Blog

Cum delimitezi munca de birou de viata personala, atunci cand lucrezi de acasa

Cum delimitezi munca de birou de viata personala, atunci cand lucrezi de acasa

Pentru multi dintre noi, in ultima perioada, „acasa” a devenit si birou, loc de munca, scoala sau gradinita celor mici. Chiar daca telemunca are avantajul ca nu mai „irosim” timpul pe care il petreceam, in mod normal, spre si de la birou, ea are si dezavantaje.
Cel mai important ar fi acela ca devine tot mai dificil sa stabilim limitele dintre munca si viata personala. Daca simti ca cele doua domenii de viata se amesteca prea mult in ultima perioada, iata cateva recomandari pe care le poti aplica pentru a te organiza mai bine.


Stabileste-ti clar programul de lucru!

Cand lucrezi de acasa, poti fi tentat sa prelungesti orele productive peste programul de lucru, mai ales daca ziua ti-a fost fragmentata de sedinte si convorbiri. Poti aplica sistemul acesta o zi, doua sau trei. Insa, pe termen lung, devine obositor.
Stabileste un program fix - o ora la care sa incepi ziua de lucru si o ora la care sa o inchei! Daca vremea iti permite, recomandat este ca, dupa program sa iesi afara la o plimbare scurta de 15-30 de minute. Astfel, te vei deconecta mult mai bine de job si iti vei putea reorienta atentia si energia catre domeniul personal.

Noteaza taskurile importante, dar si pauzele!

Munca de acasa si viata personala - Office direct
Cu cat te organizezi mai bine, cu atat vei putea fi mai productiv. Eficienta te va ajuta sa termini taskurile mai repede si sa ai timp mai mult pentru partea personala. Un truc simplu, dar extrem de util, este sa incepi ziua cu un „to-do list”. Alege o agenda de birou sau o agenda tip organizator si, inainte de a incepe programul de lucru, noteaza in ea care sunt primele trei taskuri pe care vrei sa le faci in acea zi, plus ora la care vrei sa le inchei!
Dupa fiecare task incheiat, programeaza 15-30 de minute de pauza. In felul acesta, iti poti optimiza timpul, poti estima cate ore investesti intr-un anumit proiect si te poti organiza mai bine.
La finalul orelor de munca, fa-ti o retrospectiva a lucrurilor pe care le-ai realizat in acea zi si bifeaza pe lista taskurile realizate.

Descopera gama completa de Agende de birou!

Imbogateste-ti viata personala!

Cand plimbarile, iesirile in oras, intalnirile cu prietenii sunt mai rare sau cand relatiile cu cei apropiati sunt mai mult la distanta, tindem sa investim mai multe resurse in viata profesionala si mai putine in cea personala. De aceea, recomandat este sa iti imbogatesti viata personala cu obiceiuri, hobby-uri, rutine, pe care le poti practica in contextul actual.
Descopera ce lucruri noi ai vrea sa experimentezi, ce ai dori sa inveti nou, cum ai putea sa aduci mai multa culoare in viata ta personala!
Iti poti face chiar un MoodBoard sau VisionBoard, in care sa treci toate obiectivele tale din plan personal. Acestea pot fi impartite pe domenii precum: sanatate, corp fizic, hobby-uri, relatii, familie. Pentru fiecare dintre aceste domenii, gaseste cel putin un obiectiv pe care il ai si o strategie prin care vrei sa imbunatatesti acel domeniu. Fie poti scrie direct obiectivele, fie poti gasi imagini reprezentative pentru dorinta ta! Pentru organizarea unui astfel de VisionBoard, poti folosi sistemele de afisare, cum sunt: tablele magnetice, flipchartul, panourile din pluta sau alte astfel de sisteme.

Descopera gama completa de Sisteme de Afisare!

Stabileste cateva rutine benefice!

Cand lucrezi de acasa, in unele zile este nevoie sa te automotivezi. Cand nu ai energie foarte multa, poti fi distras de elementele din jur, ca de exemplu, canapeaua relaxanta din sufragerie sau televizorul. Ideal este ca, in casa ta, sa existe suficient spatiu cat sa iti organizezi un mic birou.
„Locul de munca” nu trebuie sa ocupe o camera intreaga. Este suficient sa ai o masa, un laptop, un scaun confortabil, asezate intr-o zona cu lumina naturala (eventual langa fereastra) si aici sa „te pui la lucru” in fiecare zi. Obisnuind mintea cu acelasi loc, aceasta va putea asocia mai usor spatiul respectiv cu jobul si se va putea focusa mai rapid pe taskuri, fara sa fie tentata de ceea ce este in jur.

Asadar, prin disciplina, organizare si motivatie, poti lucra de acasa, fara sa simti ca sacrifici viata personala.

Sursa foto: Shutterstock

Ultimele postari
sus