Analiza SWOT este una dintre cele mai utilizate metode de cercetare a unei afaceri. Inca din anii `60, ea reprezinta o metoda esentiala pentru formularea unei strategii. Acest instrument poate fi utilizat ca un ghid si nu ca o reteta a succesului, avand in vedere ca are un grad mare de subiectivitate. Rolul principal al sau este acela de a intari punctele forte, a le corecta pe cele slabe, de a proteja compania in fata amenintarilor si de a identifica si beneficia de oportunitatile care apar. Vom incerca in acest articol sa aducem informatii referitoare la analiza SWOT care iti pot fi utile in activitatea organizatiei tale.
● Ce este analiza SWOT
● Ce inseamna SWOT?
● Analiza SWOT - caracteristici
● Recomandari pentru un proiect analiza SWOT
● Implementarea rezultatelor dupa analiza SWOT a unei firme
● Exemplu analiza SWOT personala
Ce este analiza SWOT?
Metoda SWOT este o analiza amanuntita asupra punctelor forte, a punctelor slabe, a oportunitatilor si a amenintarilor unei companii. Este o formulare stiintifica a procesului prin care se ia o decizie importanta pentru binele si succesul afacerii. Majoritatea persoanelor folosesc SWOT in plan personal, fara sa realizeze, chiar si in viata de zi cu zi.
Aceasta metoda a fost abordata pentru prima data in anul 1960 de Albert Humphrey, consultant american de afaceri si management de la Institutul de Cercetare Stanford. De la crearea sa, analiza SWOT a devenit unul dintre cele mai utile instrumente pentru antreprenorii care isi doresc sa porneasca si sa isi dezvolte companiile.
Ce inseamna SWOT?
SWOT este acronimul de la strengths, weaknesses, opportunities and threats, adica puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari ale companiei.
Obiectivul principal al unei analize SWOT pentru o firma este acela de a ajuta la constientizarea tuturor factorilor implicati in luarea unor decizii de afaceri. Este indicat sa iei in calcul o astfel de strategie inainte de a face orice actiune in numele companiei, indiferent ca este vorba despre explorarea unor noi initiative, modificarea unor planuri, refacerea politicilor interne sau orice altceva.
Acest instrument te poate ajuta pe tine si pe intreaga echipa sa descoperiti strategii noi sau recomandari si sa intelegeti cum puteti valorifica punctele forte si oportunitatile pentru a depasi punctele slabe si amenintarile.
Daca iti doresti sa conduci un business de succes, trebuie sa analizezi in mod constant fiecare proces, pentru a te asigura ca actionezi cat mai eficient posibil. Astfel, poti identifica din timp provocarile, poti dezvolta metode prin care sa le depasesti si sa determini, in acelasi timp, noi cai catre succes.

Daca vrei sa-ti impresionezi echipa cu prezentarea ta, e bine sa o proiectezi pe un ecran de calitate. La Officedirect poti mentiona, telefonic, online sau prin e-mail, caracteristicile ecranului de proiectie pentru sala ta de sedinte!
Analiza SWOT - caracteristici
Analiza SWOT a unei firme are ca punct de plecare patru elemente, permitand companiilor sa identifice factorii care pot influenta intr-un mod pozitiv sau negativ o actiune, o strategie sau o initiativa. Atunci cand cunosti aceste detalii, atat pozitive, cat si negative, iti poti ajuta afacerea sa se dezvolte cat mai eficient.
Cand analiza SWOT este elaborata, antreprenorii obisnuiesc sa formeze un tabel impartit in patru coloane, pentru a enumera fiecare element si pentru a le compara la final. Punctele tari si punctele slabe sunt factori interni, adica lucruri care tin in totalitate de compania ta, precum resursele si experienta. Iata cativa factori interni care pot determina punctele slabe si punctele forte:
● resursele umane (angajati, public tinta, voluntari);
● resursele financiare (oportunitati de investitie, finantare, surse de venit);
● drepturi de autor si brevete;
● resurse fizice (facilitati, locatie).
Vrei mai multa vizibilitate pentru afacerea ta? Afla din acest articol cum sa alegi materialele potrivite de promovare pentru activitatea ta!
De asemenea, fiecare companie este influentata si de factori externi, fie oportunitati, fie amenintari. Acestea se incadreaza in lucrurile pe care antreprenorii sau afacerea nu le pot controla. Iata cativa factori externi care pot determina oportunitatile si amenintarile:
● relatiile cu partenerii;
● relatiile cu furnizorii;
● tendintele pietei;
● tendintele economice;
● finantarile externe;
● reglementarile legislative.
Dupa ce ai enumerat toate aceste lucruri, este necesar ca tu si echipa ta sa veniti cu cat mai multe idei, recomandari si strategii bazate pe rezultatele obtinute. Specialistii considera ca aceste strategii ar trebui sa se concentreze pe valorificarea punctelor forte si a oportunitatilor pentru a depasi punctele slabe si amenintarile.

Pune-ti ideile pe whiteboard cu un marker de calitate! Oferta de markere flipchart si whiteboard de la Officedirect este variata si colorata. Produsele ajung rapid la tine, in 24-48 de ore de la plasarea comenzii.
Recomandari pentru un proiect analiza SWOT
O analiza SWOT poate fi realizata in multe moduri. Important este ca analiza sa se potriveasca specificului activitatii organizatiei tale si sa fie atinse punctele si intrebarile relevante. Unele echipe prefera un brainstorming pentru a contura cele patru elemente, in timp ce altele pot utiliza o matrice. Exista cativa pasi care pot asigura un bun proiect de analiza SWOT, pe care ii enumeram mai jos.
1. Utilizeaza factorii interni si indentifica puncte tari si puncte slabe
De cele mai multe ori, factorii puncte tari si puncte slabe provin din mediul intern si pot fi usor de identificat si gestionat. Alcatuieste, alaturi de echipa implicata in proces, un plan care sa vizeze imbunatatirea situatiei actuale si ia in calcul instrumente noi menite sa eficientizeze anumite procese - precum instrumentele de management de proiect. Modul in care gestionezi factorii interni se va reflecta in rezultatul final.
2. Evalueaza factorii externi
Spre deosebire de factorii interni, factorii externi se afla in afara controlului unui business. Factorii externi sunt mai greu de gestionat, pentru ca rezultatul nu poate fi controlat direct. Iata doua actiuni care-ti pot usura analiza:
● analiza concurentei raportata la tendintele pietei;
● anticiparea unor tendinte, inainte ca acestea sa apara.
Chiar daca nu poti controla mediul extern, poti urmari modul in care organizatia ta reactioneaza la acesta.
3. Organizeaza o sesiune de brainstorming
Brainstormingul are capacitatea de a genera noi idei si de a stimula creativitatea echipei. O sesiune de brainstorming de succes va include:
● invitarea unui membru cheie din departamentele companiei;
● utilizarea diverselor tehnici de brainstorming;
● stabilirea unui obiectiv clar pentru fiecare sesiune.

4. Fii creativ
Alege cateva idei, dupa ce au fost generate, si analizeaza-le cu exemple concrete. Poti organiza cateva jocuri de rol pentru a stimula echipa.
5. Prioritizeaza oportunitatile
E timpul pentru clasarea oportunitatilor. Aceste masuri vor fi luate de managementul companiei intr-un grup restrans. Fiecare idee este analizata si clasata pe o scara de la 1 la 10. Cele mai importante idei vor fi puse în aplicare.
6. Actioneaza
Pe baza ideilor prioritizate se va stabili planul de actiune. Un sistem structurat, precum un plan de implementare, va trasa urmatoarele directii si actiuni.
Daca vrei ca ideile tale sa fie prezentate cat mai clar, ai nevoie de un whiteboard mare si de calitate. Il poti gasi in oferta Officedirect dintr-o gama larga la preturi competitive.

Implementarea rezultatelor dupa analiza SWOT a unei firme
Dupa ce ai realizat o analiza SWOT completa, este momentul sa potrivesti punctele tari cu oportunitatile si sa transformi punctele slabe in puncte tari. Iata cum poti realiza aceste lucruri:
1. Valorifica punctele tari
Punctele tari trebuie sa dea tonul in strategia de business a companiei tale. Reputatia, un produs popular, o echipa de management performanta si altele sunt cateva detalii de care sa tii cont cand construiesti strategia de viitor a organizatiei tale.
2. Consolideaza punctele slabe
E greu, dar fii sincer cu tine si compania ta si recunoaste punctele slabe. Puterea de cumparare a unor companii rivale poate fi dificila pentru intreprinderile mici, cu acoperire limitata si buget de marketing mic. Poate fi complicat, de asemenea, pentru o companie mica sa concureze cu un lant, dar exista moduri functionale pentru afacerile mici sa fie competitive. Poti gasi solutii doar daca identifici si accepti punctele slabe.
3. Profita de oportunitati
Identificarea oportunitatilor asigura o lista a obiectivelor care urmeaza a fi urmarite. Chiar daca ai un avantaj mare in fata oricarei alte afaceri din industrie, lipsa de timp alocat, fonduri sau resurse de personal pentru mentinerea avantajului, pot duce la pierderea in timp a oportunitatilor. Aloca timp si resurse pentru a exploata oportunitatile.
4. Redu amenintarile
Anticiparea amenintarilor poate fi cea mai dificila provocare de care te vei lovi in aceasta etapa. Indiferent de amenintare, care este de fiecare data diferita, raspunsul si monitorizarea acestora trebuie sa reprezinte prioritati de top pentru compania ta.
Daca ai o afacere la inceput de drum si incerci sa te pozitionezi pe piata sau vrei ca serviciile sau produsele tale sa devina si mai cunoscute, afla din acest articol care sunt cele mai bune strategii de promovare pentru ca afacerea ta sa fie de top!
Exemplu analiza SWOT personala
Ca si in cazul companiilor, analiza SWOT personala poate fi foarte benefica daca pui intrebarile potrivite. Vom incerca sa identificam mai jos care ar fi acestea, in functie de cei patru piloni ai analizei.
Puncte forte
Pentru a evidentia aceste elemente iti poti adresa intrebarile: Care este cea mai grea provocare pe care ai depasit-o cu succes? Ce te-a ajutat sa reusesti? Ce resurse ai pentru aceasta schimbare? Cine te poate ajuta? Gandeste-te la reusitele tale si la caracteristicile care te-au ajutat.
Analiza punctelor slabe
Raspunde la intrebarile: De ce ai mai avea nevoie pentru a face acest lucru? Ce crezi ca trebuie sa inveti/exersezi/afli? Care sunt lucrurile pe care nu le cunosti inca?
Oportunitatile sau punctele forte nedescoperite inca
Gandirea vizionara, optimista este modul in care trebuie sa actionezi in acest punct. Incearca sa raspunzi la aceste intrebari: Ce lucruri bune se pot intampla? Ce aspecte din mediu, context, retea de suport te pot ajuta? Daca maine ar aparea ceva care sa faca aceasta decizie una de succes, ce ar aparea? Daca maine ai folosi toate resursele noi pe care le-ai gasi, ce ar aparea pentru tine?
Amenintari analiza SWOT personala
Acest punct se refera la marja de risc pe care trebuie sa o calculam. Ce ar putea aparea sa strice planul si ce ai putea face in acel moment? sunt intrebarile care ar putea identifica amenintari in analiza SWOT personala.
Companiile in care se utilizeaza analiza SWOT sunt mai constiente de contextul in care functioneaza, isi cunosc mai bine partile bune, dar si pe cele mai putin bune, astfel incat nu vor fi luate pe nepregatite de anumite evenimente, ci vor fi pregatite sa le faca fata. Analiza SWOT este utilizata de catre companii din intreaga lume, pentru ca ajuta la identificarea si gruparea informatiilor cunoscute la momentul respectiv, cu scopul luarii celor mai potrivite decizii.
Sursa foto: shutterstock.com