Ca sa obtii o pictura reusita, trebuie sa tii cont de culorile calde si reci pe care le folosesti pentru a ilustra diverse obiecte sau peisaje. Descopera, in cele ce urmeaza, cum identifici daca o culoare este calda sau rece, dar si cateva exemple de culori calde si culori reci pe care le poti folosi in picturile tale.
● Culori calde - culori reci: cum sa le identifici
● Care sunt culorile calde. Exemple de culori calde
● Desene in culori calde: exemple care sa te inspire
● Care sunt culorile reci. Exemple de culori reci
● Desene in culori reci: exemple care sa te inspire
● Intrebari si raspunsuri care te pot ajuta sa creezi niste desene reusite
Culori calde - culori reci: cum sa le identifici
Temperatura culorilor
Temperatura culorilor este o notiune importanta in desen si se refera la senzatia de cald sau de rece, pe care o transmite o anumita culoare.
In general, identificarea temperaturii culorilor in desen necesita practica si observare atenta a culorilor dintr-o imagine. In general, culorile calde sunt cele care transmit senzatia de caldura sau de lumina, in timp ce culorile reci ofera senzatia de racoare sau umbra.
Iata, concret, cum poti sa identifici culorile calde si culorile reci:
● Observa tonul si saturatia culorii. In general, culorile calde sunt mai luminoase si mai saturate, in timp ce culorile reci sunt mai palide si mai putin saturate.
● Analizeaza cercul cromatic. Daca o culoare se apropie mai mult de galben, atunci este considerata calda, iar daca se apropie de albastru, este considerata rece.
Desi poate fi dificil, la inceput, sa diferentiezi temperatura culorilor, cu cat vei desena mai mult si vei analiza culorile dintr-o imagine, cu atat vei fi mai familiarizat cu acestea si cu modul in care pot influenta perceptia imaginii.
Descopera mai multe despre culorile complementare: care sunt acestea si cum poti sa le folosesti.
Care sunt culorile calde. Exemple de culori calde
Culorile calde sunt asociate cu temperaturile ridicate si sunt situate in partea dreapta a cercului cromatic, in contrast fata de culorile reci.
Iata cateva exemple de culori calde, precum si idei pe care le poti folosi in desenele tale.
Galben
Galbenul este o culoare primara din spectrul de culori si poate fi utilizata pentru a adauga luminozitate si stralucire desenului tau. Iata cum poti folosi aceasta culoare, in functie de context:
● In peisajele naturale, poti sa folosesti galbenul pentru a ilustra lumina soarelui sau a frunzelor de toamna.
● In portrete, poti sa folosesti aceasta culoare pentru a evidentia zonele de luminozitate din fata subiectului, cum ar fi sprancenele sau parul.
Portocaliu
Portocaliul este o culoare energica, vie si vibranta, situata intre galben si rosu, in cercul culorilor. Iata cum poti sa folosesti aceasta culoare calda in desenele tale:
● Contureaza un rasarit sau un apus de soare, cu ajutorul portocaliului.
● Combina-l cu alte culori complementare, cum ar fi albastrul sau verdele, pentru un efect puternic.
● Foloseste portocaliul pentru a adauga detalii de accent, precum lumina soarelui care cade pe o cladire sau pe orice alta suprafata. Poti sa il combini cu nuante de rosu si roz, care sunt culori calde.
Rosu
Situat la capatul cald al spectrului culorilor, rosul este o culoare puternica si vibranta. De aceea, in desen il poti folosi pentru a adauga o nota de emotie si dramatism imaginii pe care doresti sa o obtii. Iata, concret, cum poti sa folosesti rosul in desenele tale:
● Adauga o nota de contrast si evidentiaza anumite zone de lumina sau umbra, cu ajutorul rosului.
● Intr-un portret, poti utiliza rosul pentru a sugera o emotie puternica sau o trasatura specifica subiectului, cum ar fi pasiunea sau agresivitatea. In acelasi timp, poti sa utilizezi rosul si pentru a adauga o nota de caldura si lumina fetei sau pentru a evidentia zona buzelor sau pe cea a ochilor.
Bucura-te de momentele in care pictezi si fa asta cu o precizie maxima, folosind seturile pentru pictura in acril, cu sevalet, disponibile pe officedirect.ro!
Maro
Maroul este o culoare inchisa si calda, situata intre rosu si negru, in cercul culorilor.
In desen, maroul poate fi utilizat pentru a crea un efect de adancime si umbra sau pentru a evidentia materialitatea unui obiect.
Iata cum poti sa utilizezi maroul in desenele tale:
● Intr-un peisaj, foloseste maroul pentru a accentua culorile pamantului sau pe cele ale unui obiect din lemn.
● In portrete, poti sa folosesti maroul pentru a contura detalii precum sprancenele si parul.
Roz
Rozul este o culoare calda si blanda, situata intre rosu si alb, in spectrul culorilor, si poate fi utilizat pentru a adauga o nota de delicatete si feminitate desenului tau.
● Poti sa folosesti rozul pentru a crea textura unui material fin si moale.
● In peisaje, poti sa utilizezi aceasta culoare pentru a reda scene din natura cu flori roz.
● Pentru a obtine un efect vizual interesant, poti sa utilizezi un roz in tonuri mai inchise, pentru conturarea umbrelor.
Auriu
Auriul este o culoare calda si stralucitoare, care sugereaza bogatie si lux. De aceea, poti sa folosesti aceasta culoare pentru a adauga o nota de eleganta desenului tau.
Iata cateva moduri prin care sa integrezi auriul in desenele tale:
● Obtine o textura metalica a obiectelor, folosind nuanta de auriu potrivita.
● Foloseste auriul pentru a adauga accente stralucitoare in desenul tau si pentru a atrage atentia asupra anumitor parti ale acestuia.
● Creeaza desene cu teme specifice, precum scene de Anul Nou sau Craciun. In acest context, poti sa folosesti auriul pentru a crea ornamente si alte elemente decorative, specifice acestor sarbatori.
Desene in culori calde: exemple care sa te inspire
Daca ai nevoie de inspiratie sa creezi desene in culori calde, foloseste-te de imaginile de mai jos si da frau liber imaginatiei, pentru a obtine aspectul vizual dorit.
Cu cat mai multa inspiratie, cu atat mai multe idei! Nu lasa nimic sa stea in calea creativitatii tale si asigura-te ca ai suficiente panze pentru pictura. Poti comanda panze pentru pictura pe officedirect.ro, cu livrare rapida!
Care sunt culorile reci. Exemple de culori reci
Culorile reci sunt situate la capatul rece al spectrului culorilor si sugereaza o senzatie de frig. De cele mai multe ori, acestea sunt asociate cu natura, apa si gheata, insa ele pot fi utilizate si pentru a crea un efect de adancime si umbra in imagini.
Iata cateva exemple de culori reci pe care le poti folosi in desenele tale.
Albastru
Una dintre cele mai des folosite culori reci, in special in desenele ce redau un scenariu din natura, este albastrul. Acesta poate fi utilizat in desen pentru a sugera cerul, apa sau zonele umbrite ale imaginii. Iata cum mai poti folosi albastrul in desenele tale:
● Creeaza o atmosfera rece intr-un peisaj de iarna, folosind o nuanta deschisa de albastru.
● Utilizeaza albastrul pentru a crea un desen cu valuri, delfini si alte vietati marine.
● Chiar si in desenele ce redau anotimpurile calde, poti sa folosesti albastrul pentru a ilustra un cer senin.
Albastrul este una dintre culorile curcubeului si poate fi combinat cu alte nuante, pentru a obtine o pictura inedita. Descopera ce inseamna ROGVAIV si care sunt celelalte culori ale curcubeului.
Verde
Verdele este o culoare rece, utilizata in desen pentru a ilustra vegetatia, iarba sau alte elemente naturale. Acesta poate fi obtinut prin amestecarea culorilor albastru si galben. Daca iti doresti un verde mai inchis, atunci foloseste mai mult albastru in combinatie, iar daca vrei o nuanta de verde mai deschisa, utilizeaza mai mult galben.
Iata cateva idei despre cum poti sa folosesti verdele in desenele tale:
● Fiind culoarea predominanta din natura, poti sa utilizezi verdele pentru a crea peisaje naturale, cum ar fi o padure deasa, un camp sau o gradina.
● In portrete, poti sa folosesti verdele ca nuanta de accent pentru a ilustra cateva detalii de imbracaminte sau culoarea ochilor.
Violet
Violetul este o culoare rece, care adauga o nota de mister si eleganta unui desen. Iata cum poti sa folosesti violetul in desenele tale:
● Ilustreaza un peisaj de seara, prin folosirea unei combinatii de violet, tonuri de albastru si gri.
● Creeaza fundaluri dramatice pentru portrete, folosind o nuanta puternica de violet.
Turcoaz
Turcoazul este o culoare rece, situata intre albastru si verde. La fel ca albastrul, turcoazul este utilizat in desen, de cele mai multe ori, pentru a ilustra culorile marii sau pe cele ale unor plante exotice. Iata, concret, cum poti sa folosesti turcoazul in desenele tale:
● Creeaza umbre si reflexii ale apei, folosind o nuanta potrivita de turcoaz. In acelasi timp, poti sa adaugi profunzime peisajului tau, cu o nuanta inchisa de turcoaz.
● Foloseste turcoazul pentru a crea un fundal cosmic, pentru ilustrarea unor constelatii.
Argintiu
Argintiul este o culoare metalica utilizata in desen, cel mai des, pentru a ilustra textura unui material, dar si umbre sau reflexii. Iata cum poti sa incluzi culoarea argintie in desenele tale:
● Ilustreaza suprafete metalice, cum ar fi bijuterii, vase ori obiecte decorative.
● Adauga umbrele potrivite obiectelor din desenele tale, folosind o nuanta potrivita de gri.
● Combina griul cu nuante puternice de rosu sau albastru, pentru a obtine un contrast interesant in desenele tale.
Obtine o ilustratie intensa, folosind culori pe baza de acril. Pentru a exersa cat mai mult, iti recomandam sa alegi un set de diverse culori, cu uscare imediata.
Desene in culori reci: exemple care sa te inspire
Foloseste imaginile de mai jos ca sursa de inspiratie si creeaza desene unice!
Intrebari si raspunsuri care te pot ajuta sa creezi niste desene reusite
Daca esti la inceput de drum si consideri ca inca ai multe de invatat, ei bine, cu cat exersezi mai mult, cu atat vei reusi sa iti dezvolti abilitatile in ceea ce priveste pictura. Iata raspunsurile celor mai comune intrebari, care te pot ajuta sa creezi niste picturi in culori calde si reci reusite.
Maro este culoare calda sau rece?
Maroul este considerata o culoare calda, ea transmitand senzatia de caldura. Asadar, daca te-ai intrebat vreodata daca maroul este o culoare calda sau rece, afla ca aceasta este considerata o culoare calda, asociata naturii.
Care sunt culorile potrivite pentru a crea iluzia de adancime in picturi in culori calde?
De obicei, culorile potrivite care te pot ajuta sa creezi iluzia de adancime in picturi in culori calde sunt cele reci, precum griul sau albastrul. Folosind nuante mai inchise la culoare, in locurile potrivite din desenul tau, poti sa obtii iluzia de adancime dorita.
Aceasta solutie este potrivita pentru un desen in culori calde, dar si reci.
Cum pot sa obtin o armonie cromatica in desene in culori calde si reci
Atunci cand vorbim despre desene in culori calde si reci, este recomandat sa folosesti culori complementare, pentru a obtine armonie cromatica. De exemplu, combinatia de rosu si verde sau de portocaliu si albastru poate fi utilizata pentru a obtine armonia dorita.
In acest articol, ti-am prezentat exemple de culori calde pentru desen, pe care sa le folosesti in ilustratiile tale, dar si exemple de culori reci si idei care sa te inspire sa le incluzi in picturi. Asa ca, indiferent ca vrei sa incerci sa realizezi un desen culori calde sau reci, profita de informatiile din acest articol si de instrumentele potrivite, pe care le gasesti pe officedirect.ro, si creeaza cele mai frumoase desene!
sursa foto: freepik.com