Intr-o era in care suntem asaltati de stimuli vizuali si auditivi, in care relatiile si prieteniile se consuma in regim de fast-food si in care echilibrul job-viata personala este tot mai precar, rezervele de energie ne sunt puternic solicitate.
Cu radacini in limba latina, dar cu perspectiva de a deveni o problema tot mai mare a omului modern, procrastinarea este un termen care desemneaza amanarea nejustificata a indeplinirii sarcinilor.
Fie ca petreci timp pe retelele sociale sau ca deschizi televizorul in loc sa lucrezi, obiceiul de a amana la nesfarsit este un mare obstacol pentru productivitatea ta.
De ce procrastinam
In incercarea de a oferi o explicatie completa pentru obiceiul de a procrastina, trebuie sa luam in considerare mai mult decat aparenta lipsa de vointa. Desi, in foarte multe cazuri, aceasta este un laitmotiv al multora dintre situatiile in care se remarca o intarziere in actiune, exista si alti factori care afecteaza rapiditatea noastra de a ne angaja in diferite sarcini. Acestia pot rezulta atat din problemele noastre interne, cat si din influenta venita din mediul extern.
Factorii care pot fi gasiti in noi insine sunt insuficienta informatiilor, cunostintele deficitare sau lipsa abilitatilor care ne-ar putea ajuta sa initiem si sa rezolvam o anumita sarcina. Raportarea nerealista la propriile posibilitati sau, din contra, perfectionismul irational provenit dintr-o continua nemultumire, precum si planificarea deficitara sau lipsa de organizare, franeaza procesul creativ sau capacitatea de a face eforturile initiale necesare unei anumite sarcini.
La capitolul factorilor externi, pentru care ne gasim deseori in situatia de a procrastina, acasa sau la birou, poate sta uneori lipsa indelungata a unor recompense pe care le-am asteptat in trecut, fara niciun rezultat, sau lipsa perspectivei de a avea avantaje in urma indeplinirii sarcinii. Programul supraincarcat ne poate face, de multe ori, sa estimam gresit un anumit deadline. Exista situatii in care nu ne lipsesc nici harnicia, nici eficienta si nici inspiratia, dar in care eforturile ne sunt zadarnicite de un feedback livrat in mod neconstructiv, in mod repetat.
Cum sa scapi de procrastinare pe termen scurt
Daca procrastinarea este ceva nou pentru tine si nu te recunosti in acest fel de a face lucrurile, ai la indemana cateva metode prin care sa contracarezi efectele ei asupra vietii tale.
Strategii:
- Identifica precis sarcinile aferente fiecarui proiect;
- Cauta motivul din cauza caruia nu ai initiativa;
- Obisnuieste-te cu disconfortul pentru a-l putea contracara;
- Nu-ti crea scuze comode;
- Prioritizeaza-ti actiunile, in functie de importanta lor;
- Imparte in etape proiectul la care lucrezi.
Actiune:
- Creeaza-ti un mediu de lucru ordonat, cu tot ce iti este util, cat mai la indemana;
- Incepe rezolvarea proiectului cu punctele lui cele mai dificile;
- Foloseste momentele in care manifesti un minim de energie pentru a-ti da curaj;
- Seteaza-ti intervale scurte de lucru, iar apoi invata sa le prelungesti;
- Rezolva fiecare sarcina imediat cum iti amintesti de ea;
- Formeaza-ti obiceiul de a te recompensa pentru proiectele reusite.
Cum sa scapi de procrastinare pe termen lung
La fel ca multe alte persoane, te poti afla, de luni bune, in situatia de a nu putea duce la bun sfarsit un proiect sau mai multe sarcini.
Atitudinea cea mai indicata este cea caracterizata de echilibru: nu trebuie sa te invinovatesti, dar nici sa te culci pe o ureche. Iata cum ar fi cel mai indicat sa abordezi problemele cu care te confrunti:
- Stabileste-ti foarte clar un moment incepand cu care sa nu mai amani lucrurile;
- Intocmeste o lista realista de obiective personale si profesionale;
- Fii consecvent cu ambitiile tale si nu lasa tentatiile sa te abata;
- Lucreaza intens la time management si imbunatateste-l in fiecare zi;
- Evita sa faci multitasking daca ai aceasta optiune;
- Refuza sarcinile suplimentare si ramai angrenat in ceea ce faci deja;
- Ofera-ti recompense dupa o perioada mai mare in care ai performat.
Fie ca vorbim despre temele pentru scoala, despre un proiect pe care trebuie sa-l predai la job sau despre un obiectiv personal in a carui rezolvare intarzii de prea multa vreme, procrastinarea este calea sigura prin care iti ingreunezi viata in mod inutil. Cu sfaturile de mai sus, stii deja de unde poti porni pentru a o invinge.
Sursa foto: Shutterstock