul. Desi abilitatile cognitive tind sa fie considerate singurele aptitudini de care au nevoie oamenii, in general, inteligenta emoționala joaca un rol deosebit de important pentru a creste stima de sine a copilului. Inca din primele luni de viata, precum si in copilaria timpurie, comunicarea este o abilitate naturala, in contextul de zi cu zi.
Indiferent ca e vorba de sunete, rasete, strigate sau cuvinte, comunicarea este o parte importanta a procesului de dezvoltare a copilului; de aceea, incurajand dialogul, stabilesti o relatie de incredere si de siguranta cu cel mic. Parintii sunt primii care ghideaza, actioneaza si au o participare activa in constructia unui viitor adult constient de rolul sau in societate. Prin urmare, rolul aptitudinilor este deosebit de important in structura personalitatii copilului. Incurajeaza participarea familiei prin jocuri, sfaturi, idei si multe altele!
Foloseste hartie creponata, glasata, colorata si prezinta-i copilului tau diferite activitati care sa-i stimuleze imaginatia si creativitatea!
Deprinderi si abilitati exersate in gradinita: aptitudini la prescolari
In procesul de invatare, tot ceea ce ni se pare noua, adultilor, foarte simplu si logic, pentru copil poate fi o mare provocare. In educatia timpurie, pentru a stimula echilibrul, coordonarea, dar si alte abilitati fizice ale copiilor, cadrele didactice folosesc diferite metode si procedee care dezvolta atentia, independenta, perseverenta copiilor si stimuleaza increderea in fortele proprii. Activitatile practicate in invatamantul prescolar au un impact direct in dezvoltarea psiho-motorie, afectiva, intelectuala, dar si in dezvoltarea simtului etic si estetic al copilului. Printre cele mai importante deprinderi si aptitudini la prescolari se numara:
● Comunicarea;
● Empatia;
● Spiritul de echipa;
● Rationamentul logic;
● Inteligenta emotionala;
● Concentrarea;
● Creativitatea;
● Organizarea;
● Simtul critic.
Dupa gradinita, poarta o conversatie cu cel mic. Permite-i copilului sa isi aleaga un personaj de la gradinita si descopera avantajele jocurilor de rol.
Ofera-i plastilina, culori, carioci, hartie sau alte produse necesare pentru a repeta operatii simple de lucru de la gradinita, precum: modelarea, lipirea, mototolirea, ruperea, taierea etc.
Abilitati copii 5 ani
Dezvoltarea personalitatii si potentialului copilului tau este una dintre cele mai mari responsabilitati, ca parinte. La varsta de 5 ani, copilul vorbeste bine, este curios si inventiv. Isi poate controla emotiile si are abilitatea de a intelege nevoile celorlalti. Incepand cu aceasta varsta, copilul se recunoaste ca o fiinta cu personalitate unica. Distinge deja adevarul de minciuna, binele de rau si reuseste sa structureze timpul in ore, zile, saptamani si luni. Este varsta la care copilul isi imbogateste vocabularul (depaseste 2000 de cuvinte) si intelege dublul sens al cuvintelor, unde e cazul. Contactul cu cartile, povestile si jocurile stimuleaza dezvoltarea abilitatilor lingvistice. Invatarea, responsabilizarea si organizarea sunt abilitatile copiilor de 5 ani care trebuie consolidate atat acasa, cat si la gradinita.
Ofera-i copilului tau un bloc de desen si lasa-l sa realizeze adevarate opera de arta! Nu uita ca la Officedirect gasesti instrumentele de care ai nevoie. Ai acces la produse din toate categoriile: eco, standard, premium, care pot fi livrate in timp util (24-48 ore).
Aptitudini dobandite in activitatea scolara
Incepand cu 11-12 ani, copilul intra in preadolescenta si devine din ce in ce mai autonom si independent. Chiar daca tinerii adolescenti au visuri si talente diferite, un sistem personalizat, bazat pe aptitudini si cunostinte esentiale, le va permite sa isi dezvolte propriile valori si aspiratii. Noile generatii au acces mult mai usor la tehnologie; de aceea, pentru o buna dezvoltare a copilului, este importanta introducerea roboticii si a programarii in actiunile legate de activitatea scolara. La aceasta varsta, creativitatea, luarea rapida a deciziilor, comunicarea si gandirea critica sunt doar cateva dintre cele mai importante aptitudini dobandite in activitatea scolara. Pe langa acestea, buna colaborare si leadership-ul sunt abilitatți pe care copilul tau trebuie sa le dezvolte.
Tipuri de aptitudini pe care copilul tau trebuie sa le dezvolte pentru a avea succes
Cand te gandești la viitorul copilului tău, iti vin in minte o multime de abilitati si de competente de care crezi ca ar avea nevoie pentru a reusi in plan personal si, mai tarziu, si professional. Definirea regulilor de disciplina, slefuirea comportamentului si controlarea impulsurilor, luarea unor decizii sanatoase pe cont propriu sunt cateva dintre abilitatile care ii vor permite copilului sa devina un adult responsabil. Pentru a avea succes in viata, e bine sa acorzi atentie urmatoarelor tipuri de aptitudini pe care copilul tau trebuie sa le dezvolte:
1. Autodisciplina (sa se ingrijeasca singur: sa se spele, sa se dezbrace, sa aplice deodorant etc.);
2. Managementul finantelor (calcularea banilor, achizitionarea de bunuri si servicii, economisirea banilor);
3. Organizarea timpului (efectuarea unei planificari zilnice, urmarea unui program, utilizarea unui calendar);
4. Autocontrolul (gestionarea propriului comportament si controlul impulsurilor);
5. Luarea deciziilor (analizarea problemelor si alegerea celei mai bune solutii);
6. Abilitati interpersonale (interactiunea cu colegii, cum sa raspunda in situatii de stres, sa fie un jucator de echipa);
7. Abilitatea de a-si exprima opinia;
8. Managementul casei (care sunt responsabilitatile fiecarui membru de familie, regulile casei).
Aceste abilitati sunt importante pentru educarea copilului care traieste intr-o lume in care interactioneaza cu diferite culturi, intr-o lume globalizata, in care ai acces usor la orice tip de informatie. Ofera-i copilului tau mai multe tipuri de activitati si ajuta-l sa cunoasca diferite experiente sociale si emotionale. Asigurarea contactului cu natura, oferirea jucariilor si a jocurilor potrivite sunt esentiale pentru dezvoltarea completa a copilului.
Curios sa afli mai multe despre jocuri interactive care stimuleaza diferite tipuri de aptitudini? Afla mai multe in articolul: Top cele mai distractive jocuri pentru copii!
Dezvoltarea copilului are loc in diferite aspecte, pe parcursul etapelor vietii. Pentru a-i permite sa creasca sanatos, sa se descopere pe el insusi si ce este in jurul lui, parintii joaca un rol cheie. Oferirea atentiei cuvenite, incurajarea si sprijinirea copilului in toate etapele dezvoltarii sale ii vor permite sa-si insuseasca toate abilitatile si cunostintele esentiale dezvoltarii potentialului maxim.
Sursa foto: shutterstock.com