Blog

Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist

Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist

Ti-ai descoperit recent pasiunea pentru pictura si ai dori sa duci acest hobby la un alt nivel? Picturile reprezinta modul prin care poti arata lumii intregi cum iti transpui gandurile in realitate si cum realitatea este subiectiva, pentru fiecare persoana. Nu te-ai hotarat inca daca iti doresti sa pictezi predominat peisaje, natura moarta, portrete sau opere abstracte, insa stii sigur ca acest hobby iti aduce multa bucurie. Pentru a reusi sa pictezi cele mai frumoase tablouri, ai nevoie si de pensule adecvate. In continuare, vei afla cate tipuri de pensule exista, detalii despre pensula, inclusiv din ce este formata si cum poti utiliza corect pensulele de pictat.
●     Detalii despre pensula de desen: din ce este formata?
●     Tipuri de pensule pentru pictura in functie de forma
●     Tipuri de pensule in functie de culorile pentru care sunt utilizate

Detalii despre pensula de desen: din ce este formata?

Fiecare pensula pentru desen este formata din urmatoarele componente, mentionate de la varf spre coada:
●    Peri: practic, parul pensulei de pictura, care poate fi natural, sintetic sau o combinatie intre acestea doua;
●    Virola: corpul de metal ce fixeaza firele de par pe manerul pensulei;
●    Manerul: care iti permite sa pictezi.

Pe langa pensule pentru pictura, ai nevoie si de suprafete pe care sa pictezi. In shop-ul Office Direct gasesti o gama variata de blocuri de desen pe care iti poti exersa creativitatea.Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct

Perii unei pensule de pictura

Perii pensulei de pictura (varful) sunt realizati din par si au rolul de a transpune culoarea din tub sau de pe paleta direct pe materialul pentru pictura. Practic, perii pensulei sunt cei care fac toata magia de a transforma o idee in pictura. O pensula de desen de calitate are perii dispusi astfel incat sa poata forma un varf ce iti permite sa controlezi tusa pe materialul de desen si sa pictezi detalii.

Virola pensulei de pictura

Virola are rolul de a conecta perii pensulei cu manerul acesteia si este realizata din metal. In functie de tipul pensulei, poate fi plata sau rotunda. Un alt rol deosebit de important al virolei este de a te ajuta sa pictezi mai usor. Cand tii pensula in mana si pictezi, atingi virola, astfel incat este nevoie un material de calitate, pentru cea mai buna experienta si cele mai precise miscari de pensula. In cazul pensulelor necalitative, virola se desprinde de maner si rareori poate fi lipita corect, pentru a repara pensula.

Manerul pensulei de pictura

Nu in ultimul rand, iti prezentam si manerul pensulei de pictura. Este important ca manerul sa fie fabricat din lemn rezistent la umiditate, fara noduri, care nu se deterioreaza foarte usor. O pensula necalitativa va avea manerul acoperit cu lac protector sau vopsea, ce se va desprinde dupa numai cateva utilizari.

Vrei sa iti exersezi creativitatea si sa testezi pensulele pe care le ai deja, dar nu mai ai la indemana panze pentru pictura? Comanda din shopul Office Direct si panzele dorite vor ajunge la tine in maximum 48 de ore!

Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct

Tipuri de pensule pentru pictura in functie de forma

Pensulele de pictura se pot clasifica in functie de forma acestora si de culorile folosite: pensule pentru acuarela, pensule pentru culori acrilice, pensule pentru culori de ulei. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta clasificarea pensulelor in functie de forma.

Pensula lata pentru pictura

Este una dintre cele mai versatile tipuri de pensule pentru pictura si se utilizeaza pentru aplicarea uniforma a culorilor, pentru umplerea spatiilor mari si colorarea fundalurilor. Cel mai adesea, este folosita pentru pictura in culori acrilice. Acest tip de pensula are un varf patrat si un par lung sau mediu. Se foloseste si pentru amestecarea culorilor si impasto.
Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct

Pensula rotunda

Fara indoiala, este una dintre cele mai indragite pensule, avand in vedere ca are o utilizare universala. Perii sunt bogati, iar varful ascutit, ceea ce te ajuta sa trasezi linii de diverse grosimi, cu o singura miscare. Pentru a trasa linii subtiri, te poti ajuta de varful pensulei, iar pentru a ingrosa aceste linii, este suficient sa presezi pensula in jos. Este utilizata pentru conturare, schitare, umplerea unor spatii mici si detalii.
Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct

Pensula unghiulara

Aceasta este un tip de pensula plata, cu fire unghiulare in varf. Se recomanda pentru linii curbate, zone inguste si umplerea colturilor. Datorita formei acesteia, poate fi folosita pentru a umple chiar si unghiurile extrem de mici.

Pensula Filbert

Pensula Filbert este caracterizata de un varf plat si oval, cu perii medii sau lungi. Se recomanda in special pentru amestecarea culorilor, insa poate fi folosita cu succes si la crearea unor margini rotunjite.

Pensula evantai

Numele provine de la forma ei, ca un evantai, iar parul este intins si plat. Poate fi realizata din par sintetic sau natural. Pensula evantai din par natural se foloseste la netezire si la pictarea unor pene, de exemplu, iar cea din par sintetic este utilizata pentru texturi, pentru nori, pomi si asa mai departe. 
Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct

Pensula Spotter

Pensula Spotter, asa cum probabil iti dai seama dupa nume, se foloseste pentru a picta detalii precise. Este o pensula cu par scurt, cu forma rotunda. Asigura o flexibilitate foarte buna.

Pensula Liner

Este o pensula cu varf fin si ingust, ce poate fi folosita cu succes pentru detalii foarte fine, contur, desenarea unor linii lungi, continue sau scrierea unor litere.
 
Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office DirectVrei sa iti imbogatesti kitul de artist cu noi pensule, pentru a-ti desavarsi picturile? In shopul Office Direct gasesti o gama variata de pensule calitative, la preturi competitive.

Tipuri de pensule in functie de culorile pentru care sunt utilizate

Nu doar parul din care este formata o pensula sau forma acesteia conteaza, ci si utilizarea corecta a ei. Astfel, pentru fiecare tip de culoare va trebui sa utilizezi pensule diferite. In functie de ceea ce pictezi si de preferinte, vei putea alege pensule pentru acuarela, pensule pentru pictura in ulei si pensule pentru culori acrilice.

Pensule pentru pictura cu acuarela

Cand alegi pensule pentru acuarela, trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii:

●    flexibilitatea firului;
●    cum se mentine forma;
●    capacitatea de incarcare.

Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct
Capacitatea de incarcare reprezinta cantitatea de culoare ce poate fi retinuta de catre pensula, astfel incat sa poti realiza tusele perfecte, uitand de riscul de a ramane fara culoare, in timp ce pictezi. Aceasta este in stransa legatura cu structura firului de par din care este realizata pensula. Se recomanda sa alegi pensule pentru pictura cu acuarela din par natural, in special de veverita si zibelina, deoarece este mai poros si absoarbe mai multa culoare.  

In cazul acuarelelor, este foarte important ca pensulele alese sa isi poata mentine forma chiar si dupa ce perii au fost umeziti. 
Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct

Pensule pentru culori de ulei

Culorile de ulei pot fi dificile, astfel ca au nevoie de pensule speciale, care sa te ajute sa pictezi asa cum iti doresti. Pensulele pentru culori de ulei trebuie sa fie rezistente si flexibile. Astfel, poti alege urmatoarele tipuri de pensule:

●    pentru straturi groase, create, de obicei, cu ajutorul unor uleiuri vascoase, este recomandat sa folosesti pensule din par de porc, elastic si foarte rezistent la solventi;
●    pentru treceri graduale si detalii, se recomanda parul din jder sau de veverita;
●    poti utiliza si pensule din par sintetic, avand in vedere ca pot inmagazina cantitati destul de mari de culoare. 
Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct

Pensule pentru pictura cu acrilice

La fel precum in cazul unor pensule pentru acuarela sau ulei, principala caracteristica a unei pensule pentru pictura cu acrilice trebuie sa fie rezistenta. Nu uita si de flexibilitate, deoarece vei reusi sa pictezi fara efort si fara teama de a gresi tusa de culoare.

In cazul culorilor acrilice, se recomanda parul sintetic. Pentru culori vascoase, utilizeaza pensule cu par mai gros si mai dur, iar pentru culori fluide, alege pensule cu par mai moale.
Pensule pentru acuarela si alte tipuri de pensule care nu-i lipsesc niciunui artist - Office Direct 
Daca vrei sa duci pasiunea pentru pictura la alt nivel si sa afli informatii despre cum poti combina culorile, ce este cercul cromatic, care sunt culorile reci, calde, citeste si articolul: CULORILE COMPLEMENTARE: CE SUNT SI CUM SE FOLOSESC!


Asadar, avand in vedere multitudinea de tipuri de pensule existente pe piata (pensule pentru acuarela, pentru culori de ulei sau pentru culori acrilice), iti recomandam sa alegi intotdeauna pensule calitative, fara sa te gandesti la cost, deoarece acestea rezista mai mult si iti permit sa pictezi usor. 

Sursa foto: Shutterstock, Office Direct

Ultimele postari
sus