Daca realizezi ilustratii, pictezi tablouri sau compui muzica si apoi vinzi drepturile, te poti numi om de afaceri. Pentru ca businessul tau sa fie rentabil pe termen scurt si lung, ai nevoie de un plan de afaceri. Din nefericire, facultatile de arta nu isi invata elevii cum sa isi vanda munca si nici cum sa isi puna pe piata abilitatile creative.
Prin intocmirea unui plan de afaceri ai mai multe sanse ca afacerea ta sa devina una profitabila. In continuare, poti afla ce este un plan de afaceri, cum te ajuta acesta, care sunt etapele intocmirii unui plan de afaceri, cum este structurat si cateva sfaturi generale.
● Ce este un plan de afaceri
● De ce este necesar un plan de afaceri
● Care sunt etapele intocmirii unui plan de afaceri
● Care este structura unui plan de afaceri
● Sfaturi utile in intocmirea unui plan de afaceri
Ce este un plan de afaceri
Un plan de afaceri stabileste toate detaliile importante, chiar si in domeniul artistic. Ca artist, realizarea unui plan de afaceri poate parea ca invatarea unei limbi straine. Adevarul este ca un plan de afaceri te ajuta sa castigi de pe urma lucrurilor pe care le produci. Realizarea planului de afaceri iti permite sa vezi care este drumul spre succes.
Este cu atat mai important sa ai un plan de afaceri daca doresti sa vinzi operele de arta pe site-ul propriu, pe o platforma mai mare sau la targuri tematice. In loc sa prinzi din zbor aspectele care tin de business, planul de afacere iti permite sa pui in acelasi loc toate lucrurile care tin de partea mai serioasa a muncii tale.
De ce este necesar un plan de afaceri
Un plan de afaceri este important indiferent de domeniul in care activezi, insa, cu atat mai important atunci cand creezi. Iata cateva dintre motivele pentru care este important planul de afacere:
● Te ajuta sa te concentrezi asupra aspectelor care conteaza - planul de afacere iti permite sa stii numeroase aspecte care tin de business, de la piata la concurenti si de la marketing la vanzari. Ce te deosebeste de alti pictori? Cum iesi in evidenta? Acest lucru te ajuta in definirea afacerii;
● Vei sti unde te afli - creionarea planului de afaceri te ajuta sa descoperi punctele forte si slabiciunile. La ce aspecte excelezi? Ce amani deoarece crezi ca nu vei termina la timp sau nu esti multumit de rezultate. Multi artisti nu stiu ca nu se pricep la marketing, vanzari sau contabilitate pana nu realizeaza planul de afacere;
● Vei sti cum sa iti atingi obiectivele - odata ce ai scris planul de afacere, este usor sa revii asupra sa, chiar sa ii modifici forma daca este necesar. Planul de afacere iti spune unde vrei sa ajungi si cum sa o faci;
● Vei sti ce fac alti artisti - doresti sa ai un avantaj fata de competitie? Poate iti este teama sa te ocupi de partea de business deoarece nu stii (inca) ce te diferentiaza de alti artisti sau de ce isi doresc oamenii sa cumpere de la tine.
Citeste si Strategii de promovare prin care businessul tau ajunge in top!
Care sunt etapele intocmirii unui plan de afaceri
Planul de afacere este, foarte probabil, cel mai important document legat de businessul tau. De aceea, este important sa fii obiectiv si realist in realizarea sa. Pentru a intocmi un plan de afaceri este indicat sa urmezi etapele de mai jos.
Creeaza deviza afacerii
Aceasta deviza sau scop (in engleza, mission statement) te ajuta sa iti dai seama si sa le spui si altora de ce exista firma ta si ce rol are. Pentru a ajunge la aceste randuri este necesar mai intai sa definesti deviza actului tau artistic. In acest sens, este important sa iti pui urmatoarele intrebari:
● De ce am devenit artist?
● Ce teme sau subiecte explorez prin arta mea?
● Ce materiale folosesc atunci cand creez arta?
● Ce doresc ca oamenii sa vada, simta sau experimenteze atunci cand interactioneaza cu arta mea?
Odata ce raspunzi la aceste intrebari, vei avea la dispozitie informatiile necesare pentru a scrie deviza afacerii. Mai apoi, aceasta te va ajuta sa dezvolti planul de afacere, sa iti dezvolti eforturile de business si sa comunici eficient cu persoanele din jur, colaboratori si clienti.
Vrei sa fii sigur ca ai in vedere deviza businessului la fiecare pas in realizarea planului de afaceri? Alege sa scrii pe whiteboard sau foloseste un flipchart! Astfel, vei sti mereu de ce ai lansat afacerea si ce vrei sa oferi clientilor.

Defineste viziunea ta pentru business
Odata ce ai stabilit deviza afacerii, gandeste-te cum ti-ai dori sa arate in viitor. Viziunea ta asupra afacerii se refera la obiectivele pe care le ai pentru urmatorii 3-5 ani. Cum vrei sa fii recunoscut? In ce magazine sau pe ce platforme vrei sa se vanda arta ta? Ce institutii ti-ai dori sa te premieze? Cu cine ai dori sa colaborezi?
Iti poti pune viziunea pentru business pe un panou din pluta. Asezat deasupra biroului tau, acesta iti va aminti in fiecare zi care sunt obiectivele tale si sperantele legate de arta si business.
Stabileste obiective realiste
Multi oameni isi fixeaza obiective pe termen scurt si lung in legatura cu evolutia businessului. Cel mai important aspect este sa ai obiective realiste. Iata cateva intrebari la care sa raspunzi:
● Cate lucrari doresti sa creezi intr-o luna?
● Cati clienti vrei sa ai in urmatorul an?
● Cati abonati la newsletter vrei sa ai in urmatoarele sase luni?
● Ce venituri doresti sa obtii intr-o luna? Dar intr-un an?
Pentru a creste probabilitatea de succes a afacerii, gandeste-te la viziunea afacerii si imparte-o in pasi mai mici cu obiective saptamanale, lunare, bianuale, anuale si la cinci ani.
Noteaza obiectivele pe termen scurt pe o tabla magnetica. Astfel, odata ce ai atins acel obiectiv, il poti sterge sau doar taia, pentru a creste satisfactia pentru rezultatele obtinute.
Documenteaza-te asupra competitorilor
Indiferent de domeniul in care activezi, este esential sa iti stii competitorii. Documenteaza-te cu privire la modul in care lucreaza, ce imagine si-au format, cum se prezinta pe retelele sociale, ce strategie de marketing au. Stiind ce face competitia, iti va fi mai usor sa te remarci. In acest sens, este indicat sa ai in vedere urmatoarele:
● Cat de mult te asemeni cu altii?
● Ce fac pentru a avea succes in zone necunoscute tie?
● Ce poti face pentru a imbunatati ceea ce faci?
● Ce faci tu mai bine decat altii?
● Cum poti iesi in evidenta la o vanzare in care apar operele tale si ale unor competitori?
Vezi cum stai cu finantele
Realizarea unui plan financiar este foarte importanta pentru succesul afacerii. Cum vei plati pentru materiale? Ce preturi vei pune? Ce curier vei folosi pentru a trimite produsele? Poti crea o lista sau un tabel cu situatia financiara a afacerii. Mai jos sunt principalele tipuri de finante:
● Cheltuieli de baza - chirie, utilitati, materiale pentru creatie;
● Finantare - pana obtii profit, cum iti vei finanta creatiile? Ai un loc de munca full-time sau part-time? Ai stabilit deja un procent din veniturile lunare care va fi folosit pentru a achizitiona materiale, pentru a plati reclame pe retelele sociale sau pentru a face parte din targuri sau expozitii? Poate fi o idee buna si sa aplici pentru granturi;
● Preturi - cum stabilesti pretul operelor de arta? Care este venitul lunar minim pentru a avea profit?

Creeaza un plan de marketing
Chiar daca ai bifat deja pasii de mai sus, daca nu stie nimeni de tine si de creatiile tale, planul de afacere nu va avea prea mult succes. Include in planul de marketing si urmatoarele:
● Website - aici vei pune portofoliul;
● Prezenta pe retelele sociale - atat pe Facebook sau Instagram, cat si pe platforme creative precum Dribble sau Behance. Inainte de orice expozitie, planifica o strategie de promovare pe retelele pe care esti prezent;
● Newsletter - pentru ca abonatii tai sa afle despre viitoarele expozitii, vanzari, promotii etc.
Fa-ti un plan de vanzari
Cum planuiesti sa iti vinzi operele? Pentru a creste sansele de vanzare este indicat sa iti diversifici abordarea.
Deci, pe langa prezenta la targuri, expozitii si festivaluri, este indicat sa iti fotografiezi lucrarile si sa le expui si online in newslettere, pe site-uri de socializare, platforme de arta dedicate, orice alte site-uri de interes (de exemplu, daca ilustrezi carti, probabil ca vei putea fi promovat si pe blogurile unor edituri).
Care este structura unui plan de afaceri
Indiferent de domeniul in care activezi, planul de afacere are sapte sectiuni mari. Mai jos poti citi mai multe despre fiecare capitol in parte.
Rezumat introductiv
Desi apare la inceput, este indicat sa il scrii la final. Este o sectiune de cateva pagini care rezuma sectiunile din planul de afacere. Vei nota ceea ce oferi clientilor, care este piata, daca si cine sunt colaboratorii tai si ce previziuni financiare ai. Totul trebuie sa fie pe scurt si sa incite cititorii sa isi doreasca sa afle mai mult despre afacerea ta. Cu alte cuvinte, rezumatul introductiv este prima impresie pe care o lasa planul de afacere si businessul tau.
Dupa ce citeste aceasta introducere, cititorul (care poate fi o institutie bancara sau alte persoane interesate) va decide daca merita sa citeasca in continuare.
Produse si/sau servicii
In aceasta sectiune vei vorbi despre „problema” pe care o vei rezolva pentru clienti cu opera ta. Textul va depinde de aria de expertiza. De exemplu, daca vinzi tablouri, poti miza pe aspectul estetic si emotional. In cazul in care creezi si vinzi piese de mobilier handmade, poti pune accent pe unicitate, utilizare, dar si eleganta/modernitate.
In cazul in care exista concurenti majori pe zona ta, ii poti mentiona, iar apoi sa descrii modul in care te diferentiezi de acestia. Daca detii brevete, le poti mentiona aici.
Analiza pietei
Pentru a putea vinde produsele tale de arta trebuie sa stii care este piata tinta, ce tip de consumatori vei avea. Foloseste-te de aceasta componenta din planul de afacere pentru a vedea care sunt nevoile clientilor tai, unde te descopera acestia, ce alte lucruri poti face pentru a ajunge mai usor la ei, cum le livrezi produsele.
Tot aici vei vorbi si despre competitori si cum se poarta acestia fata de clientii lor. Vrei sa ai un public general sau nisat? Ce te deosebeste de altii?
Marketing si vanzari
Aici vei vorbi despre planul de marketing si planul de vanzari, precum si despre alte elemente logistice care te ajuta sa iti desfasori activitatea fara probleme.
Unde iti vinzi operele de arta si pe ce platforme doresti sa ajungi in viitor? Ce strategie de pret ai? Pe ce platforme te promovezi? La ce targuri, festivaluri si alte evenimente vrei sa participi in urmatorul an?
Vrei sa afli si mai multe despre promovarea afacerii? Citeste articolul Materiale pentru promovarea companiei pentru a afla cum iti poti face cunoscuta afacerea in mediul offline!

Management si structura organizatorica
La inceput, poti lucra singur, insa, pe masura ce creste cererea pentru produsele tale, poti angaja noi colaboratori, oameni care sa se ocupe de social media, vanzari sau distributie. In aceasta sectiune din planul de afacere vei descrie atributiile sau rolurile acestor persoane (daca este cazul).
Include si informatii referitoare la educatie si experienta, premii obtinute si alte reusite care ti-au influentat dorinta de a lansa o afacere.
Previziuni financiare
Un plan de afaceri nu este complet fara capitolul de previziuni financiare. Aici vei include veniturile pe care crezi ca le vei obtine pe termen mediu si lung, ce profituri previzionezi ca vei avea sau ce pierderi. Tot aici vei discuta despre fluxul de venituri (daca accesezi un imprumut bancar, primesti un grant sau ai o alta sursa de venituri). Fiecare previziune financiara ar trebui sa fie sustinuta de date obiective.
Daca folosesti planul de afaceri pentru a obtine un credit, trebuie sa pui accentul pe suma necesara pentru a lansa afacerea, precum si pe modul in care vei folosi aceasta finantare.
Anexe
Dupa previziunile financiare, planul de afaceri include, dar poate fi si optional in unele cazuri, anexele. In aceasta sectiune vei oferi informatii financiare detaliate, CV-ul tau si al angajatilor (daca este cazul), istoricul de credit, informatii despre patente etc., adica orice tip de informatie care te promoveaza drept un proprietar de afaceri credibil.
Pentru mai multe detalii despre structura unui plan de afaceri poti vedea aici un model (PDF).
Sfaturi utile in intocmirea unui plan de afaceri
Intocmirea planului de afaceri necesita efort si timp, insa rezultatul final te va ajuta sa stii ce produse vinzi, cum le vinzi si cui le vinzi. Iata cateva sfaturi utile pentru intocmirea unui plan de afaceri:
● Evita limbajul sofisticat - foloseste termeni clari, concisi, usor de inteles. Daca planul de afaceri este mult prea pretios, ajunge sa fie uitat in sertar si nu este util;
● Implica-te - permite-ti ca pasiunea pentru ceea ce faci sa se regaseasca atunci cand intocmesti planul de afaceri. Colaboratorii sau alte persoane interesate trebuie sa vada, cand il citesc, ca esti pasionat de domeniul artistic si ca vrei sa dezvolti o afacere;
● Ofera documentatia necesara - nu ezita sa incluzi mai multe documente in zona de anexe. CV-urile, portrete ale clientilor ideali (eventual, cei care iti cumpara deja produsele) etc. De asemenea, orice informatie legata de competitori, piata sau clienti ar trebui sa se bazeze pe date reale;
● Documenteaza-te - desi planul de afaceri are doar cateva zeci de pagini, documentarea pentru realizarea sa ar trebui sa dureze mai mult decat redactarea;
● Demonstreaza ce te face diferit - cu fiecare ocazie, arata ce diferentiaza produsele sau serviciile tale (de exemplu, cursuri de desen, sculptura etc.) de competitie si cum poti solutiona o anumita probleme pentru clienti;
● Constientizeaza obiectivul planului de afaceri - in general, un plan de afaceri are un scop. Poate fi alinierea colaboratorilor la valorile firmei, atragerea de investitii sau oferirea unei directii de evolutie;
● Nu-ti fie teama sa-l schimbi - un plan de afaceri bun este flexibil si in continua schimbare, similar afacerii tale. Reciteste-l periodic pentru a face anumite modificari acolo unde este cazul;
● Pune-l in aplicare - un plan de afaceri nu ar trebui sa fie doar o sarcina care trebuie bifata. Foloseste acest document pentru a-ti atinge obiectivele de piata, financiare, de marketing.
Intocmirea unui plan de afaceri este necesara chiar daca activezi in domeniul artistic. Indiferent daca vinzi tablouri realizate de tine sau cursuri de dans, planul de afacere iti va fi un aliat de nadejde pentru businessul tau. Realizarea sa te va ajuta sa afli care este publicul tau tinta, unde ii gasesti si cine sunt competitorii.
Sursa foto: Shutterstock