Blog

Ce inseamna laminarea documentelor si ce avantaje are

Ce inseamna laminarea documentelor si ce avantaje are

Procesul de laminare a documentelor este modalitatea prin care pot fi protejate documentele sau imaginile pe suport de hartie. In ciuda faptului ca avem posibilitatea de a avea arhive virtuale, ce pot contine fotografii si inscrisuri, exista si o alta categorie numeroasa de materiale tiparite sau imprimate, care au neaparata nevoie de a fi transferate pe hartie si utilizate ca atare. Prin laminare, acestea sunt protejate.


Ce reprezinta laminatorul si procesul de laminare

Actele de identitate, banii de plastic si cardurile bancare sunt suficient de rezistente pentru a fi purtate in buzunar, fara grija ca ar putea fi zgariate sau rupte, iar acesta este rezultatul procesului de laminare. Hartia din care sunt realizate sau pe care sunt imprimate este trecuta printr-un aparat special, numit laminator, care imbraca si sigileaza hartia intr-o folie de plastic.
Pentru a face posibil acest proces, este necesar un laminator (un aparat care va atasa folia de plastic pe hartie). Prin plastifiere, hartia va fi lipita efectiv intre doua coperti subtiri de plastic, folosind caldura, presiunea si un adeziv care asigura o fixare permanenta sau semi-permanenta.

Modul de functionare al unui laminator este, in linii mari, identic, indiferent de viteza sa de functionare si de dimensiunea foilor de hartie care pot fi laminate (cel mai frecvent, dimensiunea maxima este A3). Documentul este plasat intre doua folii de laminare din plastic (special concepute pentru acest proces, unele fiind tratate pe partea interioara cu un strat adeziv) si trecut, impreuna cu acestea, printr-un aparat de laminare. Procesul de plastifiere este automat, fiind realizat prin incalzire si presare cu doua sau mai multe role. Temperatura utilizata pentru laminare depinde de grosimea foliei utilizate. De regula, o folie mai groasa, care va garanta o protectie superioara materialului protejat prin laminare, va avea nevoie de o temperatura mai ridicata pentru realizarea acestui proces.

Nu toate inscrisurile suporta temperaturile ridicate, necesare pentru laminarea la cald, astfel ca exista sisteme de laminare „la rece”, care folosesc folii de laminare speciale si care pot face procesul de plastifiere la temperatura redusa, care sa nu afecteze documentul.
Trebuie spus ca alegerea unei folii potrivite procesului de laminare depinde de calitatea si tipul hartiei folosite, de grosimea acesteia si de rezistenta inscrisurilor sau a imaginii la temperatura necesara plastifierii.

Beneficiile laminarii

Folia care adera la hartie, prin procesul de laminare, confera acesteia rezistenta, rigiditate si protectie, ceea ce prelungeste durata de viata a documentelor si a oricaror alte inscrisuri  imprimate sau tiparite. In plus, acestea devin impermeabile, nu mai pot fi zgariate, rupte sau pliate. Laminarea imbunatateste, de asemenea, aspectul documentelor, amplificand contrastul si sporind rezistenta la decolorarea provocata de expunerea la radiatii UV.

Aparatele de plastifiat genereaza protectie eficienta impotriva amprentelor (una dintre principalele cauze care duc la degradarea documentelor in timp), petelor, grasimii si abraziunii, inclusiv impotriva umiditatii atmosferice. Documentul plastifiat poate fi sters cu solutii dezinfectate, oricand este necesar.

Procesul de laminare lasa documentul complet transparent si nu afecteaza in niciun fel imprimarea, costa putin si aduce economii, pentru ca scuteste necesitatea retiparirii documentelor deteriorate.

Laminarea documentelor - Office Direct

Ce documente se pot lamina

Poate fi laminat orice document care este manipulat frecvent (inclusiv cele ce necesita dezinfectare), care este expus radiatiilor solare sau care trebuie protejat impotriva umezelii si degradarii. Frecvent, sunt laminate:  

- meniurile pentru restaurante si baruri;
- listele de preturi;
- hartile si marcajele;
- materialele educationale;
- fisele de instruire/tehnice/informare, expuse in exterior sau interior;
- documentele tehnice utilizate in ateliere, locuri publice, exterioare sau interioare;
- cardurile de membru;
- cartile de vizita;
- fotografiile, inclusiv cele care pot fi expuse, inramate sau utilizate ca material educational;
- posterele;
- copertile;
- diplomele si atestatele;
- brosurile si materiale de prezentare;
- avertismentele privind utilajele;
- procedurile de intretinere;
- instructiunile de operare si de siguranta, de semnalizare si regulile;
- etichetele reutilizabile;
- materialele promotionale;
- fisele tehnice, proiectele si planurile;
- materialele pentru expozitii sau sesiuni de prezentare;  
- husele pentru carti.

Laminarea documentelor la birou - Office Direct

Cum alegi un laminator

Primul criteriu este cel al necesitatii. Laminatorul se alege in functie de nevoile utilizatorului si de tipul documentelor care trebuie laminate. Un laminator este capabil sa proceseze materiale de grosimi si latimi diferite, intre o valoare minima si maxima. Aceste aparate sunt necesare in birourile notariale, in locurile unde sunt tiparite materiale publicitare, carti de vizita, brosuri si asa mai departe, dar si in birourile care lucreaza cu documente ce trebuie pastrate in siguranta pentru multa vreme. Practic, in orice loc in care exista inscrisuri, un laminator poate sa fie un instrument util.

Desi tehnologia de laminare este simpla, laminatoarele pot fi aparate complexe, care au  caracteristici specifice, in functie de tipul hartiei pe care o pot lamina, de dimensiunea acesteia si, implicit, de dimensiunile placii de laminare, dar si de facilitatea laminarii la rece, precum si de tipul foilor de laminare pe care le poate utiliza. O alta serie de caracteristici se refera la temperatura de laminare si la viteza de executie a procesului.

Formatul hartiei este un detaliu important. Cele mai intalnite modele sunt A3 si A4, adica cele care pot lamina documente cu latimea maxima de 297 mm. Exista si laminatoare de dimeniuni industriale, precum si laminatoare pentru formate mai mici. Este important de mentionat ca doar latimea este cea limitata de dimensiunile placii de laminare, lungimea documentului putand fi oricat de mare.

Grosimea filmului de laminare si a inscrisului care poate fi laminat reprezinta un alt criteriu de care trebuie tinut cont, fiecare aparat avand o serie de capacitati minime si maxime. In functie de acestea, exista si un grafic al temperaturilor folosite in procesul de laminare la cald, care trebuie setate manual, pentru unele modele, in timp ce altele pot face toate aceste ajustari de plastifiere complet automat, in mod inteligent si independent.

Viteza de laminare este exprimata in milimetri pe minut, iar cel mai des, aceasta este de 300 – 400 mm/min, ceea ce inseamna o foaie A4 sau chiar A3, pe minut.

Numarul de role. Cele mai multe aparate au doua role, ideale pentru inscrisuri si alte materiale tiparite pe hartie. In cazul laminarii fotografiilor sau al unor documente pretioase, sunt recomandate cele cu patru sau sase role, pentru o fixare ideala a adezivului. Rolele au rolul de a fixa folia protectoare, dar si de a indeparta bulele de aer ce pot sa apara intre document si folia de protectie.

Capacitatea de laminare este un detaliu care arata numarul de pagini ce pot fi laminate, inainte ca aparatul sa aiba nevoie de pauza de racire. Acest detaliu depinde de eficienta sistemului de racire, dar si de timpul de incalzire, in cazul laminarii la cald, pentru ca aparatul are nevoie de cateva minute de pregatire, pentru a fi gata de lucru. Pauzele de racire sunt, in general, de zece minute, iar cele de incalzire, de doua-trei minute. Capacitatea de laminare depinde si de grosimea materialelor care trec prin laminator, cele groase fiind procesate intr-un interval de timp mai lung decat cele subtiri. In calculul eficientei pentru aceasta caracteristica tehnica, mai conteaza si grosimea foliei de laminare.

Laminatoarele sunt silentioase si sunt dotate cu sisteme de protectie la supraincalzire, care previn deteriorarea inscrisului sau a fotografiei, dar ofera si garantia ca aparatul nu se va deteriora. In plus, acestea au inchidere automata, functie care previne consumul inutil de energie si previne supraincalzirea. Unele modele au si functia de decuplare a foliei protectoare, care permite indepartarea acesteia pentru repozitionarea documentului (in cazul in care nu a fost incadrat corect sau a facut cute), precum si un sistem de deblocare, ce inverseaza directia de rotatie a rolelor (daca este detectata o anomalie a procesului de plastifiere) si care permite detasarea acestora, pentru a recupera documentul blocat.

Cateva detalii in plus

Pentru a taia cat mai bine excesul de folie de la documentele plastifiate, ar putea fi necesar un trimmer. Exista modele de laminatoare care au trimmer incorporat, desi aceasta nu este o functie cu adevarat necesara, mai ales daca este un laminator cu folie. Trimmerul este utilizat mai ales la pastificatoarele mari, cu rola continua de folie.  

Foliile de laminare pot fi sub forma de coli, in format A4 si A3, cu diferite grosimi si granulatii, sau sub forma de role, pentru plastifiere continua. In general, acestea din urma au latimi, grosimi si granulatii variabile si lungimi de 200 de metri. Este bine de stiut ca grosimile foliilor sunt exprimate in microni.
Daca, dupa laminare, documentul apare blurat, atunci solutia este ca acesta sa mai fie trecut o data prin laminator, pentru ca, foarte probabil, stratul adeziv de pe folie nu a fost incalzit suficient.

Distrugerea documentelor laminate este dificila, putand fi necesara utilizarea unui distrugator de documente.

Este de notat ca toate documentele scrise de mana sau care au imprimat timbru sec, mentiuni oficiale ori detalii filigranate isi pierd valabilitatea prin plastifiere, dat fiind faptul ca, prin acest procedeu, acestea nu mai pot fi identificate ca fiind originale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Ultimele postari
sus