Nevoia de a cumpara o imprimanta noua te pune in fata unor dileme de natura tehnica, dar iti scoate in fata si diferite oportunitati legate de cheltuirea inteleapta a bugetului aferent.
Pentru o alegere buna, nu este suficient doar sa cunosti oferta de pe piata, ci si sa determini la ce actiuni specifice iti va fi util dispozitivul.
- Ce este o imprimanta multifunctionala
- Imprimanta laser vs inkjet
- Alte tipuri de imprimante
- Caracteristici importante in momentul alegerii
- Reincarcarea cartuselor
- Cum schimbi cartusele
- Sfaturi utile
Ce este o imprimanta multifunctionala
Nelipsita in orice birou si prezenta in foarte multe locuinte, imprimanta multifunctionala este un ansamblu compact, care inglobeaza aparatura birotica de mai multe tipuri. Un dispozitiv multifunctional este alcatuit, de obicei, dintr-o imprimanta, un scanner si un copiator. Imprimanta poate avea inglobat chiar si un fax, in functie de modelul ales.
Daca rolul acestui aparat este indispensabil in mediul profesional, tot mai multi utilizatori casnici descopera beneficiile sale, ori de cate ori au nevoie de o copie digitala a unui act sau de un formular-tip care trebuie imprimat.
Imprimanta laser vs inkjet
In functie de performantele pe care le doresti si de bugetul pe care il ai la dispozitie, tehnologia specifica unei imprimante multifunctionale iti poate completa nevoile cu dotari si functionalitati specifice.
Laser
Desi multifunctionalele cu laser au pretul mai mare, randamentul lor crescut le recomanda pe deplin pentru utilizarea profesionala. Dispozitivul cu laser al acestor aparate incalzeste un cilindru, pentru a-i conferi aderenta la praful de cerneala, numit si toner, care este apoi transferat pe o coala de hartie.
Prin folosirea de cartuse compatibile laser, aceste multifunctionale tiparesc peste 2.000 de pagini cu un singur cartus, iar capacitatea de stocare a hartiei ajunge chiar si la 250 de coli. Viteza de printare conferita de tehnologia laser este si ea mai rapida decat in cazul altor tipuri de multifunctionale.
Inkjet
Dotate cu un cap de scriere cu actionare piezoelectrica, ce este capabil sa incalzeasca picaturile de cerneala, multifunctionalele de tip inkjet imprima cu precizie pe coala de hartie cu ajutorul unor duze de mici dimensiuni. Rezolutia oferita de o multifunctionala inkjet este superioara celei oferite de una laser, iar aparatul poate primi si hartie foto.
Acest tip de imprimanta multifunctionala este mai accesibil, ceea ce il face ideal pentru utilizarea casnica. Cartusele originale au un pret relativ mare, dar pot fi inlocuite cu unele compatibile. Datorita caracteristicilor ei tehnice, o multifunctionala inkjet va ocupa mai putin spatiu pe birou si va putea fi mutata mai usor, la nevoie, datorita greutatii mai mici.
Alte tipuri de imprimante
Imprimantele matriceale: folosesc capete de scriere in forma de ace, reprezinta o veche tehnologie de imprimare. Acestea au ramas active doar in mediul administrativ, unde se folosesc pentru imprimarea facturilor.
Imprimantele foto: dispozitive de mici dimensiuni, aceste imprimante folosesc hartie fotografica groasa, de calitate inalta, pentru a imprima fotografii. Cu un pret mare de achizitie si de exploatare, acestea folosesc un tip special de cerneala.
Plotterul de format mare: acest tip de imprimanta este specializat pe fotografii, dar permite imprimarea lor la dimensiuni mari, cum ar fi A0 sau A1. Capabile de a imprima role de hartie, aceste dispozitive sunt folosite mai ales pentru realizarea afiselor publicitare.
Caracteristici importante in momentul alegerii
Inainte de a cumpara o imprimanta, trebuie sa iei in calcul cat mai exact insusirile de care vei avea nevoie frecvent in activitatea ta, pentru a o putea folosi intr-un mod cat mai util.
● Formatul de tiparire: dimensiunile frecvent intalnite ale colilor de hartie sunt A4, A3 si A5, dar multe imprimante sunt dotate cu tavi de alimentare care accepta si hartie mai mica.
● Viteza de tiparire: masurata cu unitatea PPM (pagini pe minut), aceasta caracteristica poate salva multe minute de asteptare. Totusi, viteza indicata de producator nu este intotdeauna realista, valoarea mai apropiata de realitate fiind cu cel putin 5% mai mica.
● Color sau alb negru: desi aproape toate multifunctionalele inkjet folosesc cartuse separate pentru imprimarea color si pentru cea alb-negru, cele cu laser sunt disponibile pe scara larga in versiune alb-negru, o optiune care face aceste dispozitive mai accesibile.
● Tipuri de hartie compatibile: exprimat in grame per metru patrat, acest criteriu face diferenta dintre hartia mai groasa, care garanteaza o rezistenta mai buna, si hartia subtire, care are un pret mai convenabil. Solicitarea mai mare asupra rolelor care trag hartia le expune la o uzura mai mare.
● Rezolutia de imprimare: estimata cu ajutorul unitatii de masura denumita DPI (puncte per inch), aceasta caracteristica se refera la numarul maxim de puncte imprimate pe un inch liniar. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat imaginea imprimata pe hartie va fi mai clara.
● Capacitatea cartusului: un criteriu important, pentru un numar cat mai mare si pentru un pret cat mai convenabil al paginilor imprimate, este dat de capacitatea cartuselor. Acestea pot fi de dimensiune normala sau XL, iar pretul per mililitru de cerneala este mai mic in cazul celor de mari dimensiuni.
● Volumul lunar de tiparire: folosit in cazul birourilor cu un mare rulaj de documente si de materiale printate, acesta este unul dintre parametrii care nu influenteaza in mod direct uzura multifunctionalei prin solicitarea capului de citire.
● Functie de raportare, management si trimitere la distanta: o alta caracteristica pusa in legatura directa cu utilizarea profesionala a imprimantelor. Aceste functii permit supravegherea, monitorizarea si expedierea via e-mail a cantitatilor de cerneala si de hartie folosite, pentru atingerea unei eficiente mai bune.
● Conectare: uzual, o multifunctionala se conecteaza la computer prin intermediul portului USB, dar inca mai exista modele compatibile cu mufa paralela a computerelor vechi. Astazi, norma o reprezinta conectarea prin Ethernet sau prin Wi-Fi, completate de conexiunea prin Bluetooth.
● Imprimarea de pe carduri de memorie: aceasta caracteristica este des intalnita in cazul imprimantelor foto de mici dimensiuni, cu variatiunea data de tipul cardului de memorie acceptat: SD sau MicroSD.
● Ecran LCD de control: in ultima vreme, tot mai multe multifunctionale sunt dotate cu ecrane LCD monocrom sau color, cu sau fara touchscreen. Aceasta dotare suplimentara permite folosirea aparatului fara a fi conectat la un calculator, prin simpla folosire a softului oferit de imprimanta.
● Imprimare pe ambele parti: o functie oferita doar de unele dintre imprimante, imprimarea pe ambele parti se realizeaza automat, fara a fi nevoie ca utilizatorul sa intoarca manual colile de hartie in tava.
● Capsarea/decapsarea documentelor: aceasta facilitate este apanajul unor modele de multifunctionale mai costisitoare, dar timpul economisit prin aplicarea de capse in mod automat este foarte mare, ceea ce avantajeaza o utilizare preponderent profesionala.
● Suport extern: multifunctionale moderne ofera acces la servicii online de imprimare, care permit unor calculatoare aflate la mare distanta sa trimita documente catre aparat.
● Sisteme de operare: este important ca instalarea multifunctionalei sa decurga fara piedici si sa se realizeze rapid. Pentru aceasta, aparatul trebuie sa fie pe deplin compatibil cu sistemul de operare pe care il ruleaza calculatorul-pereche.

Cum faci reincarcarea cartuselor
In cazul unei multifunctionale inkjet, pretul de achizitie este mai mic. Cheltuiala mai solicitanta este cea necesara consumabilelor, iar cartusele originale reprezinta un efort considerabil. O solutie aparent la indemana este reincarcarea cartuselor sau folosirea unora compatibile cu cele originale. Totusi, avantajul unui pret mai bun nu vine fara efecte secundare, iar prioritatile fiecarui birou sau ale utilizatorului individiual dicteaza formula aleasa in final.
Care sunt avantajele
Reumplerea cartuselor este mai ieftina decat cumpararea unora noi, al caror pret echivaleaza cu mai mult de jumatate din valoarea achitata pentru multifunctionala. Folosind cartuse originale insa, ai parte de o intretinere mai usoara si mai curata a imprimantei, precum si de o instalare fara batai de cap.
Odata ce recunoaste prezenta elementului de origine, imprimanta isi incepe ciclul de imprimare instantaneu, fara riscul aparitiei unor erori sau a unor blocaje in utilizare. Odata imprimata pe hartie, cerneala din cartusul original se va usca rapid si va pastra fidelitatea inalta a imaginii din calculator.
Fiabilitatea imprimantei este dependenta in mod direct de folosirea accesoriilor originale, iar utilizarea ei corespunzatoare nu pune in pericol avantajele oferite de garantia comerciala.
Care sunt dezavantajele
Procesul de reincare a cartuselor este unul anevoios, in urma caruia te poti murdari de cerneala si poti chiar sa patezi imprimanta si obiectele aflate in imediata ei apropiere. Paginile imprimate cu cerneala din cartusele compatibile se usuca mai greu, iar imprimarea poate fi compromisa de aparitia petelor de culoare.
Cerneala provenita din alte surse decat producatorul imprimantei nu prezinta aceeasi garantie a calitatii, iar cartusele compatibile pot sau nu sa functioneze in concordanta cu specificatiile aparatului.
Performantele imprimantei sunt afectate rapid de cartusele cumparate din alte surse decat din cele originale. Desi costurile reincarcarii cartuselor originale sau inlocuirii lor cu unele compatibile sunt tentante, pagubele produse de acestea in timp pot culmina cu scoaterea temporara din uz a imprimantei sau chiar cu inlocuirea ei prematura.
Cum schimbi cartusele
Schimbarea cartuselor de imprimanta este un proces simplu, care se realizeaza in cativa pasi foarte simpli:
● Porneste imprimanta;
● Deschide capacul imprimantei si ridica grijuliu capacul suportului de cartuse;
● Dezlipeste banda protectoare de pe cartusele noi si apasa-le in suport, pana cand vei auzi un sunet specific;
● Inchide capacul cartuselor, fixeaza-le pe locul lor, apoi inchide capacul imprimantei.
Sfaturi utile
Pentru a avea siguranta ca imprimanta de acasa sau cea la birou va functiona optim cat mai mult timp cu putinta, dar si ca rezultatele vor fi optime, hartia folosita trebuie sa fie de buna calitate. Pentru situatiile in care capul de imprimare este infundat, un kit de imprimare este solutia pentru curatarea acestuia, dar este de preferat preventia, prin folosirea accesoriilor originale.
Daca vei tine cont de criteriile tehnice care se potrivesc mai bine cu modul in care intentionezi sa folosesti imprimanta, vei avea sanse mari sa te bucuri de hartii imprimate de calitate, timp de multa vreme, la costuri convenabile.
Sursa foto: Shutterstock