Blog

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc

Culorile, asocierile si combinatiile lor sunt printre cele mai puternice elemente ale limbajului grafic si vizual. Dincolo de a fi in acord cu tendintele simple, ele poarta in ele un simbolism real, transmit un sentiment, o dinamica, o energie. Optarea pentru armonii sau, dimpotriva, crearea de tensiuni prin contraste izbitoare, va da sens oricarui mesaj, creand in acelasi timp o atmosfera aparte. Acesta este motivul pentru care, in crearea paletelor de culori, nimic nu ar trebui lasat la voia intamplarii. Descopera mai jos totul despre culorile complementare si devino maestrul combinatiilor de culori care spun o poveste!

❖    Cercul cromatic
❖    Ce este o culoare complementara
➢    Care sunt culorile complementare
➢    Culori calde/ culori reci
➢    Contrastul culorilor complementare
➢    Combinatia culorilor complementare
❖    Culori complementare in decor
❖    Culori complementare in arta


Cercul cromatic


Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc

Cercul cromatic sau roata culorilor este reprezentarea circulara a spectrului de culori vizibil pentru oameni. In cadrul cercului cromatic, culorile sunt dispuse la 120° una fata de cealalta. Cercul este realizat din culori primare si secundare, dupa cum urmeaza: rosu este plasat in partea de sus a cercului, apoi in sensul acelor de ceas vin portocaliu, galben, verde, albastru si violet.

Desenand sau pictand propriul cerc de culori, vei retine permanent relatiile dintre culori. Si poate fi un mod placut de a familiariza copiii, nu doar cu acuarele si tempera, ci si cu toate culorile, inca de mici. Daruieste-le un mic sevalet si lasa-i sa descopere universul desenului!

❖    Culorile primare sunt rosu, galben si albastru. Se numesc primare deoarece nu pot fi obtinute prin amestecarea altor culori. In schimb, ele servesc drept baza pentru diferite amestecuri, numite culori secundare. 
❖    Culorile secundare sunt portocaliu, verde si violet, obtinute prin amestecarea a doua culori primare. In cercul cromatic, fiecare dintre ele se afla intre cele doua culori primare care intra in compozitia lor, astfel vom avea: intre rosu si galben, portocaliu,  intre galben si albastru, verde, iar intre albastru si rosu, violet.
❖    Culorile tertiare sunt un amestec in proportii egale dintre o culoare secundara si una primara adiacenta. Pe roata de culori, exista o culoare tertiara intre fiecare culoare primara si secundara.

Esti pasionat de pictura si vrei sa iti exersezi talentul? Iata care sunt principalele tipuri de pensule ce nu trebuie sa lipseasca din kit-ul tau de artist!

Ce este o culoare complementara

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc
La modul general, o culoare complementara este o culoare opusa alteia. Se defineste prin pozitia sa diametral opusa pe roata culorilor sau cercul cromatic. Pentru a determina culoarea complementara a unei culori secundare, este suficient sa cunoastem cele doua culori care au fost utilizate pentru fabricarea acesteia. Culoarea complementara este atunci culoarea primara care nu a intrat in joc la crearea culorii secundare.

Pe roata cromatica, o culoare primara este intotdeauna plasata in fata complementarei ei. Deci doua culori diametral opuse pe paleta cromatica sunt complementare una cu cealalta.

Care sunt culorile complementare

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc
 De exemplu, galben este complementar cu violet, acesta din urma fiind creat din rosu si albastru. Albastru este culoarea complementara a portocaliului, care este realizat din galben si rosu. Iar rosu si verde sunt complementare, caci cel din urma este fabricat din albastru si galben.

Exista si o metoda vizuala de a recunoaste o culoare complementara. Pur si simplu, plaseaza culoarea care  te intereseaza pe o suprafata alba, de exemplu o panza pe sasiu, apoi priveste-o fix timp de un minut. Odata eliminata culoarea de pe suprafata alba, vei constata ca in fata ochilor tai va aparea culoarea complementara.

Pentru a recapitula care sunt principalele perechi de culori complementare:
❖    rosu - verde
❖    albastru - portocaliu
❖    galben - violet

Culori calde/ culori reci

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc


Situate in aceeasi jumatate a cercului cromatic, culorile calde sunt rosu, portocaliu si galben. In cealalta jumatate sunt culorile reci: verde, albastru si violet.

Din punct de vedere vizual, culorile calde par sa avanseze si sa ocupe mai mult spatiu intr-o compozitie picturala decat culorile reci.  In schimb, culorile mai putin energice, reci, par sa se retraga: iti permit, de exemplu, sa dai profunzime unui peisaj.

Ca artist, cauti sa transmiti o emotie prin munca ta. Culorile calde genereaza un sentiment de bucurie, energie sau emotie. Rosul, de exemplu, evoca dorinta sau pericol, in functie de obiectul reprezentat.

Culorile reci sunt mai linistitoare: trezesc sentimente mai putin violente, precum melancolia sau seninatatea.

Contrastul culorilor complementare

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc
Doua culori complementare folosite una langa alta castiga in stralucire. Acest proces este un truc obisnuit in publicitate sau in crearea de logouri, intrucat juxtapuse, cele doua culori ale unei perechi complementare se intensifica reciproc. Poate niciun alt tablou nu exemplifica mai bine acest contrast decat Noaptea instelata a lui Vincent Van Gogh, in care pensula si geniul artistului au alaturat doua culori contrastante, reusind totusi sa ne introduca intr-o stare de melancolie si liniste absoluta.

Verifica acest lucru, pictand pe o foaie de desen un patrat rosu intr-un patrat verde, iar alaturi, un patrat rosu intr-un patrat albastru. Vei remarca insa ca vizual, patratul rosu asezat in cel verde pare mult mai intens!

In practica, culorile complementare iti permit sa dai vitalitate muncii tale, sa o animi sau sa ghidezi ochiul catre puncte importante.

Culorile complementare sunt puse in valoare cel mai bine prin tablourile in ulei. Daca si tu vrei sa iti pui creativitatea pe panza, afla cum sa pictezi in ulei.

Combinatia culorilor complementare

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosescFerma din Provence, Van Gogh

Amestecarea perechilor complementare are ca rezultat o intreaga gama de griuri si marouri. Poti varia proportiile amestecului la infinit si astfel vei obtine o paleta foarte larga de griuri mai mult sau mai putin reci si marouri mai mult sau mai putin calde. Cand combini o cantitate egala de culoare primara si culoarea ei secundara complementara, vei obtine asa-numitele tonuri „neutre”. Prin combinarea culorilor complementare in cantitati inegale, tonurile obtinute se numesc „griuri colorate”.

In desen, ca si in pictura, aceste tonuri sunt folosite in moduri diferite. Pot fi utilizate ca baza, astfel incat alte culori vor atrage mai mult privirea. Iar pentru a da tonicitate unei culori ce pare a fi prea stridenta, este de ajuns sa o acoperi cu complementul ei. Astfel vei obtine un ton neutru, mai luminos decat daca ai fi aplicat alb sau negru.

Amestecurile de culori complementare dau nuante care se apropie fidel de cele ale naturii (un camp, un versant de munte). Este cazul picturii aceluiasi Van Gogh, Ferma din Provence, realizata complet in tonuri de gri si maro, desi la o prima vedere ai putea spune ca a folosit culori primare.

Daca esti la inceput de drum cu pictura, aduna cat mai multe informatii despre culori si despre tot ceea ce ai nevoie pentru noul tau hobby, mai exact materiale esentiale de pictura pentru incepatori.

Culori complementare in decor

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc
Armoniile complementare sunt foarte frecvente in decoratiunile interioare si scenografie. Prin urmare, este important sa le cunoastem. Aceste armonii si contraste sunt un bun teren de joaca pentru decoratori.

O atingere de rosu va sari in evidenta pe un fundal verde. In mod similar, albastrul asociat cu portocaliu sau galbenul asociat cu violet creeaza efecte izbitoare: de exemplu, cateva atingeri de portocaliu, prin intermediul pernelor sau al unui tablou, sunt suficiente pentru a da vigoare unei incaperi albastre, altfel putin prea plictisitoare sau uniforma.

Un alt aspect interesant al perechilor complementare este capacitatea lor de a se neutraliza reciproc atunci cand cele doua culori sunt amestecate, caracteristica exploatata si de decoratori. O culoare stralucitoare este atenuata atunci cand este alaturata culorii ei complementare: o nota de rosu amestecata cu verde o face mai putin agresiva. In general, culorile complementare trebuie tratate cu grija.
 
Culorile complementare: ce sunt si cum se folosesc
O prima strategie de combinare a culorilor este folosirea unei singure culori declinate in diferite nuante obtinute prin adaugarea de alb, negru sau gri. Este asa-numita decorare ton sur ton, sau monocroma. Aceasta solutie simpla face posibila, de exemplu, sa fie evidentiata  o culoare deja prezenta in decor sau sa se creeze un flux de culori, prin utilizarea unor tonuri diferite de la o camera la alta.

O strategie care adauga si mai multa vibratie si contrast este utilizarea culorilor complementare, care sunt direct opuse pe roata de culori. Cu cat culorile sunt mai direct opuse, cu atat apar mai vibrante impreuna, mai ales atunci cand sunt utilizate la saturatie completa (fara alb sau negru adaugat). In aceasta forma intensa, nu este necesara folosirea unei cantitati mari de culoare pentru a se crea un impact puternic. Doua culori in proportii egale pot da un efect de supraincarcare. In general, este de preferat alegerea unei culori dominante si a doua sa fie folosita ca accent.

Culorile complementare in arta

Culorile complementare: ce sunt si cum se folosescNatura moarta cu mere si primule, Paule Cezanne

In 1872,  aparitia unui tablou a creat un nou curent in pictura, impresionismul. Tabloul se numea Impresie, rasarit, iar autorul lui, Claude Monet, va deveni astfel parintele impresionismului. Tabloul, desi simplu, este izbitor tocmai prin folosirea culorilor complementare: un soare mic portocaliu, a carui lumina portocalie se reflecta prin nori si apa, in centrul unui peisaj albastru cuprins de ceata. Monet era familiarizat cu stiinta culorilor complementare si le-a folosit cu precadere. In 1888, avea sa scrie „culoarea are un impact prin contrastele ei mai degraba decat prin calitatile ei inerente. Culorile primare par mai stralucitoare cand se afla in contrast cu culorile lor complementare”.

De altfel, majoritatea pictorilor impresionisti vor folosi combinatia portocaliu si albastru. Cum mai toti studiasera recenta teorie a culorilor, stiau ca alaturarea dintre cele doua culori, le face pe amandoua mult mai stralucitoare: Auguste Renoir cu ale sale dungi de vopsea portocaliu cromat, direct din tub, sau Cezanne, care isi crea portocaliul din tuse de galben, rosu si ocru, pe un fundal albastru.
 Culorile complementare: ce sunt si cum se folosescIrisuri, Vincent van Gogh

Un celebru pictor recunoscut pentru folosirea culorilor complementare, Vincent van Gogh, si-a creat propriul portocaliu, amestecand galben, ocru si rosu, apoi l-a combinat cu rosu sienna si verde sticla, totul sub un cer violet si turbulent. In scrisorile catre fratele sau Theo amintea, de altfel, de „cautarea opozitiilor de albastru cu portocaliu, de rosu cu verde, de galben cu violet, cautand culori rupte si culori neutre, pentru a armoniza brutalitatea extremelor, incercand sa faca culorile intense si nu o armonia de gri”.

Culorile complementare sunt utile pentru a crea constrast in tablourile cu motive florale. Afla cum sa pictezi flori in culori complementare si nu numai.
Iti doresti sa pictezi si tu flori? O poti face simplu si rapid cu tehnica pouring, cea mai recenta forma artistica virala pe retelele sociale.


La el gasim multe exemple de tablouri in care a folosit cu precadere culori complementare, de la deja amintitul Noapte instelata la celebrele panze cu floarea-soarelui, unde foloseste cu genialitate celebrul sau portocaliu si culori complementare cu galben. Remarcabile mai sunt Irisuri, prin paleta de culori complementare cu verde, griuri foarte bine controlate sau celebrul Dormitorul lui Van Gogh in care revine la culorile preferate, portocaliu, galben si albastru.

Folosirea culorilor complementare te poate ajuta inclusiv sa iti stimulezi creativitatea. Inspiratia insa nu este statica. Are nevoie de activitate si ritm. Daca vrei sa iti gasesti inspiratia, tot ce ai de facut este sa incerci cateva trucuri simple. Nu esti curios care va functiona pentru tine?

Este important ca dupa ce ai aflat toate detaliile despre combinatia culorilor si diferentele dintre culorile calde si reci, sa intelegi si contrastul culorilor. Descopera care sunt cele sapte tipuri de constraste si la ce trebuie sa fii atent atunci cand incepi sa iti imaginezi desenele!

De la desene simple la opere de arta ce au strabatut vremurile, la design, scenografie sau publicitate, culorile spun o poveste in imagini grafice, vizuale si, adesea, plina de emotii puternice.

Sursa foto: Shutterstock

Ultimele postari
sus