Scrisul de mana are nenumarate beneficii care s-au amintit ani la randul, precum antrenarea memoriei, stimularea concentrarii, sustinerea activitatii cognitive sau dezvoltarea creativitatii. Desi ai putea spune ca literele insiruite pe o pagina nu sunt ceva iesit din comun, cand le pui intr-o maniera eleganta, caligrafica, efectul poate fi unul spectaculos. Rezultatele te pot impresiona in asa fel incat sa iti descoperi un nou hobby, pe care il poti dezvolta chiar intr-un mic business de carti postale, cadouri sau scrisori personalizate.
Daca te atrage ideea de a descoperi tainele caligrafiei si nu stii de unde sa incepi, iti oferim in acest articol cateva repere legate de instrumentele de caligrafie necesare si alte sfaturi pentru incepatori.
Materiale necesare pentru caligrafie
Daca doresti sa inveti sa canti la vioara, prima conditie este sa ai o vioara. La fel si in cazul caligrafiei: dincolo de teoria pe care o gasesti si in acest articol, dar si in carti, ai nevoie de cateva instrumente. De aceea, incepem cu o lista cu principalele lucruri de care ai nevoie atunci cand vrei sa exersezi scrierea caligrafica:
● Un stilou pentru caligrafie - atunci cand alegi stiloul, este important ca acesta sa aiba o greutate potrivita si un design pe care sa il simti confortabil intre degete. Pentru incepatori, poate fi potrivit acest set Herlitz My Pen, care contine un stilou caligrafie si trei penite.
Descopera oferta pentru Setul de caligrafie Herlitz My Pen in categoria de produs STILOURI SCOLARE, iar comanda poate ajunge in timp util, in 24-48 de ore.
● Penite pentru caligrafie - de regula, se diferentiaza in functie de mai multe criterii, printre care si latimea penitei. Penitele late sunt potrivite textelor largi, cu litere mari si ample, in timp ce penitele subtiri sunt potrivite literelor mici si detaliilor. Pentru incepatori, sunt potrivite cele de 1.5 mm. In categoria stilouri caligrafice si stilouri de caligrafie poti gasi un set toc cu 12 penite STANDARDGRAPH Calligraphy Drawing 6, set toc cu 11 penite STANDARDGRAPH Calligraphy Drawing 3 sau set toc caligrafie cu 6 penite STANDARDGRAPH Profi Poster. Toate acestea sunt la un pret variat (de la 60 la 170 de lei), pentru a alege ce ti se potrivesti nevoilor tale.
● Cerneala pentru caligrafie - orice incepator are tendinta de a apasa prea tare penita pe foaie atunci cand scrie, astfel, stiloul pierde cerneala. De aceea, e bine sa alegi un tip de cerneala care se usuca repede. De exemplu, cerneala pe baza de apa si pigment, cu uscare imediata, STANDARDGRAPH Pearlescent este disponibila in 12 nuante perlate, astfel ca poti exersa scrierea creativa fara sa te plictisesti de culori.
● Foi pentru caligrafie - daca inca nu stapanesti foarte bine tehnicile caligrafiei, poti incepe cu hartia punctata. Astfel, nu mai trebuie sa tragi linii cu creionul pentru a-ti stabili dimensiunea randului si spatierile. Dupa ce te-ai obisnuit cu spatierea corecta, poti trece la foile albe A4.
Ce mai poti alege, optional, pentru o scriere caligrafica de mana care sa aiba rezultate uimitoare:
● Markere pentru caligrafie - o alternativa tot mai populara printre incepatori. Acestea sunt usor de folosit si iti ofera posibilitatea de a personaliza propriile tipuri de scriere. Iti recomandam setul de markere STAEDTLER STAEDTLER Watercolour Brush, care include 2 capete, pentru scris caligrafic, artistic, decorativ: un varf este tip pensula, cu o grosime de scriere de 1 - 6 mm, iar celalalt este subtire, cu o grosime de scriere de 0.5 - 0.8 mm si pigmenti de calitate.
● Set caligrafie incepatori - este varianta accesibila celor aflati la inceput de drum, deoarece contine toate instrumentele necesare scrierii, iar pretul poate fi mai mic decat daca vei cumpara fiecare articol in parte.
Recomandarile noastre le poti gasi in categoria de produse Instrumente de scris sau in gama Stilouri caligrafice si Seturi de caligrafie. Vei descoperi numeroase accesorii potrivite, in stoc, atat pentru incepatori, cat si pentru cei care stapanesc deja arta scrierii caligrafice.
Din ce este format un set de caligrafie
Inainte de a incepe scrierea caligrafica, trebuie sa stii si ce contine un set de caligrafie, pentru a te familiariza cu intregul proces.
● Instrumentele de scris
Sunt elementele esentiale, pentru ca ele dicteaza corectitudinea si executia semnelor de caligrafie. Astfel, trebuie sa alegi un instrument de scris caligrafic care sa fie confortabil pentru tine si potrivit stilului pe care vrei sa il inveti (daca te axezi pe unul anume).
● Cerneala (de preferat cerneala indiana)
Fara cerneala nu ai putea sa scrii, iar cerneala indiana este perfecta pentru caligrafie, fiind de un negru intens care se usuca repede.
● Hartia pentru caligrafie
Inainte de a avea o hartie speciala, trebuie sa ai un caiet de caligrafie. Cu ajutorul lui poti sa vezi liniile de ghidaj, daca asezi o hartie subtire deasupra.
● Ghid pentru caligrafie
Caligrafia implica o anumita disciplina si rutina, de aceea, intr-un set de caligrafie, vei gasi si un ghid care sa te ajute sa faci primii pasi in acest domeniu.
Cum alegi stiloul pentru caligrafie
Asa cum am mentionat anterior, stiloul pentru caligrafie poate fi ales in functie de mai multe criterii. Pe langa designul stiloului si latimea penitei despre care am vorbit deja, este important sa tii cont si de forma varfului penitei. Acesta poate fi rotund, lat sau taiat in unghi oblic, iar fiecare forma te va ajuta sa redai un alt tip de scris. Daca esti incepator, recomandat este sa alegi penitele de 1.5 mm, cu varf oblic, care nu zgarie foaia si dau literelor un aspect elegant.
Un alt lucru important in alegerea stiloului este flexibilitatea penitei. In functie de materialul din care sunt facute, penitele pot fi usor flexibile sau rigide. Cele flexibile iti ofera mai multa libertate de miscare, in timp ce penitele rigide ofera un control sporit, pentru ca te impiedica sa apesi varful prea tare pe foaia de hartie.
Diferenta dintre caligrafia traditioanala si cea modernaCand te gandesti la caligrafie, trebuie sa stii ca este vorba de mai mult decat un stilou caligrafic sau o hartie de caligrafie. Caligrafia se imparte in doua directii: traditionala si moderna.
Caligrafia traditioanala presupune reguli mai stricte care tin de ritm, proportia literelor si armonie. Aici se regasesc mai multe modele de scris caligrafic (stiluri), cum ar fi: italic, gotic, roman etc.
In ceea ce priveste caligrafia moderna, care s-a dezvoltat ca un stil creativ in ultimii ani, este mai permisiva si o poti aborda mai usor. Nu exista reguli caligrafice stricte si poti sa fii creativ si sa descoperi diferite tipuri de scris caligrafic cu ajutorul unui kit de caligrafie. Poti adauga o ampreuna personala oricarui tip de caligrafie, indiferent de materialul pe care doresti sa il scrii.
Scrisul de mana poate fi o adevarata terapie, daca ai la indemana instrumentele necesare. Descopera trei beneficii uitate ale scrisului de mana si incepe un obicei din a scrie la cateva zile de mana si, de ce nu, sa descoperi stiluri de scris de mana.
Tipuri de scris caligrafic
In ceea ce priveste tipurile de scris caligrafic, exista urmatoarele:
● Copperplate
● Blackletter
● Italic
● Uncial
● Roman
● Foundational Hand
● Spencerian
● Gotic
● Neuland
● Modern
Cum poti invata sa scrii caligraficDaca te inspira scrisul caligrafic si ai vrea sa inveti si tu tainele scrisului de mana, ai la indemana cateva metode:
● Cursuri de caligrafie platite - cu ajutorul unui mic research pe internet, vei descoperi ca exista deja echipe, grupuri sau institutii care predau cursuri de caligrafie oricarei persoane dornice sa descopere beneficiile acestui hobby.
● Cursuri de caligrafie online, gratuite - de asemenea, daca stapanesti limba engleza, poti intra pe cele mai cunoscute platforme gratuite de cursuri online, unde poti studia tehnicile. De exemplu, platformele Skillshare.com sau Classcentral.com iti ofera gratuit informati despre caligrafie, exercitii de caligrafie si multe alte trucuri utile, pentru a invata sa scrii intr-un mod artistic.
● Carti de caligrafie - pot fi si ele un instrument care te invata sa scrii caligrafic. Una dintre recomandari poate fi cartea „Scrierea caligrafica. Tehnici de caligrafie moderna si de scriere grafica”, de Gabri Joy Kirkendall, care iti prezinta modele ingenioase, exercitii artistice si proiecte cu instructiuni detaliate, astfel incat sa inveti sa scrii de mana intr-o maniera creativa.
Fie ca urmezi un curs platit la o academie de caligrafie, fie ca apelezi la metodele gratuite, scrierea caligrafica iti va aduce numeroase beneficii necontestate. Cu ajutorul ei, poti crea scrisori personalizate, carti postale unice, cadouri pentru prieteni sau, pur si simplu, iti poti transforma hobby-ul intr-un mod inedit de relaxare. Exista si cursuri de caligrafie pentru copii, asta daca vrei sa il indrumi pe cel mic in lumea scrierii de mana.
Sursa foto: Shuttertstock.com