Blog

Cum se curata corect ecranele gadgeturilor si cum le dezinfectezi

Cum se curata corect ecranele gadgeturilor si cum le dezinfectezi

Suntem inconjurati de tehnologie, de dispozitive smart si electronice cu ecran tactil. Toate acestea au, insa, nevoie de o atentie speciala, pentru ca nu pot fi curatate in mod clasic, cu solutiile care ne sunt familiare, din mai multe motive.
Ecranele touchscreen sunt sensibile si pot fi deteriorate daca sunt utilizate substantele nepotrivite. In aceste conditii, apar intrebari precum: ce folosim pentru a le curata si cum pot fi ecranele dezinfectate corect.Ce solutii sunt daunatoare si de ce

Ecranele tactile ale tabletelor, telefoanelor si ceasurilor inteligente, precum si ecranele televizoarelor smart au proprietati oleofobe. Asta inseamna ca au capacitatea de a nu retine urmele grase ale amprentelor digitale. Cele mai multe dintre aceste dispozitive au si proprietati antistatice si hidrofobe, iar datorita acestui fapt, praful nu se depune, dar si apa se scurge fara sa lase urme. In consecinta, curatarea acestor suprafete nu se poate face decat cu solutii care sa protejeze si sa intretina aceste caracteristici speciale.

Solutiile de dezinfectare si curatare obisnuite contin o proportie mare de alcool, iar tocmai acesta este cel care poate afecta proprietatile ecranelor tactile. Un touchscreen care este curatat frecvent cu alcool sanitar, de exemplu, va fi incarcat cu amprente, iar functionarea dispozitivului va scadea sub nivelul parametrilor optimi, pentru ca sensibilitatea se diminueaza. Acelasi efect de neutralizare a proprietatilor antistatice si oleofobe are si clorul, chiar si atunci cand este in concentratie foarte mica. Apa obisnuita este la fel de periculoasa, deoarece contine minerale si clor care vor lasa urme.

Pentru a curata ecranele tactile, televizorul LCD ori pe cel cu plasma, nu folosi niciodata alcool etilic, cunoscut si ca alcool medicinal, nici macar diluat, pentru ca este extrem de daunator acestor suprafete, chiar daca efectele negative nu apar de la prima utilizare. Alcoolul etilic anuleaza efectele oleofobe dupa cateva utilizari.

Nu face greseala de a curata ecranul dispozitivelor electronice cu solutii pentru geamuri, intrucat acestea contin alcool etilic si nu folosi niciodata produse destinate curatarii altor suprafete, indiferent cat de inofensive par.

AICI sunt toate produsele recomandate pentru curatarea DISPOZITIVELOR ELECTRONICE

Ecranele gadgeturilor, printre cele mai murdare obiecte

O a doua mare problema este faptul ca ecranele dispozitivelor pe care le folosim intens, in fiecare zi (tablete, laptop, telefon), sunt clasate mereu in topul obiectelor a caror suprafata este plina de germeni. Unele studii sustin ca ecranul telefonului are mai multi agenti patogeni decat scaunul de toaleta dintr-un loc public.

Folosesti smartphone-ul cand mananci, cand stai la semafor, il iei cu tine la baie, il lasi pe biroul tau, pe cel din sala de sedinte, il pui in buzunar, in geanta, iar din toate aceste locuri colecteaza germeni care ajung pe maini si pe fata. Cu totii stim ca nu este deloc un moment bun pentru astfel de transferuri.

Nici dispozitivele din casa nu sunt mai curate (mouse-ul, tastatura PC-ului, telecomanda), toate fiind in topul celor mai murdare obiecte.

Dezinfectarea laptopului la birou - Office Direct

Cum se curata si se dezinfecteaza corect ecranele

Exista solutii pentru a curata si dezinfecta suprafetele de tipul touchscreen si ecrane LCD sau cu plasma. Compusul de baza este alcoolul izopropilic. Acesta are capacitatea de a distruge rapid bacterii, virusuri, fungi, dar nu ataca suprafata speciala a ecranelor tactile, datorita formulei moleculare chimice speciale. Mai mult, efectele sale sunt deosebit de puternice si extrem de rapide, chiar la o concentratie mai mica decat cea a alcoolului etilic din alcoolul sanitar, care, de regula, este de peste 70%. Alcoolul izopropilic este un alcool secundar, care nu se gaseste ca atare pentru a fi cumparat, fiind compusul principal din substantele de curatare si dezinfectare pentru electronice.

O alta calitate este ca isi pastreaza toate proprietatile bactericide si virucide, chiar si la o concentratie de 50%.

Alcoolul izopropilic este diluat cu apa distilata in proportie de 70% si imbuteliat in flacoane cu pulverizator, fara presiune. Nu se foloseste presiunea pentru ca pulverizarea cu particule extrem de fine, de tipul spary, poate afecta sistemul touchscreen.

Toate dispozitivele electronice trebuie curatate numai dupa ce au fost scoase din functiune. Pentru a curata, foloseste o cantitate mica de produs din gama celor care sunt sigure pentru utilizare si sterge suprafata cu o laveta, de preferat din microfibra, care este absorbanta, nu lasa scame, dar nici nu zgarie.

Exista si servetele umede imbibate cu substantele potrivite, care pot fi utilizate frecvent pentru stergerea ecranelor, mai ales a telefonului.

Tastatura se poate curata folosind un spray cu aer comprimat pentru a indeparta toate impuritatile, apoi cu servetele umede, special destinate electronicelor. Mouse-ul se curata simplu, cu servetele umede. Nu uita padul, care trebuie dezinfectat corect si cat de des posibil.

Curatarea laptopului si a tabletelor

Acestea sunt cele mai folosite dispozitive, dupa telefonul mobil. Curatarea si dezinfectarea lor trebuie facuta in fiecare zi, de mai multe ori, daca este necesar, si are cativa pasi care trebuie urmati cu atentie si rigurozitate.

Deconecteaza dispozitivul si decupleaza-l de la toate cablurile. Tuburile cu aer comprimat sunt foarte utile si indeparteaza toate impuritatile prinse de taste, inclusiv in portul de incarcare si in cele USB. Sterge suprafetele folosind o carpa curata din microfibra sau servetele umede, special destinate acestui scop. Pentru o curatare perfecta, exista tuburi cu spuma, concepute special pentru igienizarea tastaturilor.

Este foarte important ca lichidul de curatare sa nu fie pulverizat direct pe laptop sau tableta, ci doar pe o carpa curata din microfibra. Cu aceasta se pot curata tastele, insistand acolo unde este cazul. La fel se procedeaza si cu ecranul. Se sterge apoi totul cu o carpa curata sau cu servetele uscate, special destinate acestui scop.

Repunerea in functiune se face dupa ce suprafata este complet uscata, dar cel mai bine este sa astepti 10 minute, pentru ca alcoolul si apa distilata sa se evapore complet.

Dezinfectarea dispozitivelor electronice trebuie realizata cu PRODUSE SPECIALE

Cateva detalii in plus

Produsele special destinate ecranelor telefoanelor, laptopurilor, tabletelor si televizoarelor LCD sau cu plasma reprezinta solutiile potrivite deoarece au mai multe avantaje: toate protejeaza caracteristicile oleofobe, au efect antistatic si sunt biodegradabile, astfel ca sunt prietenoase nu doar cu electronicele, ci si cu mediul.

Este important de spus ca foliile de protectie ale ecranelor dispozitivelor mobile trebuie curatate cu acelasi tip de solutii. Foliile au, la randul lor, proprietati oleofobe, antistatice si hidrofobe, iar utilizarea unor solutii improprii le deterioreaza rapid.

Consulta cartea tehnica a fiecarui produs! Acolo vei gasi solutii optime si sfaturi pentru curatare si dezinfectare.

Solutiile si accesoriile speciale pentru electronice pot fi folosite la curatarea tuturor ecranelor touchscreen ale electronicelor din casa, pentru ca acestea au caracteristici identice si au nevoie de acelasi mod de curatare si dezinfectare, fara apa si fara alcool etilic.

Sursa foto: shutterstock.com

Ultimele postari
sus