Blog

Trainingurile pentru angajati: organizare pentru o eficienta maxima

Trainingurile pentru angajati: organizare pentru o eficienta maxima

Formarea angajatilor este unul dintre cele mai eficiente demersuri care duc la cresterea randamentului si a productivitatii lucratorilor, indiferent de domeniul de activitate.
Trainingurile au ca efect stimularea moralului si sudarea echipei, reduc riscurile de a face greseli costisitoare si sporesc eficienta. Se poate spune ca sesiunile de instruire facute corect sunt esentiale pentru evolutia profesionala atat a angajatilor, cat si a companiei.
Scopul si programul

Primul pas pentru atingerea obiectivelor este stabilirea programului de training si a scopului acestuia. Este util si eficient ca fiecare sesiune de pregatire pentru angajati sa urmareasca stabilirea unui scop precis, in functie de nevoile reale ale acestora, dar si de interesele companiei.

Obiectivele urmarite trebuie identificate de manageri si raportate la nevoile reale ale echipei. Se poate tine cont de cele mai frecvente deficiente, dar si de eventuale opinii ale clientilor sau, pur si simplu, de solicitarile de instruire punctuala, venite din partea angajatilor, de observatiile managerilor, a sefilor de echipa sau a supraveghetorilor. O astfel de analiza ajuta la obtinerea unui plan realist, asa incat programul de instruire sa-si atinga scopul. Trebuie avute in vedere si celelalte subiecte abordate in programele anterioare de training, dar si cele viitoare, pentru o perfectionare continua a angajatilor din punct de vedere profesional. Se poate realiza un program care sa urmareasca aprofundarea cunostintelor teoretice sau a abilitatilor practice ori amandoua.

Un alt punct important, de care depinde succesul unui astfel de program de instruire, este alegerea publicului tinta. Nu toti angajatii au nevoie de perfectionare sau de acelasi stil de instruire, iar adaptarea trainingului la ceea ce este cu adevarat util pentru lucratori este un beneficiu important, care justifica si efortul selectiei, dar si al instruirii in sine.

Dupa selectia angajatilor care urmeaza sa participe si dupa stabilirea datei si a locului de desfasurare, este necesara gasirea celor mai bune modalitati prin care sa fie determinata prezenta angajatilor. Evident, acestia pot fi obligati sa participe, dar implicarea voluntara a celor selectati pentru curs este cea mai bună solutie. Informarea personalului astfel incat sa inteleaga efectele pozitive pentru cariera lor este o strategie care poate aduce rezultate. O alta solutie este implicarea activa a angajatilor in procesul de perfectionare, pentru ca trainingul sa isi atinga cu adevarat scopul.

Resurse utile de instruire

Exista o mare varietate de resurse de formare disponibile pentru aproape toate domeniile de activitate: de la speakeri si profesori pana la manualele standard, de la programe de eLearning pana la prelegeri, lectii video si evaluari interactive. Iar acestea sunt doar cateva dintre solutii. Un program de formare bine planificat poate include o varietate de stiluri de invatare si de activitati, pentru ca in acest mod vor fi mai bine mentinute atentia cursantilor si disponibilitatea lor de a-si imbunatati abilitatile si performantele profesionale.

Este necesar ca, inainte de a alege un anume program sau de a investi in cursuri fizice sau online, sa fie evaluate resursele necesare, de la tehnica si accesori IT pana la sala unde se va tine reuniunea, de la materialele suport (carti, plase, filme instructive) pana la produsele de papetarie (instrumente de scris si caiete sau blocnotesuri) de care vor avea nevoie angajatii.
Complexitatea recuzitei depinde de numarul participantilor, de programul de instruire si de nivelul de pregatire initial al acestora. In unele cazuri, un instructor dedicat si o prezentare simpla, folosind sisteme de afisare, sunt de ajuns pentru a face programul de formare eficient. Alteori, sunt necesare materiale complexe si strategii combinate.

Training-uri angajati - Office Direct

Implicarea angajatilor

Nu este neobisnuit ca programele de instruire profesionala organizate de manageri pentru angajati sa fie primite cu reticenta de acestia. Unii pot considera ca selectarea lor pentru astfel de actiuni de training este semnul inabilitatii lor profesionale. In consecinta, pentru a-i implica si mobiliza, astfel incat actiunea sa fie una eficienta, programul trebuie insotit de unele beneficii reale pentru angajati. De regula, acestea se recompenseaza cu zile libere sau presupun combinarea instruirii cu evenimente relaxante (un bufet cu ceai, cafea si gustari) ori mici daruri utile pentru participanti (caiete elegante, agende). O solutie este organizarea instruirii intr-un cadru destins, intr-o zona pitoreasca, sau acordarea unor bonusuri salariale.

La fel de importanta este si evaluarea rezultatelor, prin chestionare pe care participantii sa le completeze, la finalul programului de instruire sau la un anumit interval de timp, pentru a evalua modul in care programul de pregatire a adus beneficii si care sunt acestea.  

Feedback-ul primit va ajuta la identificarea punctelor slabe ale programului de pregatire si la modul in care acesta va fi realizat in viitor.

Training-uri angajati - Office Direct

3 sfaturi suplimentare

Un program de instruire este complicat de organizat, costisitor, iar rezultatele pot fi incerte. Pentru a face lucrurile mai simple, mai rentabile si mai sigure, merita luate in calcul aceste sfaturi ce contribuie la realizarea unui program cu o cota mai mare de succes:

1. Recomanda angajatilor sa utilizeze imediat abilitatile nou dobandite si anunta-i cu privire la acest obiectiv chiar inainte de inceperea cursurilor, dar si pe parcursul acestora. Interesul pentru informatiile din program vor creste. Este foarte util ca pregatirea teoretica sa fie combinata cu cea practica, ce va pune angajatul intr-o situatie reala. Aceasta contribuie la fixarea cunostintelor. Indiferent de tipul trainingului, indiferent ca este vorba despre un software nou sau de tehnici de vanzare, experienta practica este cea mai buna forma de invatare si asimilare a cunostintelor teoretice. Nimeni nu a invatat sa inoate urmarind videoclipuri cu inotatori. Cea mai buna lectie de inot este cea din bazin. Principiul se aplica si programelor de instruire profesionala, indiferent ca este vorba despre o munca repetitiva manuala sau despre una care implica elemente de creatie, inclusiv in cazul abilitatilor performante ale celor supercalificati, pentru ca oricine, indiferent de pregatirea sa, are ceva nou de invatat.

2. Stimuleaza, incurajeaza, creeaza mediul necesar pentru ca angajatii implicati in programul de instruire sa interactioneze cu trainerul, sa puna intrabari, sa se implice activ. Aceasta abordare nu doar ca mentine atentia participantilor, dar contribuie si la intelegerea in profunzime a informatiilor noi si induce o stare de emulatie in randul cursantilor.

3. Este bine de stiut ca rezultatele nu apar imediat. Mai mult, este posibil ca punerea in practica de zi cu zi, in activitatea pe care o desfasoara, a informatiilor si experientelor acumulate in procesul de perfectionare, sa implice timp, iar rezultatele sa apara gradual. In aceste conditii, este binevenita evaluarea rezultatelor, la intervale de timp prestabilite (dupa o saptamana, apoi, dupa o luna). In felul acesta, se va putea realiza un plan pentru o viitoare sesiune de instruire, care sa puna accent pe elementele care au adus cele mai importante beneficii, dar si pe stilul de pregatire care s-a dovedit a fi cel mai eficient.

Un manager de succes stie ca investitia in personalul companiei este cea mai sigura si mai eficienta metoda de a maximiza performantele acesteia. Un program de training eficient si constant, care sa acopere toate nivelele de activitate si sa sporeasca pregatirea profesionala a angajatilor, trebuie gandit atent si planificat cu minutiozitate, pentru a duce la rezultate benefice pe termen lung. O instruire de buna calitate va creste productivitatea. Asadar, oricat ar fi de complicata realizarea actiunilor efective de pregatire a angajatilor, avantajele justifica efortul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Ultimele postari
sus