Blog

Munca in echipa: avantaje si etapele formarii

Munca in echipa: avantaje si etapele formarii

Munca in echipa: avantaje si etapele formarii

Aptitudinea de a sti sa lucrezi in echipa este, de multe ori, unul dintre punctele pe care le mentionezi in CV-ul de angajare, dar si unul dintre aspectele apreciate de catre angajatori. Indiferent de domeniul de activitate in care activezi, cu siguranta nu lucrezi singur, iar ceea ce faci tu influenteaza rezultatul final al muncii depuse de o echipa intreaga. Orice organizatie sau firma este ca un mecanism, iar buna sa functionare depinde de eficienta fiecarei piese in parte, adica de cea a fiecarui angajat.

Pentru ca o companie sa functioneze si sa aiba succes, membrii acesteia trebuie sa aiba obiective comune, sa se sustina reciproc, sa comunice, sa colaboreze, cu alte cuvinte sa adopte munca in echipa. Doar astfel compania isi va putea atinge tinta, iar tu, ca parte a echipei, te vei putea bucura de reusita.


●    Ce este munca in echipa
●    Cum arati ca stii sa lucrezi in echipa
●    Etapele de formare a unei echipe
●    Rolurile in echipa
●    Tipuri de echipe
●    Cum sa imbunatatesti munca in echipa?
●    Comunicarea in echipa
●    De ce este importanta munca in echipa?
●    Ce inseamna o echipa eficienta?
●    De ce sa lucrezi in echipa - avantaje


Ce este munca in echipa

Munca in echipa se refera la lucrul colaborativ alaturi de alte persoane pentru a rezolva un proiect sau pentru a atinge anumite obiective (comune). In general, lucrul in echipa limiteaza competitia intre colegi, care inteleg ca depind de grup si sunt dispusi sa se sustina unul pe altul pentru un scop comun.
Munca colaborativa nu poate fi eficienta in lipsa respectului si a inclusivitatii fata de toti membrii grupului, precum si a angajamentului fata de obiectivele grupului si ale companiei. Managerii ar trebui sa cultive un spirit prin care angajatii sa inteleaga faptul ca lucrand impreuna vor fi mai puternici si vor avea sanse mai mari ca proiectul la care lucreaza sa fie unul de succes.


Cum arati ca stii sa lucrezi in echipa

Desi pare simplu, nu toate persoanele se simt confortabil atunci cand lucreaza in echipa. Aceasta calitate doar mentionata in CV nu este relevanta daca nu este dovedita. De multe ori este usor de observat cand un nou angajat este potrivit lucrului in echipa sau nu, deoarece acesta are un comportament specific. Ca sa demonstrezi ca stii sa lucrezi in echipa, poti avea in vedere urmatoarele comportamente si atitudini.

In primul rand, manifesta-ti interesul pentru stabilirea contactului cu colegii, prin diverse metode: deschide conversatii cu ei, mergeti impreuna la masa, imprieteneste-te cu ei pe retelele de socializare, incearca sa te integrezi in grupul lor. De asemenea, comunica eficient cu acestia in diferite situatii: cere ajutorul atunci cand ai nevoie si, la randul tau, ofera sprijin atunci cand poti, din proprie initiativa.

In al doilea rand, este important sa iti concentrezi atentia pe indeplinirea obiectivelor echipei, nu doar pe cele personale si sa te dovedesti altruist. Reusita personala nu inseamna neaparat si reusita echipei, asa ca fii un membru implicat si de incredere si da tot ce poti pentru ca tu si coechipierii tai sa aveti motive de bucurie la final.

Este important, de asemenea, sa intelegi rolul fiecarei persoane din echipa pentru a sti la cine sa apelezi in diverse contexte; respecta parerile celorlalti si fii empatic si intelegator cu colegii pentru ca echipa sa fie cat mai inchegata.

Impartaseste cu ceilalti membri idei si sugestii care va pot imbunatati activitatea si implica-te activ in tot ce presupune aceasta. Astfel, vei demonstra ca iti pasa si ca pentru tine rezultatul final este important.


Etapele de formare a unei echipe


O echipa se formeaza in timp deoarece, la inceput, membrii ei nu se cunosc si au nevoie de o perioada de acomodare reciproca. Pentru ca grupul sa devina o echipa este nevoie de parcurgerea mai multor etape.

Formarea

Munca in echipa incepe cu formarea. Este momentul in care membrii fac cunostinta, descopera lucrurile pe care le au in comun si se stabilesc rolurile.

Furtuna

In aceasta etapa apar conflictele pentru suprematie si pozitie, iar liderul are un rol foarte important. Acesta trebuie sa ia masurile necesare, ferme si transparente, prin care sa isi arate influenta, astfel incat sa fie recunoscuta de echipa.

Stabilizarea

Este perioada de dupa „furtuna”, cand se stabileste o ierarhie clara, ca urmare a conflictelor anterioare. De asemenea, este momentul in care incep sa se vada primele rezultate deoarece membrii echipei lucreaza mai eficient si se ajuta reciproc.

Performanta

Este etapa in care echipa lucreaza ca un tot unitar si in care problemele se rezolva rapid si eficient. In acest moment, fiecare membru este foarte important, iar plecarea unuia afecteaza performanta echipei.

Destramarea echipei

Dupa atingerea obiectivelor, echipa urmeaza sa se destrame, fapt care, pentru unii membri, poate fi frustrant deoarece s-au atasat de colegi. Liderul are, din nou, o misiune importanta pentru ca trebuie sa gestioneze situatia foarte bine, astfel incat performantele individuale ale membrilor sa nu fie afectate pe viitor.
 

Munca in echipa: avantaje si etapele formarii - Office Direct

Rolurile in echipa

Dupa ce s-a stabilit ca vei lucra intr-o echipa, ti se va atribui un rol. Acesta depinde de aptitudinile si de trasaturile tale de personalitate. Un teoretician britanic, Meredith Belbin, a stabilit ca intr-o echipa pot exista 9 tipuri de roluri.

Coordonatorul

Este increzator si matur si sustine dreptatea si egalitatea intre membrii echipei. De asemenea, este obiectiv si reuseste sa se detaseze pentru a privi imaginea de ansamblu. Coordonatorul este cel care stabileste prioritatile, programul si obiectivele, dar fara a domina discutiile.

Formatorul

Este plin de energie, motivat, competitiv. Are un dezvoltat simt practic si, de aceea, este cel care are ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste implementarea proiectelor.

Generatorul de idei

Ca sa te potrivesti acestui rol trebuie sa fii, in primul rand, creativ si original, inovativ, ingenios si sa fii cel care da solutii la orice problema. Dupa cum spune si numele rolului, este cel care ofera idei si sugestii iesite din comun si de succes.

Analistul

Este cel serios si prudent, rational, care se gandeste de mai multe ori inainte de a actiona. Fire critica si analitica, acesta nu lasa echipa sa comita acte nechibzuite si contribuie la analiza logica si impartiala a actiunilor ce urmeaza a fi realizate.


Implementatorul

La fel ca formatorul, implementatorul este o fire practica si este caracterizat de loialitate si independenta. Este demn de incredere, te poti baza pe el in orice situatie si este cel care transforma deciziile colegilor in actiuni pozitive, care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor.

Evaluatorul

Printre calitatile sale se numara eficienta in comunicare si negociere, dar si entuziasmul pe care il insufla si colegilor la inceputul unui nou proiect. Este diplomat si cunoscator de informatii din exterior, precum si persoana de legatura cu alti membri sau cu alte departamente.

Coechipierul

Are o contributie importanta la unitatea si continuitatea echipei, fiind cel care aplaneaza conflictele si care calmeaza situatiile tensionate. Este sociabil si flexibil, se adapteaza usor la contexte si medii noi si isi sprijina neconditionat colegii.

Finalizatorul

Este cel care se asigura ca totul merge conform planului si ca membrii echipei respecta programul si specificatiile primite. Este atent la detalii si se ghideaza dupa standarde inalte de calitate si acuratete.

Expertul


Este motivat de standardele profesionale si este dedicat muncii. De asemenea, este concentrat pe aptitudini si cunostinte, pe care le impartaseste cu placere membrilor echipei.


Tipuri de echipe

In functie de sarcinile pe care le au, echipele pot fi de mai multe tipuri.

Echipe organizationale, de creare a politicilor (multifunctionale)

Aceste echipe stabilesc scopurile si obiectivele care se doresc a fi atinse, monitorizeaza progresul, masoara si raporteaza rezultatele. De asemenea, identifica domeniile de interes si dezvolta politica si directia organizatiei.

Echipe speciale sau echipe interdepartamentale

Acestea sunt formate din 5-8 membri cu experienta, care provin din doua sau mai multe domenii de activitate. Acestia indeplinesc functii de investigare, corective si interactive.

Echipe departamentale de imbunatatire (functionale)

Sunt formate doar din membri din departament, care identifica solutii pentru problemele pe care le intampina. Scopul activitatii lor este restrictionat la limitele departamentului.

Cercuri de calitate

Membrii acestora provin din domenii functionale, iar activitatea lor este centrata pe problemele specifice calitatii, productivitatii si service-ului. Managerul este responsabil cu implementarea ideilor pentru ca se poate ca membrii sa nu aiba aceasta putere.

Echipe de lucru autoconduse (functionale)

Sunt echipele in care munca in echipa are loc zilnic si in care membrii au puterea de a-si imparti diverse functii de conducere. Membrii sunt instruiti sa aiba aptitudini diverse si sunt capabili de a-si inspecta propria munca. De asemenea, analizeaza performantele generale ale procesului.

Echipe de sine statatoare (functionale)

Aceste echipe stabilesc standarde de performanta pentru echipa de lucru si se ocupa de orientarea membrilor noi. Nu au un manager vizibil si opereaza cu diferite grade de autoritate, fiind capabile sa isi controleze propriile operatiuni.


Cum sa imbunatatesti munca in echipa?

O echipa motivata si multumita este o echipa ce atinge performanta! Iata cateva modalitati prin care poti incuraja lucrul in echipa.

Impartaseste viziunea companiei

Pentru ca angajatii sa fie motivati si sa continue sa contribuie la bunul mers al firmei, este indicat sa discuti adesea despre viziunea ta asupra companiei. Comunicarea este esentiala, cu atat mai mult in perioadele de criza sau schimbare, moment in care trebuie sa acorzi mai multa atentie echipelor tale.

Incurajeaza creativitatea

Prin stimularea creativitatii angajatilor vei inlesni inclusiv lucrul impreuna. Incurajeaza echipele sa se exprime liber si sa participe la discutii informale.
O buna organizare este importanta pentru a incuraja creativitatea la birou. Alege un suport expandabil pentru a identifica imediat documentele de care ai nevoie.

Creeaza momente pentru discutii informale

Poti lua in calcul organizarea periodica a pranzurilor in echipa, teambuilding de jumatate de zi sau de o zi si alte activitati care ajuta la sudarea echipelor.

Comunicarea in echipa

Comunicarea in echipa ajuta la un schimb de informatii clar, direct si rapid intre angajatii care lucreaza in acelasi grup. Colaborarea in echipa poate lua multe forme, de la discutiile face-to-face la  aplicatiile de chat, email, platforme de colaborare, apeluri video etc.
Stilul de comunicare al echipei variaza de la caz la caz, insa obiectivele sunt aceleasi: impartasirea ideilor, oferirea si primirea de feedback, noutati legate de diferite proiecte la care lucreaza si, in acelasi timp, promovarea transparentei. Iata cum poti stimula comunicarea in echipa.

Stabileste un cadru pentru tipul de comunicare folosit

Fiecare are un stil de comunicare care i se potriveste. Unele persoane prefera mesageria instant, in timp ce altele folosesc mai des emailul. Desi flexibilitatea este foarte importanta, este indicat sa aplici o anumita constanta pentru a eficientiza munca in echipa. Odata ce ati ajuns la un acord cu privire la acest cadru de comunicare, realizeaza un document in care sa treci toate aceste reguli pentru ca toti angajatii sa fie pe aceeasi lungime de unda.

Incurajeaza meetingurile cu sens

In persoana sau remote, meetingurile te ajuta sa iti ajuti echipele sa colaboreze eficient. Un tip popular de meeting este cel in care fiecare membru al echipei spune la ce a lucrat de la ultima intalnire, ce are in agenda zilei si ce dificultati a intampinat.
Scopul unei astfel de intalniri este sa intareasca lucrul in echipa. De asemenea, permite feedbackul rapid pentru ca echipa sa fie in perfect acord.

Respecta nevoile de comunicare ale angajatilor

Indiferent daca este vorba despre un apel video pe Zoom sau o discutie pe Slack, poate fi mai usor pentru anumiti membri ai echipei sa domine conversatiile sau ca unele voci sa nu fie auzite.
Desi tine de management sa incurajeze implicarea angajatilor in echipe, unii angajati se simt coplesiti de numarul mare de voci sau sunt introvertiti. Asigura-te ca astfel de colegi se simt in siguranta sa isi impartaseasca ideile in timpul sedintei, dupa ea, in scris sau in documente colaborative.
Un studiu  interesant arata ca aproximativ 50% dintre angajati spun ca discuta despre problemele pe care le intalnesc la job. Este indicat sa discuti cu toti angajatii pentru ca acestia sa simta ca sunt intr-un mediu deschis, in care isi pot spune parerile.
O idee buna este sa realizezi un ghid general de comunicare interna, care sa includa aspecte generale precum pornirea camerei video la meetingurile online si raspunderea la emailuri intr-un anumit interval de timp de la primire. Astfel, angajatii se vor simti ascultati si se va reduce din anxietatea celor care prefera un cadru pus la punct si stabilirea unor reguli.

Asculta

Comunicarea in cadrul muncii in echipa este un drum bidirectional. Fiecare angajat trebuie sa fie pregatit sa asculte, nu doar sa vorbeasca. Echipa ar trebui sa fie atenta atat la ce spune persoana din fata lor, cat si la aspectele nonverbale.
Poti initia aceasta idee chiar tu prin ascultarea activa. Asadar, atunci cand vorbesti cu un coleg, nu te gandi la ceea ce vei raspunde, ci ofera-i intreaga ta atentie si pune intrebari suplimentare pentru a lamuri problema.
Ia notite
In timpul sedintelor in persoana sau offline poti lua notite, deoarece adesea memoria umana are mai multe lapsusuri decat ai crede.
Cel mai bun mod de a te asigura ca ceea ce spun angajatii va fi folosit si implementat si ca ideilor lor conteaza este sa le inregistrezi pe o platforma online sau in scris. Poti adauga chiar si comentarii.
Pentru o mai buna organizare poti pastra notitele luate intr-un dosar cu perforatii. Fiecare sedinta va avea dosarul sau. Nu uita sa notezi la inceput data intalnirii, dar si un rezumat al celor discutate.

De ce este importanta munca in echipa?

Importanta muncii in echipa poate fi privita din mai multe puncte de vedere, de la HR la management si cresterea afacerii. Iata de ce.

Importanta lucrului in echipa pentru HR

Statisticile  ne ajuta sa vedem cat de important este lucrul in echipa pentru o companie. Vezi mai jos cateva date relevante in acest sens.
●    Echipele diverse performeaza mai bine decat cele omogene;
●    Fluctuatiile de personal scad cu 50% in companiile care incurajeaza comunicarea si colaborarea la locul de munca;
●    Echipa ideala are intre 4 si 6 membri.

Importanta lucrului in echipa pentru manageri

Managerii pot cultiva spiritul de colaborare si lucru in echipa. Iata ce spun statisticile:
●    Echipele de lucru sunt cu 30% mai productive daca folosesc platforme online de colaborare;
●    39% dintre angajati spun ca le lipseste colaborarea la locul de munca;
●    75% dintre angajati cred ca munca in echipa este foarte importanta;
●    Angajatii performanti petrec 45% din timp pe sarcinile individuale, 45% pe cele colaborative si 10% pe invatare/dezvoltare.

Importanta lucrului in echipa pentru dezvoltarea afacerii

Incheiem cu datele care arata cat de importanta este munca in echipa pentru cresterea afacerii. De exemplu, organizatiile care incurajeaza munca in echipa sunt de cel putin cinci ori mai de succes decat cele care nu o fac. De asemenea, implementarea unei strategii de colaborare creste cu pana la 30% inovatia din sanul companiilor.

Ce inseamna o echipa eficienta?

O echipa eficienta lucreaza bine impreuna pentru a atinge obiectivele grupului si ale companiei. Aceasta reprezinta mai mult decat o simpla grupare de oameni si este ca un fel de masinarie bine unsa in care fiecare membru joaca un rol esential pentru succesul echipei. Iata care sunt elementele unei echipe eficiente.

Spiritul de echipa

Chiar si angajatii de top au dificultati in a-si atinge potentialul intr-o echipa neinchegata. De cealalta parte, o echipa bine legata va deveni in scurt timp ca un lipici pentru orice departament. Angajatii cu spirit de echipa care colaboreaza foarte bine isi vor spune cuvantul asupra oricarei firme.
Nu ezita sa intrebi candidatii inca de la interviul de angajare cum vad ei echipa ideala. Raspunsul te va ajuta sa iti dai seama daca persoana respectiva se potriveste si in cultura ta organizationala.  

O comunicare deschisa si eficienta

Comunicarea de calitate ajuta la evitarea neintelegerilor si erorilor care tin de discutiile dintre colegi, aspecte care pot afecta negativ productivitatea.
Din acest motiv este esential sa stabilesti de la inceput care sunt canalele de comunicare si sa incurajezi toti colegii sa le foloseasca. Poti chiar incuraja participarea la traininguri sau workshopuri pentru a imbunatati abilitatile de comunicare ale personalului.

Prioritizare echilibrata

Unii angajati pot fi depasiti de sarcinile saptamanale, ceea ce poate duce la pierderea de timp si de resurse. Daca ai un program clar al sarcinilor, al proiectelor si al obiectivelor te vei asigura ca toti membrii echipei sunt pe aceeasi lungime de unda.
De asemenea, este bine ca angajatii sa aiba cel putin notiuni de baza despre prioritizare. Astfel, vor evita sa petreaca ore in sir pentru o sarcina de prioritate scazuta si va scadea riscul de a fi coplesiti si de a aparea burnoutul.
Aglomeratia la birou este o problema ignorata de multi, dar care afecteaza atat productivitatea, cat si eficienta lucrului in echipa. Opteaza pentru folosirea unui dulap de documente. Acesta te va ajuta pe tine si pe echipa ta sa te organizezi mult mai usor.  

Inovatie si creativitate

Incheierea taskurilor la timp este de dorit. Inovarea si imbunatatirea continua a diferitelor procese este cu atat mai importanta mai ales in contextul muncii in echipa.
Creativitatea poate fi un factor de diferentiere intre o echipa buna si una extraordinara. O relatie sanatoasa de munca, un mediu de lucru relaxat si expunerea libera a ideilor ajuta la incurajarea inovatiei si a creativitatii echipei.

Flexibilitate

Zilele de munca nu sunt mereu asa de line precum ne-am dori, iar uneori este necesar sa iti schimbi programul pentru a te ocupa de proiecte urgente. Angajatii intreprinzatori si flexibili sunt capabili sa se adapteze la schimbare si, in acelasi timp, sa fie eficienti. Acest lucru va permite echipei sa lucreze eficient chiar si in situatii de urgenta.
Bineinteles ca urgentele organizationale majore nu ar trebui sa fie frecvente, iar atunci cand au loc sa fie abordate cu seriozitate si flexibilitate, inclusiv de manageri, pentru a evita aparitia extenuarii si a burnoutului.

Curiozitate si ambitie

Un angajat care este curios cu privire la dobandirea de noi abilitati va fi un coleg motivat si productiv. Daca vezi ca angajatii doresc sa se dezvolte profesional, este important sa le oferi oportunitati prin traininguri si cursuri. Astfel, echipele tale vor fi specializate si capabile sa isi asume responsabilitati tot mai complexe.
Pentru a cultiva spiritul de ambitie al angajatilor, poti evalua periodic performanta lor pentru a vedea ce pot imbunatati, dupa care sa le oferi feedback constructiv, inclusiv legat de succesele lor.

Sentimentul de apartenenta

O calitate esentiala a oricarui angajat ar trebui sa fie sentimentul de apartenenta la echipa si la companie. Acest sentiment apare ca urmare a relatiei cu managementul si o viziune asupra obiectivelor organizatiei. Este foarte important ca angajatii sa inteleaga care este misiunea companiei si sa isi doreasca sa contribuie la ea.
Pentru a lua „pulsul” angajatilor nu ezita sa discuti cu ei, eventual sa le trimiti sondaje pentru a evalua nivelul de angajament si apartenenta.  
 

Munca in echipa: avantaje si etapele formarii - Office Direct De ce sa lucrezi in echipa - avantaje

Munca in echipa are avantaje atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere personal.
Functionarea echipei se bazeaza pe comunicarea dintre membri, care provin din medii diverse si pot fi foarte diferiti intre ei ca tipologie. Astfel, lucrand in echipa, vei invata, inevitabil, sa interactionezi cu diversi oameni si sa gestionezi conversatiile, situatiile si abordarile in functie de felul lor de a fi. Desigur, acest fapt te va ajuta si in interactiunile viitoare din viata de zi cu zi, nu doar la locul de munca.
Membrii echipei te vor ajuta intotdeauna sa analizezi o problema din mai multe perspective si, astfel, sa gasesti solutii bune pentru a o rezolva. Va trebui doar sa le expui situatia si propria viziune si, discutand cu ei, vei gasi abordari la care inca nu te-ai gandit.
Lucrul cu oamenii, mai ales in echipa, mereu va fi folositor pentru invatare si perfectionare. Un conflict te poate invata cum sa gestionezi situatii viitoare asemanatoare, o greseala iti arata ce sa nu repeti pe viitor. Fiecare membru al echipei este foarte bun la ceva si poti profita de colaborarea cu el pentru a „fura” meserie si pentru a-ti extinde aria de cunostinte.
In plus, in echipa inveti sa fii loial, sa apreciezi loialitatea si sa ai incredere in coechipieri. De asemenea, iti este stimulata creativitatea si esti motivat sa fii cat mai bun pentru a sti, la final, ca ai contribuit la construirea succesului.

Lucrul in echipa are dezavantaje?

Una dintre principalele neajunsuri ale muncii in echipa este riscul de aparitie a conflictelor. Oamenii care sunt parte a unei echipe pot avea viziuni diferite asupra muncii sau ideilor pentru a rezolva un proiect. Pentru a limita aparitia unor conflicte de acest fel, este important sa stabilesti un cadru de lucru care sa fie cunoscut de toti membrii echipelor.
O alta problema frecventa este lenea. Apare mai ales atunci cand unul dintre angajati crede ca un alt membru sau mai multi membri ai echipei pot acoperi si munca sa. In cazul unui astfel de angajat motivatia este mai mica decat in cazul celor care lucreaza invididual. Impartirea proiectului in mai multe parti si atribuirea unei portiuni fiecarui membru al echipei poate responsabiliza angajatii de acest fel. Lucrul in echipa vine cu multe avantaje, dar si cateva neajunsuri care tin mai mult de diferenta de opinie si de personalitate. Pentru a evita conflictele si scaderea productivitatii, este indicat sa te implici in echipa si sa oferi fiecarui membru sustinerea de care are nevoie.
Munca in echipa este necesara indiferent de compania in care te angajezi si poate fi dezvoltata daca simti ca nu stai foarte bine la acest capitol. Nu ezita sa comunici cu membrii echipei din care faci parte si sa te apropii de ei deoarece astfel iti va fi mai usor sa lucrati bine impreuna.
Surse foto: Shutterstock 1,  Shutterstock 2,  Shutterstock 3.

Ultimele postari
sus