Blog

Cum alegi beneficiile extrasalariale pentru angajati

Cum alegi beneficiile extrasalariale pentru angajati

Productivitatea si eficienta angajatilor este determinata de numerosi factori. Chiar daca, de multe ori, potentialul si aptitudinile acestora sunt cele care au cea mai mare influenta in ceea ce priveste performanta lor, este important si ca tu, ca angajator, sa sustii evolutia angajatilor tai, oferindu-le toate resursele care le-ar putea favoriza ascensiunea. Mai multe aspecte sunt importante in acest sens, iar modul in care este amenajat si organizat biroul este unul dintre ele.

Desigur, rasplata financiara are, de asemenea, un impact semnificativ, iar aceasta a suferit schimbari in ultimii ani. In plus fata de salariul prevazut legal prin contractul individual de munca, din ce in ce mai multi angajatori aleg ca angajatii lor sa primeasca si recompense din categoria beneficiilor extrasalariale. Acestea au rolul de a stimula angajatii si de a-i incuraja sa se implice cat mai mult in procesele de lucru. Este important sa faci cele mai avantajoase alegeri atat pentru organizatia ta, dar si pentru angajatii pe care ii ai. Inainte de a te gandi la beneficiile extrasalariale, asigura-te ca membrii echipei de lucru dispun de toate cele necesare pentru a-si indeplini cu succes sarcinile.

Inainte de toate, ofera fiecarui angajat un birou complet echipat

Satisfacerea nevoilor angajatilor trebuie sa aiba loc in ordinea prioritatilor. Nu este o idee tocmai buna sa le oferi acestora avantaje care nu tin neaparat de domeniul profesional fara a te asigura ca au la dispozitie tot ceea ce trebuie pentru desfasurarea activitatii. De aceea, este necesar, in primul rand, sa te ingrijesti de amenajarea si organizarea biroului.

Fiecare persoana are modul propriu de a-si organiza activitatile, in functie de stilul in care functioneaza mai bine. Indiferent de cum aleg angajatii tai sa isi prioritizeze sarcinile sau sa isi desfasoare activitatea, cateva lucruri sunt de nelipsit de pe birou. Printre acestea, se numara instrumentele de scris, cateva obiecte care sa ajute la organizarea documentelor, cum ar fi bibliorafturi si dosare, dar si accesoriile precum perforatoare si capsatoare.

Desigur, echiparea biroului se realizeaza in functie de specificul activitatii fiecarui angajat si de nevoile acestuia. Pentru a te asigura ca fiecare dispune de ceea ce ii trebuie, ai putea recurge la abordarea lor directa, intrebandu-i ce obiecte ii ajuta sa fie eficienti.

Dupa ce ai aprovizionat toate birourile, te poti gandi si la ce beneficii extrasalariale poti oferi si la criteriile de alegere a acestora, pentru a obtine de la angajatii tai maximul de eficienta.

Organizare la birou

Tine cont de ce isi doresc angajatii

Este important sa alegi beneficii care sa fie apreciate si dorite de angajatii tai, pentru ca acestea sa fie cu adevarat in avantajul tuturor. Apeleaza la o metoda prin care sa afli ce le-ar placea celor din echipa ta sa primeasca sau care sunt nevoile lor in materie de beneficii. Trimite-le un scurt email sau aplica un chestionar prin care sa le oferi angajatilor posibilitatea de a-si vota preferintele. O idee buna este sa le propui cateva variante din care sa aleaga, astfel incat sa nu obtii raspunsuri imposibil de pus in aplicare.

Alege beneficii care sa contribuie la dezvoltarea angajatilor

Beneficiile extrasalariale pot fi de mai multe tipuri si pot face referire la mai multe aspecte din viata angajatului. Chiar daca acordarea de tichete de masa sau reducerea la anumite produse ori servicii ale companiei ii pot motiva, aceste beneficii nu au un impact direct asupra productivitatii. Dar te poti gandi la a oferi angajatilor cursuri si traininguri de dezvoltare, prin care acestia sa progreseze atat personal, cat si profesional, dar nu neaparat in legatura directa cu domeniul in care activeaza. Cursurile de limbi straine sau cele de invatare a unui limbaj de programare, de exemplu, vor arata angajatilor ca iti pasa de evolutia lor si ca nu le impiedici dezvoltarea.

Ia in calcul accesibilitatea beneficiului

Este important ca angajatii sa poata beneficia cu adevarat de accesibilitatea beneficiilor pe care le oferi. In caz contrar, acordarea acestora nu va aduce avantajele asteptate nimanui. De exemplu, daca te gandesti sa acorzi ca beneficiu extrasalarial un abonament lunar gratuit la o sala de sport, alege o varianta care sa cuprinda mai multe sali, situate in diferite zone ale orasului, sau cauta o sala in apropiere de sediul organizatiei. Ia in calcul faptul ca, cel mai probabil, angajatii tai locuiesc la distante mari unii fata de ceilalti, astfel ca ar fi imposibil sa poata merge toti la aceeasi sala.

De asemenea, daca vrei sa alegi oferirea de carduri si tichete de masa, tine cont de lantul de magazine unde acestea pot fi folosite. Chiar daca, in prezent, companiile de tichete de masa prezente in Romania au parteneriate cu foarte multi distribuitori de produse si servicii, acestia sunt diferiti in functie de organizatie. Ia decizia cea mai buna in functie de obiceiurile de consum ale angajatilor tai si de ofertele pe care le primesti.

Beneficii salariati

Opteaza pentru un beneficiu care rasplateste performanta

Este bine ca angajatii sa simta ca au un motiv concret pentru a-si folosi la maxim potentialul in implinirea sarcinilor pe care le au de facut. Desigur, atingerea obiectivelor organizatiei este un astfel de motiv, insa, uneori, oamenii au nevoie si de un altfel de stimul pentru a da randament maxim. Poti opta pentru oferirea de bonusuri angajatilor in functie de performantele lor la locul de munca si, cu siguranta, in acest mod ii vei face sa isi depaseasca propriul record de eficienta. Mai mult decat atat, un astfel de beneficiu va spori competitivitatea dintre angajati, iar acest lucru se va vedea in rezultatele obtinute.

Este important sa alegi niste metode transparente de evaluare a performantei si sa le prezinti angajatilor indicatorii clari pe care ii vei lua in calcul in acordarea bonusurilor. Acest tip de rasplata trebuie sa creasca nivelul productivitatii, nicidecum sa genereze eventuale conflicte intre angajati sau intre tine, ca angajator, si subalterni.

Bonusuri angajati
Angajatii tai se vor bucura sa primeasca beneficii extrasalariale, dar este foarte important cum le vei alege pe acelea care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor. Aceste beneficii trebuie sa fie in favoarea ambelor parti implicate si sa contribuie cu adevarat la evolutia angajatilor. Nu uita ca ele pot fi atat materiale - precum bonusurile - dar si non-materiale - cum ar fi posibilitatea lucrului de acasa - si ca nu mereu banii sunt cei care determina un angajat sa fie mai productiv. Tine cont, in primul rand, de nevoile de baza ale angajatilor - care includ echiparea completa a biroului - si investeste in ceea ce este necesar astfel incat sa obtii avantajele pe care le doresti in organizatia ta.

Sursa foto: shutterstock.com

Ultimele postari
sus