Doresti sa incepi sa desenezi, dar nu stii de unde sa te apuci? Ti-am pregatit mai jos cateva sfaturi, recomandari de materiale necesare, cateva exercitii simple pentru a-ti face curaj, precum si alte informatii utile despre proportiile in desen, in cat timp vei desena bine si cum sta treaba cu folosirea tabletei grafice.
● Sfaturi pentru incepatori
● Materiale necesare pentru desenul in creion
● Exercitii simple pentru incepatori
● Timpul necesar pentru a desena bine
● Desenul si tableta grafica
Sfaturi pentru incepatori
Desenul este o abilitate care trebuie antrenata. Este precum condusul masinii. La inceput nu stiai sa conduci, insa dupa invatarea teoriei si orele de practica, deja incepi sa te descurci foarte bine. Cum ai dobandit aceasta abilitate? Incet, cu atentie si multa perseverenta. Asa este si in cazul desenatului. Ai nevoie de practica, trebuie sa misti creionul pe hartie, iar si iar.
Pentru a putea sa desenezi este important sa inveti sa redesenezi. La inceput desenarea inseamna copiere. De fapt, 95% din talentul unui artist inseamna munca. Mai jos sunt cateva sfaturi utile, daca vrei sa desenezi:
● Indiferent ca desenezi o linie, un cerc sau ceva mai complicat, fii atent la aspectele care iti ies identic sau aproape identic si nu la ceea ce este diferit. Daca repeti regulat, vei observa o evolutie a desenului;
● Deseneaza forme de baza precum cercuri, patrate, triunghiuri, apoi treci la elemente 3D, precum cuburi sau conuri;
Odata ce ti-ai stabilit tehnica pentru desenarea formelor de baza, poti exersa si desene cu umbre si lumini. Descopera sfaturi utile si recomandari pe blogul nostru!
● Acorda atentie pozitiei mainii – daca tii degetele mai aproape de varful creionului, ai mai mult control asupra desenului, iar acesta va fi mai precis. Daca tii degetele mai departe de varf, vei avea mai putin control, insa liniile vor fi mai aerisite;
● Foloseste o hartie pentru a mentine stralucirea culorii – chiar daca desenezi doar in creion, pentru inceput, folosind o bucata de hartie pentru suport, vei evita intinderea griului la atingerea mainii. Daca esti dreptaci, incepe sa desenezi dinspre stanga spre dreapta. In cazul in care esti stangaci, incepe din dreapta si incheie in partea stanga;
● Incepe cu forme mari si simple si lasa detaliile pe mai tarziu – multi cred ca detaliile sunt cele mai importante in orice desen, insa acest lucru nu este adevarat, cel putin pentru incepatori;
● Lasa-ti macar 5-10 minute pe zi pentru desen. Chiar daca nu iti ies formele perfect, este foarte important sa iti obisnuiesti creierul cu aceasta activitate. Daca vrei sa desenezi mai bine, va trebui sa iti rezervi timp pentru desen.

Materiale necesare pentru desenul in creion
Spre deosebire de pictura acrilica, in ulei sau cu acuarela, invatarea desenului in creion necesita mai putine materiale. Cu toate acestea, exista cateva instrumente de baza recomandate de profesorii de desen. Iata care sunt acestea:
● Blocul de desen – pentru primele desene poti folosi foi volante, un caiet sau un bloc de desen clasic sau cu spira. Un bloc de desen A4 sau A3 este usor de transportat si iti permite sa desenezi atat elemente de baza, cat si obiecte simple (un mar, un ou etc.). Mai mult, avand un bloc de desen, nu risti sa iti pierzi munca si iti vei evalua mai usor progresul;
● Creionul de grafit – pentru a putea face desene si schite vei avea nevoie de mai multe creioane de grafit. Ai la dispozitie diferite tipuri de creioane in functie de cat de tari sau moi sunt. Un creion H este are mina dura, in timp ce un creion B are mina mai moale. Creionul H este potrivit pentru linii drepte si precise; este ideal pentru liniile si formele simple. Prin comparatie, creionul B are mina moale si poate fi folosit pentru umbrire si intensitate; lasa mai mult material pe hartie, motiv pentru care se uzeaza mai repede. Creioanele HB sunt la mijlocul distantei dintre cele doua;
● Ascutitoarea – un creion bine ascutit creste probabilitatea de a face un desen bun. De aceea, ai nevoie de o ascutitoare cu o lama ascutita, preferabil din metal. In functie de preferinte, poate fi cu sau fara rezervor;
● Radiera – este esentiala atat pentru incepatori, cat si pentru artisti profesionisti. Are mai multe roluri. Poate fi folosita pentru a sterge micile greseli, pentru a estompa liniile sau pentru a lumina o anumita zona. Opteaza pentru o radiera de calitate pentru a putea sterge diferite tipuri de creion de grafit;
● Carbune de desen – se gaseste sub forma bruta sau sub forma de creion. Unele modele de carbune de desen sunt prelucrate sub forma unei crete. Are un potential creativ urias, putand fi folosit pentru desene simple, schite si opere complexe.
Exercitii simple pentru incepatori
Pentru a invata sa desenezi este important sa repeti periodic, poate chiar in fiecare zi. Poti incepe cu exercitiile de baza. Mai jos sunt cateva dintre ele.
Linii
Liniile par banale, insa iti trebuie oarecare indemanare pentru a le realiza drepte, cu mana libera. Ca regula generala, este mai usor sa desenezi o linie scurta decat una lunga.
Daca iti este dificil sa desenezi o linie dreapta de lungime medie (10-20 cm) poti incepe prin a desena linii mai scurte cu mici spatii intre ele pentru a ajunge la o lungime mai mare. De exemplu, poti desena o linie de 20 cm impartind-o in linii mai mici de circa 2 cm fiecare cu 0,2-0,5 spatii intre ele.
Pe masura ce mana se obisnuieste, vei putea desena minilinii tot mai lungi pana vei ajunge sa desenezi linii de 10-15 cm fara prea mare efort. Regula de baza pentru linii este ca nu trebuie sa ridici creionul de pe foaie inainte de a incheia de desenat linia.
Desi pare simpla si o vei invata destul de usor, desenarea liniei ajuta creierul sa calculeze distante si sa stabileasca distante intre diverse parti ale unei imagini. De asemenea, iti permite sa desenezi o linie mai usor si mai repede decat ai face-o folosind o rigla sau echer.
La fel de important, vei vedea ca nu trasezi o linie dreapta scurta in acelasi mod precum o linie dreapta lunga. Totodata, vei descoperi din ce unghi poti desena liniile mai drepte.

Curbe
Liniile curbe au tot felul de aplicatii practice, de la frunzele si petalele unei flori, la detalii ale bratelor. Repeta cat mai des. Incepe desenand o linie curba mai scurta, apoi prelungeste-o pe masura ce mana si creierul invata noua pozitie.
Deseneaza linii curbe de 1-2 cm, apoi prelungeste-le pana la 10-15 cm. De asemenea, le poti modifica arcuirea pentru a fi mai inchise sau mai deschise.
Cercuri
Odata ce ai inceput sa desenezi curbe fara dificultati, poti trece la un alt element de baza, cercul. Variaza dimensiunile sale. In foarte putine cazuri vei reusi sa realizezi un cerc perfect asa cum este cel realizat cu ajutorul unui compas, insa, daca esti autodidact si nu planuiesti o cariera in arhitectura, cercurile usor imperfecte sunt mai pline de viata.
De fapt, desenarea unor curbe frumoase, a cercurilor si a elipselor este un exercitiu util pentru cand vei desena obiecte statice sau in miscare.
Desenarea cercului depinde, in egala masura, de cat de usor ti-a fost sa inveti sa desenezi curbele medii si mari. Pentru a gresi cat mai putin, poti incepe sa descompui cercul in mai multe curbe. Acelasi lucru il poti face in cazul elipselor.
Aceste desene te vor ajuta sa observi in care moment al desenului gresesti pentru a te putea corecta. De exemplu, este mult mai usor sa iti dai seama daca un cerc este sau nu drept, decat sa sesizezi o greseala intr-o imagine cu mai multe forme geometrice. Un alt avantaj al exercitiului este ca te va ajuta mai tarziu se realizezi imagini mai complexe, impartindu-le in linii, curbe si cercuri.

Perspectiva si proportii
Si in cazul perspectivei, exercitiul este rege. Pentru a invata perspectiva, trebuie sa pui in practica schita de observatie. Aceasta schita nu trebuie sa fie finala sau curata, ci doar o poza rapida a unui obiect. Trebuie sa ai in vedere liniile de constructie, nu sa creezi ilustratii.
Incepe cu un obiect simplu, precum o cana, o para sau o periuta de dinti. Ideea desenului de acest fel este sa faci o schema rapida care sa ilustreze obiectul tau. Muta obiectul pentru a fi pe directia luminii naturale. Misca-te in jurul sau pentru a-ti face o imagine. Chiar daca obiectul pare banal, acordandu-i mai multa atentie decat de obicei, vei observa mai multe detalii.
Deseneaza obiectul dintr-o anumita pozitie, apoi muta-te si priveste-l din alt unghi si deseneaza din nou. Vei vedea cat de mult se schimba perceptia asupra sa, desi, practic, vorbim despre acelasi lucru.
Desenarea a 1000 de cani diferite, din diverse unghiuri, poate fi plictisitoare, insa te va ajuta sa observi detalii, precum si evolutia de la o zi la alta. Odata ce te obisnuiesti cu acest tip de desen, vei retine principiile de perspectiva si le vei putea aplica unor obiecte mai mari sau mai complexe.
De asemenea, desenul in perspectiva te va ajuta sa evoluezi de la conceptele simple, precum linii drepte si curbe, spre o schematica mai interesanta, care iti ofera mai mult spatiu de miscare. Este important sa desenezi lucrurile asa cum le vezi. Tinand cont de proportiile unui obiect, cand il vei vedea desenat iti va parea natural.
Dupa ce ai deprins desenele de baza, vei evita greselile care ar putea aparea ulterior ca urmare a unor obiceiuri inradacinate.
Odata ce vei deprinde desenele simple, precum un fruct sau un ou, vei putea trece la desenarea lor, aceleasi obiecte, din memorie. Faptul ca le-ai privit de sute de ori pentru a le desena inseamna ca ti-au intrat in memorie si iti va fi mai usor decat in cazul unui lucru vazut o singura data.

Timpul necesar pentru a desena bine
Acest bine este intre ghilimele deoarece variaza de la o persoana la alta. Pentru o persoana amatoare de desen, care a abandonat aceasta pasiune, placerea si abilitatea pot reveni in cateva ore sau zile. In cazul incepatorilor, poate dura chiar si sase luni sau mai mult. Acest lucru depinde de foarte multi factori personali: atentia, timpul pe care il dedici desenului.
Insasi notiunea de a sti sa desenezi ramane una subiectiva. Fiecare are definitia sa pentru un desen bun. De exemplu, unele persoane admira desenul modern minimalist, cu linii si forme simple, in timp ce altele prefera desenul de observatie, in mod realist.
Desenul este un limbaj nonverbal, ideea nu este perfectiunea sau corectitudinea, ci imaginea si ceea ce transmite. Aceasta activitate ofera o libertate infinita. Chiar daca trebuie sa stai in casa cateva zile, prin desen poti evada, avand la indemana o foaie si un creion.
De fapt, desenul seamana mai mult cu un maraton decat cu un sprint. Calitatea rezultatului depinde de consecventa desenatorului. Este mai bine sa desenezi 30-60 de minute pe zi, decat cinci ore la rand, o data la doua saptamani. Invatarea desenului se deprinde in timp, motiv pentru care trebuie sa ai rabdare.
Desenul si tableta grafica
Este posibil sa inveti sa desenezi utilizand o tableta, un accesoriu modern care nu este promovat de profesorii de arta. Prin folosirea tehnologiei, poate fi descurajata invatarea notiunilor de baza ale desenului. De asemenea, este destul de riscant sa inveti sa desenezi si in acelasi timp sa inveti un software de desen, deoarece exista un risc mai mare de acumulare de frustrari.
Indiferent de programul ales, nimic nu se compara si nu este mai natural decat desenul pe hartie, iar folosirea oricarui gadget nu va scuti desenatorul sa invete bazele desenului.
Indiferent daca vrei sa desenezi ca hobby sau pentru a obtine un job mai bun, aceasta activitate necesita timp, rabdare si efort. Daca repeti zilnic, vei avea mai multe sanse sa inveti sa desenezi intr-un timp mai scurt.
Sursa foto: Shutterstock