Blog

Cat de importanta e munca in echipa si cum o poti promova in cadrul firmei tale

Cat de importanta e munca in echipa si cum o poti promova in cadrul firmei tale

Este o regula care functioneaza dintotdeauna: atunci cand echipele de la locul de munca lucreaza bine impreuna, companiile obtin rezultatele dorite la proiecte si in afaceri, iar planurile de dezvoltare merg in directia potrivita.

Insa, pentru ca aceasta evolutie sa devina o constanta in business, este necesar sa existe o cultura organizationala care incurajeaza si promoveaza munca in echipa. Tocmai din acest motiv, in cele ce urmeaza discutam despre cele mai eficiente metode pentru a crea un mediu de lucru placut, in care sa existe incredere, comunicare si nu in ultimul rand, colaborare.

Stabileste de la bun inceput care este rolul fiecarui membru al echipei

Pentru ca procesele sa functioneze asa cum trebuie si pentru ca nimeni sa nu creada ca poate veni altcineva care sa intervina peste munca sa, este important sa se traseze din start cateva directii clare si sa existe o fisa a postului bine definita pentru fiecare functie in parte.

Confuzia da nastere haosului si frustrarilor in randul colegilor, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca poate intarzia realizarea anumitor task-uri. Prin urmare, atunci cand apare un proiect nou, este necesar sa se organizeze o intalnire in care sa se stabileasca printr-o schema desenata pe un flipchart sarcinile fiecarui membru al echipei, dar si ierarhia si procedurile de baza: cine raspunde direct de desfasurarea actiunilor, cine trebuie informat in cazul in care apare o problema, care sunt pasii de urmat in situatiile de criza.

Aloca sarcinile in functie de abilitatile fiecaruia

In orice companie, in orice echipa, fiecare persoana este buna la ceva. Unii sunt foarte organizati si se descurca excelent la planificarea lucrurilor, altii sunt firi creative si reusesc sa vina cu solutii si abordari inedite pentru diverse probleme. Printre ei se afla si liderii, cei care au capacitatea de a-si motiva colegii si de a-i coordona cu succes in vederea atingerii obiectivelor.

Calitatile individuale trebuie promovate cat mai des in cadrul echipelor, astfel incat sa nu fie oameni care sa creada ca sunt mai putin importanti decat altii sau ca munca lor nu prea conteaza. Atunci cand meritele lor sunt recunoscute si apreciate, eforturile acestora si rezultatele finale ale echipei sunt pe masura. Iar progresul firmei devine o constanta.
Echipa la birou - Office Direct

Ofera-le tuturor membrilor un rol activ in luarea deciziilor

Atunci cand toti colegii sunt implicati si isi pot da cu parerea in ceea ce priveste anumite decizii, implementarea sarcinilor se face cu mai multa usurinta. Daca nu exista un dialog clar, transparent, o comunicare bidirectionala, unele masuri pot intampina rezistenta din partea echipei. Iar acest lucru nu face altceva decat sa intarzie livrarea proiectelor si sa starneasca discutii in contradictoriu.

Pentru a fi evitate controversele, cel mai bine ar fi sa existe democratie si la locul de munca. De asemenea, ar trebui ca hotararile sa fie luate in urma unei dezbateri si a unei analize amanuntite a tuturor argumentelor.

Incurajeaza activitatile sociale intre colegi

Membrii echipei tale vor ajunge sa se cunoasca si, implicit, sa lucreze mai bine daca se vor intalni si in afara biroului. Tocmai din acest motiv ar trebui sa le oferi cadrul potrivit pentru a construi o relatie si dincolo de peretii open space-ului vostru.

Daca aveti in plan un brainstorming pentru un nou proiect, luati-va agendele, ceva de scris, laptopurile si mergeti sa lucrati intr-o cafenea sau chiar intr-o pizzerie, pentru ca inspiratia vine mai usor atunci cand aveti si ceva gustos in fata. In zilele mai putin aglomerate, puteti pleca mai devreme de la birou pentru a merge in parc la un picnic sau la o sesiune de board games. Astfel de activitati sudeaza echipa si ii ajuta pe colegi sa colaboreze mai bine si sa obtina rezultatele dorite.

Recompenseaza chiar si micile succese

Este important ca nici cea mai mica reusita sa nu ramana fara o rasplata, o incurajare, un cuvant de multumire. La finalul unui proiect, incearca sa tii un discurs in cinstea echipei, sa le dai credit tuturor celor care au lucrat din greu la el.

Nu trebuie sa fie intotdeauna despre bonusuri, comisioane si prime, desi sunt binevenite de fiecare data cand e posibil. Uneori, un gest dragut poate fi un pranz la care iti scoti colegii. O runda de aplauze din partea tuturor celor din firma. O mica atentie lasata pe biroul celor care au obtinut o victorie pentru companie. La final, aceste fapte cantaresc mai mult decat ti-ai putea imagina.

In concluzie, munca in echipa este calea cea mai sigura catre atingerea obiectivelor unei companii, motiv pentru care managerii ar trebui sa o incurajeze intotdeauna, sa sustina colaborarea, sa creeze un mediu de lucru in care oamenii se simt bine impreuna si sunt incurajati sa se exprime liber.

Foto: Shutterstock.com


Ultimele postari
sus