Blog

3 Beneficii uitate ale scrisului de mana

3 Beneficii uitate ale scrisului de mana

Multi avem cate un pix sau un stilou ratacit prin geanta sau in rucsac, asta nu inseamna ca il mai si folosim.

La ultima vizita pe care am facut-o la banca, am fost nevoit sa completez un formular cu datele mele personale si alte informatii diverse. Nu suna deloc complicat si nu ma asteptam sa-mi dea atat de furca: am avut nevoie de trei exemplare ale formularului pana sa reusesc sa scriu unul fara greseli si stersaturi.


Instrumentul principal al jobului meu este o tastatura pe care o folosesc de aproape 13 ani. Nu am mai folosit un pix de cateva luni, ultima data l-am utilizat ca sa-mi pun semnatura pe un contract, asa ca e de inteles de ce mi-a tremurat mana cand am fost nevoit sa scriu ceva pe o pagina goala.

Cu toate astea, scrisul de mana este un obicei pe care ar trebui sa-l antrenam mereu ca sa nu-l uitam, pentru ca are cateva beneficii extrem de utile.

1. Te ajuta sa intelegi mai bine atunci cand iei notite

Scrisul de mana este o activitate complexa care necesita abilitati diverse, si cognitive, si motorii. Toate aceste detalii, luate impreuna, duc la aparitia literelor pe o foaie. De cealalta parte, in cazul tastaturii trebuie sa stii doar ce buton trebuie sa apesi.

Faptul ca scrisul de mana iti solicita mintea intr-o masura mai mare, se reflecta in capacitatile cognitive. Scrierea de mana activeaza anumite parti ale creierului implicate in procesele de gandire si iti permite sa stochezi si sa gestionezi mai usor informatiile.

In acelasi timp, miscarea asociata stiloului si mainii poate ajuta la codificarea si la pastrarea pe termen lung a informatiilor. Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Psychological Science, acesta este si motivul pentru care psihologii americani recomanda elevilor si studentilor sa scrie de mana: ii ajuta sa pastreze mai usor cunostintele.

2. Stimuleaza creativitatea si imaginatia

Cateva litere insiruite pe o pagina goala nu sunt ceva iesit din comun, dar daca vei combina scrisul cu caligrafia, efectele vor fi spectaculoase. Te poti inscrie la un curs de caligrafie, iar cu ajutorul unor instrumente speciale de scris, cum ar fi un stilou de caligrafie, iti vei descoperi un nou talent pe foaia alba.

Varietatea instrumentelor de scris iti permite si sa incerci nenumarate tipuri de scriere care iti vor stimula partea creativa. Daca nu te simti confortabil cu un stilou, poti incerca un marker cu capilarii, special conceput pentru graficieni sau pentru desenatorii care vor sa-si incerce talentul la benzi desenate.

Nimeni nu se poate abtine sa-si incerce talentul la desen atunci cand are la dispozitie un instrument de scris. Scrisul si desenatul sunt exercitii care se bazeaza in totalitate pe simturi, asa ca e important sa gasesti instrumentul de scris perfect pentru tine:

●    Stilouri cu penita
●    Pixuri cu sau fara mecanism
●    Markere si carioci
●    Pixuri cu gel

3. Cartile postale si scrisorile sunt mult mai personale

Toata lumea a auzit de scrisori, insa putini isi mai amintesc cum era sa primeasca una. In afara de facturi, pliante si recomandate, altceva nu mai primim in cutia postala. Asa ca e usor de imaginat ce impact ar avea pentru cineva drag sa primeasca - in ziua de astazi - o scrisoare sau o carte postala de pe litoral.

Gestul in sine ar avea si mai multa greutate daca scrisul ar fi de mana, in locul unei foi scoase la imprimanta.

Un mesaj pe telefon se scrie si cu ochii inchisi, dar scrisoarea inseamna ca ai depus efort: sa alegi o hartie potrivita si un plic special, sa insirui toate acele cuvinte cu cel mai citet scris al tau, sa pui timbrul si sa duci scrisoarea la posta.

Nu trebuie sa te limitezi doar la scrisori pentru cei apropiati. Un mesaj scris cu o caligrafie speciala pe o carte de vizita transmisa sefului sau unui potential client ar spune despre tine ca esti o persoana pretentioasa si cu atenta la detalii.

Nu uita ca un instrument de scris de lux este intotdeauna un cadou perfect pentru o persoana cu care ai legaturi formale de afaceri sau de serviciu. Este stylish, ideal pentru semnat acte importante si, chiar daca nu il foloseste intr-un mod util, este, in esenta, o mica bijuterie.

Chiar daca cele de mai sus nu te-au convins sa renunti la tastatura in favoarea instrumentelor de scris, macar temporar, e totusi recomandat sa faci uneori exercitii pe o foaie alba. Data viitoare cand vei avea ceva mai mult de scris, ii vei putea surprinde pe toti cu dexteritatea si caligrafia ta.

Sursa foto: Shutterstock
Ultimele postari
sus