Blog

Networkingul: cum iti poate dezvolta cariera

Networkingul: cum iti poate dezvolta cariera

Dintre toate uneltele pe care le ai la dispozitie pentru compania ta sau pentru parcursul tau profesional, networkingul este cel mai imprevizibil. Compus dintr-un ansamblu de colectare a informatiilor cu potential, comunicare tactica si planificare a obiectivelor, acest proces nu iti garanteaza neaparat succesul, dar poate fi factorul principal de diferentiere intre stagnare si succes. Exista multe retete de networking pe care le poti experimenta, dar flerul de moment iti va spune cu exactitate cat de mult te poti apropia de un potential partener si cand este cazul sa lasi un moment de respiro.


Dincolo de cartea de vizita

Gestul cel mai firesc in networking este clasicul schimb de contacte. Indiferent de cate clasoare de carti de vizita pastrezi pe birou, ceea ce conteaza cu adevarat sunt acele cunostinte care devin adevarati parteneri. Mixul de branding personal si de comunicare este arma imbatabila pe care trebuie sa o pui in practica de fiecare data cand iti iese in cale o oportunitate noua. Totusi, ce urmeaza dupa ce ai obtinut numarul de telefon si adresa de email a unui potential colaborator?

Daca discutia initiala a fost una mai mult decat agreabila? Poti alege sa surprinzi pozitiv. Facilitarea unui contact de care persoana vizata ar putea avea nevoie sau livrarea unui pont util reprezinta garantii ale unei potentiale colaborari fructuoase. Cu siguranta, reciprocitatea nu va intarzia sa apara. Nu uita un aspect important: daca vei folosi datele de pe cartile de vizita pe post de pretext pentru spam, cu siguranta iti vei rata obiectivul.

Cum sa iti dezvolti cariera cu networking-ul - Office Direct Blog

Fa-ti temele pana la capat

Odata ce ai adunat datele de care ai nevoie, nu-ti mai ramane decat sa aprofundezi. Usor de zis, dar ceva mai complex atunci cand vine vorba de a trece la practica. Retelele sociale ne pun la dispozitie astazi o resursa la care cu greu am fi sperat altadata. Cu o analiza atent tintita a reputatiei din on-line, dobandita indirect, si a conturilor de LinkedIn, respectiv de Facebook, pe care le detine persoana care te intereseaza din punct de vedere profesional, poti obtine informatii pretioase.

Pasiunile, interesele sociale si chiar optiunile politice devin clare inca din primele momente, iar acesti factori ajuta in mod decisiv la o calibrare eficienta a relatiei dintre potentialii parteneri. Mai mult, retelele sociale te ajuta sa intelegi si convergenta dintre membrii cercurilor pe care atat tu, cat si talentele din industrie le aveti. Uneori, calea catre o anumita persoana arata ca o linie desenata in zig-zag, ce te ajuta sa descoperi noi contacte si iti poate umple mapele cu contracte avantajoase.

Networking-ul la birou - Office Direct Blog

Din on-line, inapoi in off-line

Odata ce ai profilat datele care iti vor fi utile in stabilirea unui contact de business, e cazul sa le pui in executie, cu primul eveniment care se iveste sau chiar cu prilejul unei intalniri de business. O lista notata pe o tabla magnetica, pe care sa o actualizezi in permanenta, te poate ajuta sa-ti stabilesti riguros planul. Odata ce solicitarile impuse de regulile de eticheta sunt indeplinite, climatul devine mai relaxat. Conversatiile deschise in mod natural sunt cele mai credibile, iar punctul lor de pornire poate fi legat, in mod strategic, de unul dintre indiciile stranse de-a lungul procesului de documentare.

Atentie, insa, la importanta afinitatilor comune. Iti va fi mult mai usor sa initiezi un contact cu cineva care are un hobby cel putin inrudit cu aria ta de interes. Astfel, interactiunea dintre tine si interlocutor va decurge firesc si nici nu va veti da seama cand veti trece la subiectele care conteaza. Astfel, propunerile de colaborare, ofertele de job sau chiar parteneriatele pe termen lung devin mult mai accesibile.

Veritabil instrument de marketing, networkingul este uneori subestimat, din lipsa instrumentelor cu care acesta ar putea fi masurat. Cu toate acestea, beneficiile sale nu se lasa asteptate, iar perseverenta este cea mai buna modalitate de a-l exersa.

Credit foto: Shutterstock

Ultimele postari
sus