Blog

Beneficiile jocurilor senzoriale: sfaturi, idei de activitati

Beneficiile jocurilor senzoriale: sfaturi, idei de activitati

Iti doresti pentru copilul tau o dezvoltare armonioasa care sa implice dobandirea cunostintelor si deprinderilor care sa ii fie utile pe termen lung, cum ar fi dexteritatea, mobilitatea, puterea fizica, echilibrul, un spirit al observatiei dezvoltat, perseverenta. Aceste deprinderi il pot ajuta in numeroase contexte si ii pot usura, intr-o anumita masura, viata si situatiile cu care se va confrunta pe parcursul acesteia.
Aceasta dezvoltare armonioasa poate fi dobandita prin intermediul a mai multor metode, iar printre acestea se regasesc, cu siguranta, jocurile senzoriale.

In cele ce urmeaza, vei afla mai multe lucruri despre jocul senzorial si despre cum poti sa il integrezi in viata copilului tau.

Jocurile senzoriale pot fi practicate la orice varsta

Jocurile si jucariile senzoriale nu sunt special create doar pentru bebelusi sau pentru copii mici, ci includ o gama mai variata de varste. De exemplu, atunci cand ai un copil mai mare de 12 ani, jocurile senzoriale presupun mai mult decat o activitate ludica.
Ele implica invatarea senzoriala (iar aceasta invatare senzoriala este valabila si recomandata si pentru cei mai mici, fiindca nu exista limita de varsta pentru aceasta).

Invatarea senzoriala: exemple si practici eficiente

Aceasta invatare senzoriala presupune antrenarea tuturor simturilor: vazul, auzul, simtul tactil, simtul olfactiv, gustul, precum si antrenarea echilibrului si a miscarii.

De ce este important ca simturile copilului sa fie antrenate?

●    contribuie la o mai buna cunoastere a lumii din jur, intrucat se vor crea diferite conexiuni cu lumea exterioara;
●    copilul devine mai curios, mai creativ;
●    isi dezvolta tot felul de abilitati si de competente utile, cum ar fi cele lingvistice, sociale, spatiale, vizuale, emotionale;
●    este incurajata gandirea independenta, critica, dincolo de sabloane;
●    informatiile acumulate vor fi inmagazinate si pastrate pe un termen mai lung pentru ca acestea au fost obtinute prin intermediul a mai multor simturi;
●    va dobandi o adaptabilitate mai crescuta la medii de viata distincte;
●    ii va creste toleranta la frustrare, va deveni mai rabdator;
●    va invata sa isi exprime gandurile si emotiile.

Este adevarat ca si invatatul clasic isi are meritele si avantajele lui, dar a-ti incuraja copilul sa deprinda un nou tip de invatare - invatarea senzoriala - nu presupune ca aceste doua tipuri de a dobandi cunostinte si abilitati se anuleaza reciproc. Ambele au diferite avantaje, iar importanta jocului senzorial in viata copiilor este un aspect de luat in calcul in cresterea si educarea lor.

Invatarea prin antrenarea simturilor presupune prezenta

Copilul e nevoie sa fie activ si dinamic in acest proces care implica interactiune. Iar cum creierul acestuia este intr-o continua dezvoltare atat atunci cand este bebelus, cat si dupa ce depaseste aceasta perioada si chiar si mai incolo, atunci cand devine adolescent, antrenarea simturilor nu ii poate aduce decat reale beneficii.

Integrarea invatarii senzoriale pentru un copil de peste 12 ani

Totusi, daca pentru copiii mici joaca este la ordinea zilei, cum poti integra in activitatile zilnice ale copilului tau de peste 12 ani invatarea senzoriala cu atat mai mult, cu cat acesta este deja scolar si poate prefera jocurile pe telefon sau pe calculator?

Beneficiile jocurilor senzoriale: sfaturi, idei de activitati   - Office Direct 
Simplu: cumpara-i plastilina! Indiferent de varsta, plastilina este o idee buna pentru oricine. Ca avantaje, nu trebuie sa neglijam ca plastilina:
●    dezvolta aptitudinile motorii fine care intaresc musculatura;
●    dezvolta si stimuleaza creativitatea si imaginatia, pentru ca modelarea implica originalitate, exprimarea libera a ideilor care duc la crearea unui obiect nou;
●    stimuleaza activitatea unor mecanisme ale sistemului nervos central;
●    ii creste copilului rezistenta la frustrare, determinandu-l sa fie rabdator;
●    ii dezvolta perseverenta, ceea ce va fi un lucru util pe termen lung atat la scoala, in cariera, cat si in proiectele personale;
●    ii va crea simtul proportiei;
●    il ajuta sa scrie mai frumos;
●    va deveni mai atent la detalii;
●    il ajuta sa devina mai ordonat in gandire;
●    poate fi o metoda prin care agresivitatea, frustrarea, supararea, gandurile negative pot fi diminuate si chiar indepartate, eliminandu-se, astfel, unele obiceiuri si emotii negative;
●    genereaza stari de bine, rasete si zambete, care construiesc o atitudine pozitiva.

Organizeaza alaturi de copilul tau un maraton de modelat dovleci si figuri inspaimantatoare

Ca idee de joaca, daca tot se apropie Halloween-ul, organizeaza alaturi de copilul tau un maraton de modelat dovleci si figurine inspaimantatoare din plastilina. Stimuleaza-i creativitatea si, in locul clasicului sculptat al dovlecilor, determina-l sa incerce ceva nou.

Daca vrei sa descoperi si alte tipuri de activitati pe care le poti face alaturi de copilul tau, citeste si articolul Cele mai distractive jocuri pentru copii! Aici vei gasi o gama de activitati distractive pentru copii in functie de varsta lor si de numarul de participanti!

Printre alte tipuri de produse utile jocului senzorial, hartia colorata poate fi mai mult decat o idee buna. Daca vrei sa-i testezi creativitatea si indemanarea copilului tau, organizati o expozitie de origami. Este o ocazie buna in care sa discutati despre istoria artei origami si, in acelasi timp, e o metoda eficienta prin intermediul careia acesta isi va da frau liber imaginatiei. Cu timpul, chiar daca la inceput i se va parea dificil, prin exercitiu constant, isi va exersa dibacia, simtul tactil, dezvoltandu-si astfel aptitudinile motorii fine. In acelasi timp, rabdarea ii va fi pusa la incercare si, cu ajutorul unei astfel de activitati, perseverenta va fi, cu siguranta, imbunatatita. Totodata, si creativitatea copilului va fi sporita prin intermediul acestui joc, nu doar indemanarea si dexteritatea acestuia.

Sculptarea dovlecilor se poate imbina perfect cu joaca senzoriala

Pentru un Halloween de neuitat, aveti nevoie de:
●    dovleci (fie mai mari, fie mai mici, atatia cati credeti ca puteti decora, alegerea va apartine);
●    hartie creponata de culori cat mai diverse;
●    sclipici;
●    cat mai multe carioci;
●    pensule;
●    ghinde, castane, frunze, nuci si alte obiecte specifice toamnei;
●    lumanari decorative;
●    in plus, sa nu uitam de multa buna dispozitie.

Hartia creponata este celebra in ceea ce priveste joaca senzoriala. Are o textura diferita fata de hartia normala, asa ca poate fi utilizata ca un obiect decorativ. De exemplu, cu ajutorul hartiei creponate, poate fi infrumusetat dovleacul de Halloween. Din hartia maro, neagra sau galbena pot fi realizate asa-zise fasii de par ale dovleacului. De asemenea, tot din hartia creponata sau chiar din hartia normala, colorata, poate fi confectionata o palarie pentru dovleac, iar apoi decorata cu sclipici. Dovleacul poate fi pictat in culori acrilice si in jurul lui se poate crea o adevarata atmosfera tomnatica: cu frunze pictate colorat, cu ghinde, castane si chiar copaci, veverite origami.

Beneficiile jocurilor senzoriale: sfaturi, idei de activitati   - Office Direct 
Creativitatea este ingredientul principal, apoi urmeaza indemanarea, rabdarea, perseverenta. Evident, pentru a realiza un peisaj tomnatic in detaliu si pentru a crea un dovleac nemaiintalnit, e nevoie de un spirit de observatie destul de dezvoltat. Acest spirit de observatie, dar si atentia la detalii iau nastere atunci cand simturile, ca vazul si auzul, sunt activate si stimulate. Asadar, poti practica alaturi de copilul tau observarea activa a peisajelor din jur, observare care are la baza tot felul de intrebari precum:
●    Ce te impresioneaza la acest copac?
●    Ce culori vezi in jurul tau?
●    Ce anume din acest peisaj iese in evidenta?
●    Ce ti se pare nepotrivit la acest peisaj?
●    Ce ai adauga, astfel incat sa creezi peisajul perfect?
●    Cu ce alt peisaj/loc ai putea compara ceea ce vezi acum? De ce?

Aceasta observare activa e menita sa iti ajute copilul sa isi antreneze vazul. In ceea ce priveste auzul si mirosul, sunt utile intrebarile precum:
●    Ce auzi in jurul tau?
●    Cum rasuna vantul?
●    Cum se aude fosnetul frunzelor?
●    Cum se aud castanele cand le lovesti una de cealalta?
●    Cum miroase iarba?
●    Cum miros copacii?
●    Cum miros frunzele?
●    Cum miroase toamna?
●    Cum miroase in jurul tau?
●    Cu ce alt miros ai asemana toamna?
●    Cum miroase vantul?
●    Cum miros ghindele?
●    Cum miroase fructul tau preferat toamna?

 Beneficiile jocurilor senzoriale: sfaturi, idei de activitati   - Office Direct
Totodata, si pentru dezvoltarea simtului tactil in cadrul naturii, simt care genereaza abilitati motorii precum dexteritatea si forta fizica, exista tot felul de intrebari ca:
●    Cum se simte o frunza vesteda?
●    Ce structura are iarba ofilita?
●    Cum se simte scoarta copacului?
●    Ce structura ar avea toamna daca ai putea sa o atingi?
●    Cum se simte ghinda atunci cand o atingi?
●    Cum se simte dovleacul atunci cand il atingi?
●    Cat de grea este o ghinda? Cat de grele sunt 7 ghinde? Le poti apuca pe toate intr-o mana?
●    Cat de greu este un dovleac? Il poti ridica? Poti alerga cu un dovleac in brate?
●    Cat de grele sunt 10 frunze? Poti alerga cu un sac plin de frunze in brate?
●    Cat de grea este o nuca? Cum se simte cand o atingi? Dar cand o decojesti?


Iar cum nici Craciunul nu e foarte indepartat, cariocile, hartiile colorate, plastilina, markerele cu uscare rapida, hartia creponata, culorile acrilice si alte obiecte interesante pe care le gasesti pe site-ul celor de la Officedirect, pot constitui adevarate surse de inspiratie pentru jocul senzorial.
Prin intermediul jocului senzorial se pot crea adevarate si minunate decoratiuni de Craciun, precum reni, sanii, Mos Craciun, fulgi de zapada origami, fulgi de zapada din hartie creponata, figurine amuzante din plastilina (atelierul lui Mos Craciun, sania lui Mos Craciun, renul Rudolf, Mos Craciun si Craciunita etc.).

Jocurile senzoriale au numeroase beneficii si reprezinta surse reale de invatare, de experimentare pe viu, de activare a vazului, a mirosului, a gustului, a auzului, a simtului tactil, de dezvoltare a dexteritatii si a fortei fizice. Copiii au nevoie sa-si creeze si sa-si stimuleze aceste abilitati, asa ca trebuie incurajati sa practice jocul senzorial sub diferite forme, indiferent de varsta lor. Modelarea cu plastilina, de exemplu, poate fi provocatoare pentru orice varsta, iar creativitatea nu are nicio limita.

Sursa foto: Shutterstock

Ultimele postari
sus