Blog

Dezinfectarea corecta a casei. Cum iti protejezi familia in 4 pasi

Dezinfectarea corecta a casei. Cum iti protejezi familia in 4 pasi

In sezonul rece se inmultesc cazurile de viroze si gripe, iar caile noastre respiratorii sunt expuse bacteriilor, virusurilor si altor microorganisme din aerul inspirat.

Pentru a te proteja, evita contactul direct cu persoanele bolnave, cu obiectele acestora si urmeaza o igiena corecta, ca sa ocolesti efectele neplacute ale bolilor de sezon!



1.  Spala-te corect pe maini!


Acesta este primul si cel mai simplu mod prin care ne putem proteja casa de microbi si organismul de infectii, conform unui studiu citat de Harvard Health Publishing. Aminteste-ti sa te speli pe maini frecvent, mai ales inainte de a manca sau de a-ti atinge ochii, nasul sau gura!
Cum esti sigur ca te-ai spalat corect? Intai umezeste-ti mainile cu apa de la robinet, apoi sapuneste-te 20 de secunde si fii atent sa ajunga sapunul si intre degete si sub unghii, pentru ca acolo se ascund cei mai multi microbi! Clateste-ti mainile bine si apoi sterge-le pana devin uscate. Poti folosi prosoape de hartie, din bumbac sau uscatoare de maini.

2. Atentie la mucegai!


In camerele neaerisite sau cu umiditate ridicata apare riscul de mucegai. Pentru a preveni efectele sale neplacute (alergii, dureri de cap, afectiuni respiratorii sau astm), fiecare camera trebuie aerisita, zilnic, cel putin 15 minute. Este contraindicata uscarea hainelor in casa sau pe calorifer, pentru a nu creste nivelul de umezeala din aer.
O temperatura in casa de peste 25 de grade si o umiditate mai mare de 60% sunt periculoase pentru sanatate si favorizeaza aparitia mucegaiului. Vestea buna este ca mucegaiul poate fi indepartat si exista destule metode pentru a-l tine sub control, fara sa iti afecteze sanatatea.

Baia si bucataria sunt cele mai expuse mucegaiului, de aceea gresia si faianta trebuie sa fie mereu sterse si uscate iar daca umiditatea continua sa fie ridicata, va ajuta un dezumidificator.

3. Curata frigiderul o data pe luna!


Pentru a proteja mancarea de contaminarea cu germeni, dar si organismul de bacteriile daunatoare este indicat sa cureti frigiderul o data pe luna, cu prosoape de hartie, apa calda si solutie speciala sau sapun lichid. Solutiile speciale nu necesita clatire si din acest motiv sunt considerate mai practice.
Frigiderul nu trebuie supraincarcat, pentru ca va impiedica aerul rece sa circule si sa mentina alimentele la temperatura optima.

4. Dezinfecteaza buretele de bucatarie!

Buretii sunt gazdele perfecte pentru toate tipurile de bacterii, inclusiv salmonella, stafilococul auriu, campylobacter, e-coli sau listeria monocytogenes, care produc diferite tipuri de infectii.
Chiar dacă il speli cu detergent de vase nu este suficient ca sa elimine germenii. Pentru a fi eficient curatat, prepara o solutie dezinfectanta din clor si apa si inmoaie buretele in ea dupa fiecare utilizare. Dupa ce cureti buretele, lasa-l la uscat.
Cum sa faci solutia: amesteca o masura de clor la noua masuri de apa. Cand prepari solutia ai grija sa folosesti o pereche de manusi care iti protejeaza mainile de clor!


Sursa foto: Shutterstock


 


Ultimele postari
sus