Copilaria este etapa in care copiii descopera ce inseamna lumea prin joc, iar pentru parinti este perioada in care o redescopera prin ochii lor. Astfel, tot ei cauta diferite activitati care sa ii ajute pe copii sa se dezvolte, pe langa joaca si bucuria adusa de un joc.
Pentru ca, in ultimul timp, tehnologia a acaparat inocenta jocurilor de pe timpuri, cu siguranta nu esti singurul parinte care a tanjit dupa jocurile copilariei. Astfel, pentru a-ti reaminti bucuria de altadata a jocurilor copilariei, dar si pentru a-i introduce pe proprii copii in nostalgia vremurilor si a activitatilor de afara sau din casa, iti prezentam o lista cu jocuri vechi, dar care nu se pot demoda vreodata.
● Jocuri vechi din copilarie - jocuri de copii afara sau in casa
● X si O - idei de jocuri in casa
● Omul negru joc
● Avioane pe hartie - jocuri din copilarie
● Frunza joc
● Tomapan - jocuri din copilarie
● Sotron
● Spanzuratoarea
● Fazan
● Ratele si vanatorii
● Tara, tara vrem ostasi
Jocuri vechi din copilarie - jocuri de copii afara sau in casa
De cate ori ti s-a intamplat sa nu intelegi regulile unui boardgame destinat copiilor? Daca raspunsul este de multe ori, atunci este momentul sa ii arati copilului tau cum te distrai tu in copilarie. Bonus, retraiesti amintiri demult uitate si te identifici cu bucuria copiilor. Astfel, descopera, in cele ce urmeaza, un top 10 jocuri ale copilariei care vor aduce multa bucurie, in casa sau afara.
X si 0 - idei de jocuri in casa
X si O este unul dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilariei, care te provoaca din toate punctele de vedere. Poate fi jucat la orice varsta si ai nevoie de o foaie mai mare si doua pixuri, sau de o tabla neagra si creta. Pentru joc este nevoie de doi jucatori.
Regulile jocului:
● Pe foaia de hartie sau tabla, dupa caz, se imparte suprafata in noua patrate egale si se alege cine isi doreste sa fie X si 0.
● Primul jucator (care poate fi X sau 0, ordinea fiind stabilita de comun acord la inceput) completeaza o casuta - daca esti X cu X, daca esti 0 cu 0 -, iar al doilea si el, intr-un mod strategic.
● Cine castiga? Cel care a obtinut o linie dreapta continua - verticala, orizontala sau diagonala - prin asezarea consecutiva a simbolului.
X si O trebuie denumit jocul copilariei si al generatiilor viitoare, pentru ca nu se va demoda niciodata. Pentru o experienta interactiva, descopera gama de table negre din portofoliul Officedirect, iar comanda poate ajunge in timp util, in 24 de ore sau 48.
Omul negru joc
Omul negru face parte din categoria jocurilor de jucat afara, pentru ca ai nevoie de un spatiu mare de desfasurare. Este un joc al copilariei care nu are nevoie de niciun accesoriu, ci doar de voie buna si multa energie. Una dintre reguli este sa fie minim patru persoane in joc, asa ca, daca nu sunteti suficienti in familie, cheama si copiii vecinilor pe un teren liber de joaca.
Regulile jocului:
● Pentru inceput, trebuie sa decideti cine va fi Omul negru.
● Omul negru trebuie sa aleaga si el la randul lui un ajutor.
● Cand s-au stabilit rolurile, Omul negru si ajutorul se retrag putin mai departe de restul jucatorilor si urmeaza sa aleaga un numar de la 1 la 10.
● Omul negru ramane pe loc, iar ajutorul se apropie de restul jucatorilor pentru a forma un cerc.
● In cerc, fara Omul negru, jucatorii si ajutorul se tin de mana si incep sa cante „E ora unu, Omul negru n-a venit, ora doua a sosit, Omul negru n-a venit...”, pana cand ajung la ora stabilita de cei doi.
● Cand se ajunge la ora respectiva (spre exemplu, daca se alege ora patru si jucatorii canta „e ora patru, Omul Negru n-a venit”), ajutorul intervine si spune „Ora X a sosit, Omul negru a venit”.
● Toti jucatorii vor trebui sa fuga, inclusiv ajutorul, pentru a nu fi prinsi de Omul negru.
● Atunci cand, in sfarsit, cineva este prins, devine la randul sau Omul Negru si se reia jocul.
Avioane pe hartie - jocuri din copilarie
Avioane pe hartie este un joc al copilariei care se joaca in doua persoane. Jucatorii au nevoie de o foaie de matematica si un pix fiecare.
Regulile jocului:
● Fiecare jucator va marca pe foaia proprie doua patrate cu aceleasi dimensiuni (10 patratele pe verticala, marcate de la 1 la 10, si 10 patratele pe orizontala, marcate de la A la J).
● Este nevoie de doua patrate, pentru ca pe unul se va tine evidenta proprie, iar pe celalalt loviturile impotriva adversarului.
● Fiecare jucator va desena, fara ca adversarul sa isi dea seama, pe un patrat, trei avioane.
● Cand ati terminat de desenat avioanele, fiecare dintre voi aveti sansa la trei lovituri, pe rand.
● „Lovitura” inseamna coordonatele unei patratele, adica o litera si o cifra, care vor fi marcate in patratul al doilea, cel ramas gol.
● Jucatorii au obligatia, dupa fiecare runda, sa anunte daca lovitura a fost cu succes sau nu (daca s-a nimerit sau nu o parte a avionului).
● Castiga cel care reuseste sa ghiceasca toate patratele in care sunt desenate avioanele adversarului.
Jocul avioane de hartie are nevoie de ustensile pe masura, si anume caiete de matematica care sa iti permita sa castigi in fata adeversarului prin cel mai bun desen. Alege din gama de caiete de birou de pe Officedirect si le poti primi cu livrare rapida la easybox.
Frunza joc
Din lista jocurilor copilariei face parte si Frunza. Ai nevoie de un spatiu exterior, minimum patru jucatori si creta. Trebuie sa realizezi un desen asemenea unui labirint, pentru doua echipe si doua zone: M - zona de refugiu, unde jucatorul nu este protejat si F - zona unde se ofera imunitate.
Regulile jocului:
● Se deseneaza cu creta bazele a doua echipe si culoarele de trecere, zonele de refugiu (M) si zona de imunitate (F) si se alege frunza pentru fiecare echipa (un patrat desenat cu verde sau chiar o frunza).
● Scopul fiecarei echipe este de a ajunge in zona adeversa si de a calca sau lua frunza.
● Cand se striga start, jucatorii trebuie sa ajunga la adversari.
● Este nevoie ca minimum un jucator sa calce sau sa ia frunza din echipa adversa pentru a castiga.
● Jucatorii nu au voie sa treaca peste liniile careului desenat cu creta, ci sa mearga doar prin culoare.
● Jucatorii din spatiul F au imunitate si nu pot fi prinsi ori trasi afara din joc.
● Spatiul M reprezinta un loc de refugiu, unde jucatorii se pot odihni, dar nu au imunitate.
Jocul necesita o strategie de castig, care trebuie gandita la nivelul fiecarei echipe, pentru a nu exista doar atacuri, ci si aparare.
Tomapan - jocuri din copilarie
Tomapan, pe langa un joc al copilariei, poate fi privit ca o mini lectie de geografie. Acest joc iti testeaza cunostintele tarilor, oraselor, muntilor, apelor, plantelor, animalor si numelor. Poate fi jucat in mai multi jucatori si ai nevoie de o foaie si un pix.
Regulile jocului:
● Fiecare jucator va trece pe foaie numele TOMAPAN si va desparti cu o linie literele.
● Unul dintre participanti va rosti alfabetul in gand, iar cand aude stop se opreste la litera care va indica denumirile;
● Din acel moment, jucatorii completeaza fiecare coloana cu litera corespunzatoare (daca se opreste la M, trebuie amintite tari cu M, orase cu M, pana la terminarea cuvantului).
● Sesiunea se termina cand unul dintre participanti a completat toate rubricile si a spus STOP.
● Se aduna punctele, care se calculeaza in felul urmator: 20 de puncte raspunsul corect unde nimeni nu a completat nimic; 15 raspuns corect si unic in comparatie cu celelalte; 5 puncte raspuns corect, dar la fel cu al celorlalti; 0 puncte unde nu a fost trecut nimic sau este incorect.
Pentru a fi expert la sesiunile de joc TOMAPAN, atunci incearca scrii pe acelasi caiet denumirile, iar pe copil sa il ajuti sa invete cat mai multe tari si orase printr-o harta de perete. Alege din oferta Officedirect caiete cu spirala, dar si o harta de perete care sa fie mereu la vedere!
Sotron
Sotronul este unul dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilariei, fiind jucat cu emotie si bucurie de fiecare data. Descopera regulile jocului sotron, pentru a te bucura impreuna cu copilul tau si a retrai copilaria.
Regulile jocului sotron:
● Ai nevoie de o creta, preferabil colorata, unde sa desenezi pe asfalt un traseu dus-intors.
● Traseul este asemenea unui om cu sapte sau opt casute.
● Fiecare jucator isi alege o piatra mica, pentru a o arunca in interiorul fiecarei casute.
● Fiecare va sari intr-un picior, pentru a recupera piatra, si se va intoarce la locul sau, fara a atinge celelalte casute.
● Se continua cu aruncarea pana la ultima casuta.
● Cand se atinge o linie a cadranului, intra la aruncare celalalt jucator.
Pentru mai multe jocuri pe care le poti experimenta afara, cu creta, descopera sase idei de jocuri pe asfalt cu creta si bucura-te de distractie maxima alaturi de copilul tau.
Spanzuratoarea
Spanzuratoarea face parte din categoria jocurile copilariei pe hartie. Pentru el este nevoie de doua pixuri, doua foi si doi participanti.
Regulile jocului:
● Unul dintre participanti trebuie sa aleaga un cuvant, iar ideal ar fi unul mai complicat si chiar din mai multe litere.
● Pe foaie va nota doar prima si ultima litera, urmand ca celealte sa fie notate cu liniuta.
● Celalalt jucator trebuie sa ghiceasca literele cuvantului si le va spune pe rand.
● Cand ghiceste o litera, va nota in spatiile goale, iar cand litera nu se afla in cuvantul scris, atunci deseneaza o diagrama sub forma unui „om spanzurat”.
● Aceasta diagrama are 13 elemente, iar jocul se incheie cand este integral desenat omul si spanzuratoarea.
● Se incheie si atunci cand literele sunt ghicite si se formeaza cuvantul, sau cand adversarul isi da seama, de la inceput, care este.
Fazan
Fazan este un joc de jucat in casa cu prietenii si copii sau chiar in natura, la picnic. Nu ai nevoie de instrumente pentru el, ci doar de creativitate si multa concentrare. Necesita minimum doi jucatori.
Regulile jocului:
● Unul dintre jucatori trebuie sa inceapa jocul prin rostirea alfabetului in gand, pana cand un altul spune stop.
● Atunci se opreste si spune cu voce tare litera la care a fost oprit si un cuvant cu litera respectiva;
● Dupa, fiecare participant va spune cate un cuvant cu ultimele doua litere din cel rostit de predecesorul sau.
● Runda se incheie cand un participant ramane blocat, adica nu poate forma un alt cuvant din cele doua litere.
● Jocul se reia, insa cel care pierde primeste cate o litera din cuvantul FAZAN, iar cand le aduna pe toate, pierde.
● Pentru a te gandi la un cuvant, ai la dispozitie maximum 30 de secunde si nu te poti folosi de nume proprii, tari sau orase.
Ratele si vanatorii
Ratele si vanatorii este un joc in natura si pentru a-l juca este nevoie de minimum cinci persoane, pentru ca doi vor fi vanatorii si trei ratele, si de o minge.
Regulile jocului copilariei de altadata:
● Vanatorii se vor plasa cat mai departe unul de celalalt, iar ratele intre ei, intr-un perimetru (se poate si marca, pentru a se delimita mai bine).
● Cand incepe jocul, vanatorii vor pasa unul de la celalat mingea pentru a nimeri cat mai multe rate si a le scoate afara din joc.
● Va exista si runda a doua, atunci cand se ajunge la ultima rata care nu a fost atinsa, astfel ea trebuie sa se fereasca de loviturile vanatorilor, lovituri care vor fi in numar de cati ani are.
● Daca rata este atinsa, va face schimb de rol cu vanatorul care a nimerit-o, iar daca castiga ratele jocul, se va relua fara schimbari de rol.
Tara, tara vrem ostasi
Am ajuns si la ultimul joc din topul jocuri din copilarie - unul pentru copii si parinti, desfasurat afara. Pentru el este nevoie de un grup mai mare de parinti si de copii, cel putin sase participanti.
Regulile jocului:
● Se formeaza echipe care se vor grupa in doua linii, iar jucatorii se vor strange strans de mana.
● O echipa va striga „Tara, tara vrem ostasi!”, in timp ce cealalta spune „Pe cine?”.
● Cand este rostit numele persoanei, atunci jucatorul va trebuie sa fuga cat mai tare spre tabara adversa, cu scopul de a nu fi prins in brate, ci sa rupa stransoarea mainilor.
● Daca reuseste sa nu fie prins, atunci va lua un jucator din cealalta echipa in echipa lui, iar in caz contrar, el va ramane la cea adversa.
● Castigatoare este echipa care a strans toti membrii echipei adverse, pentru ca se joaca pana cand o echipa nu mai are niciun membru.
Toate jocurile prezentate sunt exemple de jocuri ale copilariei, care ar trebui sa fie privite ca un raspuns la intrebarile celor mici de tipul „Poti descrie un joc din copilaria ta?”. Pot fi jucate atat in interior, cat si afara, fiind jocuri fara telefon, perfecte pentru a-i scoate din lumea tehnologica.
Incearca aceste jocuri traditionale oricand simti ca nu intelegi jocurile generatiei actuale si retraieste copilaria alaturi de copiii tai.